Televizyonlarda üç boyutlu görüntü desteği giderek daha yaygın bir özellik hâline geliyor. Daha iki yıl öncesine kadar piyasada 4 bin TL altında bir 3D TV bulmak zorken, artık uygun kampanyalar sayesinde 2 bin TL civarında bir fiyata üç boyutlu görüntü keyfini yaşamak mümkün.
Her ne kadar fiyatlar düşüyor olsa da, insanların bu teknolojiye fiyat düşüşü kadar hızlı ayak uydurduğu söylenemez. Bunda içerik miktarının 3D TV seçeneğiyle doğru orantılı bir şekilde artmamasının, ayrıca insanların gözlük kullanmaktaki isteksizliğinin önemli etkileri var.
TV alanında üçüncü boyutun kullanıcılar tarafında özümsenmesi daha tam olarak gerçekleşmemişken mobil ortamda da üçüncü boyutun varlığını görmeye başladık. Mobil cihazların ekranları TV’lere göre çok daha küçük. Bu durum da 3D TV‘lerin aktif veya pasif gözlüklerle kullanılma zahmetini ortadan kaldıran üç boyutlu ekranların bu cihazlarda kullanılmasına olanak sağlıyor. Geçen yılla birlikte Nintendo 3DS gibi bir mobil oyun konsolunda, HTC EVO 3D ve LG Optimus 3D gibi akıllı telefonlarda mobil 3D deneyimi yaşama şansı bulduk.
{pagebreak::iki}
Gözlük gerektirmeyen bir ekranın kullanılması mobil cihazlardaki üç boyutlu ekranın en büyük artısı. Ne var ki, derinliği doğru bir şekilde algılamak için ekrana tek bir açıdan bakılma ihtiyacı işin zevkini biraz kaçırıyor. Ayrıca üç boyutlu ekran taşıyan mobil cihazların kalınlığı da tat kaçırıcı bir durum. İnceliğin eğilime dönüştüğü bir ortamda kalın cihazlar çok çekici gelmiyor.
Neyse ki, en azından kalınlık açısından bu yılla birlikte üç boyutlu mobil cihazların kaderi değişecek gibi görünüyor. LG‘nin 2012 Mobil Dünya Kongresi‘nden önce tanıttığı ve bu etkinlikte görücüye çıkardığı, Optimus 3D‘nin takipçileri Optimus 3D Cube ve 3D Max modelleri daha ince profilleriyle iyiye doğru bir gidişin bir işaretçisi sayılabilir.
Üstelik LG‘nin bu yılın Mobil Dünya Kongresi’ne bir yerine iki adet 3D akıllı telefon getirmesi de olumlu bir işaret. Her ne kadar 2012’de nicelikten çok niteliğe önem vereceğini açıklasa da, HTC de cihaz portföyü içinde daha ince bir 3D telefona yer verebilir. Mobilde 3D devriminin öncülerinden olan bu iki üreticiyi başka cihaz üreticilerinin takip etmesini beklemek çok da abartılı bir tahmin olmaz. Ancak Apple’ın ortam koşulları iyice olgunlaşmadan iPhone’a üç boyutlu ekranı eklemesini beklememek gerek.
{pagebreak::uc}
Ortam koşullarından bahsetmişken, olgunlaşma için ekran teknolojisinin biraz daha geliştirilmesi, en azından farklı görüş açılarında da optimum görselliğin sağlanması gerek. Öte yandan üç boyutlu mobil içeriğin artırılması, daha fazla 3D oyun veya video klibin sunulan içerik kütüphanesine eklenmesi gerekiyor.
Nintendo‘nun bu yolda attığı adımlar var, ancak bunların diğer şirketler tarafından da desteklenmesi şart. Tabletler içinse ekran teknolojisinin biraz daha gelişmesi, gözlüksüz 3D ekran teknolojisinin daha büyük ekranları desteklemeye başlaması gerekiyor.
Sonuç olarak, incelik yolunda atılan adımlar mobilde üçüncü boyutun yükselişi açısından önemli. Bunlar yukarıda belirttiğimiz adımlarla desteklenirse, üçüncü boyutun 2012‘de yavaş yavaş ayağa kalkmaya başladığını görebiliriz.
Bu yazı Sabri Küstür tarafından yazılmıştır.
:: Telefonlardaki 3D teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
BÜYÜR
apple da 3d ekranlı iphone çıkarsa keşke… ama ekranı gördüm htc de hiç beğenmedim. insanı rahatsız ediyor resimler… gelişmesi lazım…
sabri küstür namı diğer teknoblog candır ya çok büyük takipçisiyim
ve birdaha 3d telefon çıkmadı …