Reklam

Mobil Dünyanın Uygulama Ekonomisi

6
Reklam

2011 yılı mobil uygulama geliştiriciler için bir deneyim kazanma ve karar verme yılıydı. 2012 ise uygulama geliştirme ekosisteminin şekillendiği bir sene oldu. “Güçlü olan kazanır” söylemi kendini bir kere daha ispatladı. Uygulama geliştiricileri iOS ve Android platformlarına odaklanırken BlackBerry, BREW (Qualcomm) ve Bada (Samsung) beklenen ilgiyi göremedi.

Vision Mobile’ın 1500’den fazla programcı ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre 2011 yılında bir uygulama ortalama 3,2 platform için geliştirilirken bu değer 2012’de 2,7’ye düştü.

Reklam

Uygulama geliştiricilerin giderek daha fazla tabletlere odaklandığını görmekteyiz. Geçen yıl uygulama geliştiricilerin sadece yüzde 34,5’i tabletlere odaklanırken bu rakam 2012’de yüzde 50’nin üzerine çıktı. Özellikle iOS platformunda çalışan uygulama geliştiricilerin yüzde 74’ü mutlaka uygulamalarının bir tablet versiyonunu yazmaktalar.

Ayrıca akıllı televizyonlar ve oyun konsolları henüz yüzde 10 civarlarında olmakla birlikte giderek daha çok oranda uygulama geliştiricilerin dikkatini çekmekte.

Web tabanlı mobil uygulamaların giderek artmasına rağmen uygulama geliştiriciler en çok mobil web tarayıcıların performans problemleri ve ortak standartlarda birleşmemesinden şikâyet ediyorlar. Öte yandan Facebook, 900 milyon aktif kullanıcısı, hızlı ödeme alma ve gelir paylaşımı modeli ile platformların platformu olmaya doğru hızla ilerliyor. Uygulama geliştiriciler her geçen gün daha fazla Facebook uygulaması geliştirebilmek için çaba harcıyor.

{pagebreak::iki} 

Windows Mobile geliyor

2012’nin ilk çeyreğinde 2,6 milyonu aşamayan satış rakamları ile bekleneni karşılayamayan Windows Phone ise yapılan araştırmaya göre mobil uygulama geliştiricilerin yüzde 60’ına yakın bir kısmı tarafından uygulamalarını entegre edecekleri ideal bir platform olarak değerlendirilmekte.

Ancak Windows Mobile’ın ne kadar başarılı olacağına dair olumlu veya olumsuz bir yorum yapmak için şu anda erken. Makro ölçekte 2013 verilerini beklemek öte yandan fırsatları kaçırmamak için platformu yakından takip etmek gerekiyor.

Peki, mobil platformlar uygulama geliştiricilere ne kadar gelir sağlıyor? Araştırma sonuçlarına göre bir uygulamanın aylık cirosu platforma göre değişiklik göstermekle birlikte 1.200 ila 3.900 dolar arasında değişiyor.

Öte yandan bir uygulamanın 1-500 dolar arası ciro sınırında kalma şansı yüzde 35 düzeylerinde. Bir başka deyişle uygulama geliştiricilerin üçte biri uygulamalarından bekledikleri performansı alamıyor.

{pagebreak::uc} 

Kazançlar farklı

Çok popüler olmamasına rağmen en çok gelir sağlayan platformun aylık ortalama 3.900 dolar ile BlackBerry olduğunu görüyoruz. BlackBerry’yi ise sadece yüzde 4 daha az gelir getiren iOS takip ediyor. iOS platformunda uygulama geliştiriciler Android’e göre ortalama yüzde 35 daha fazla gelir elde edebiliyor.

Ancak hâlâ iOS uygulama başına 27.000 dolar tutan geliştirme maliyeti ile en pahalı platform olma özelliğini korumakta. Bu değer Android için yazılım geliştirmekten yüzde 21 ve BlackBerry için uygulama geliştirmekten yüzde 81 daha pahalı. Elbette bu rakamların ülkelere ve uygulamaya göre değişkenlik gösterdiğini göz ardı etmemek lazım.

Bu yazı Ahmet Usta tarafından yazılmıştır.

:: Mobil uygulama yazmayı düşünüyor musunuz? 

6 Yorum

  1. korsan yuzunden artik android e uygulama yazmayi herkes birakacak ya da reklamli uygumalar olacak. 100 dolarlik uygulamayi apk dosyasiyla bedavaya indir oh ne ala memleket. ios kraldir

  2. Uygulama açılışınıza google ödeme kontrolü yaparak çok kolay engelleyebilirsiniz korsanı. Yazılımcıların bu konuda bir sıkıntısı yok. Büyük bir pazarı kimse bırakmak istemez bırakanda kaybeder zaten.

  3. anroid e uygulama yazmak mı? allah korusun. ne kalite ve stabilizasyon ve doğru dürüst güvenlik vs vs. google kendi uygulamarıyla baya ünlü zaten orda 😀 ios ve windows phone store yarışında başa başa olacakları kesin ilerde. android şu saçma modelini değiştrmediği sürece her türlü saçmalığa mahkum.

  4. ağzı olan knuşmuş diyen kişi, bunlar doğrular ve var olan şeyler. istersen önce bi yazıyı oku. rakamlarla kanıtlanmış bir gerçektir bunlar. uygulamaların kalitesinden bile anlayabilirsin bunu.

  5. sanirim android cok kotu bi isletim sistemi oldugu icin dunyada yuzde 50den fazla oranda kullaniliyor buda ilginc bi rakam

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version