Sanal dünya üzerindeki içeriklere ulaşmamızı sağlayan internet tarayıcıları, gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün bir adım daha ilerlemeye devam ediyor. Yazılım devi Microsoft’un Windows işletim sistemlerine entegre olarak sunduğu Internet Explorer ile uzun yıllar boyunca liderlik koltuğunu sahiplendiği sektör, daha sonra ortaya çıkan diğer isimlerle hareketli sürece girdi.

Bunlardan birisi de Mozilla ekibi tarafından geliştirilen Firefox. Kullanıcılar arasında ateş tilkisi olarak da bilinen uygulama şu sıralar 10. yaşını kutluyor. 23 Eylül 2002’de Phoenix 0.1 sürümüyle nefes almaya başlayan servis, günün şartlarına göre IE’ye karşı geliştirilen ilk alternatiflerin başında geliyordu.

Birkaç ay sonra BIOS üreticisi Phoenix Technologies’in kendi adını Mozilla’nın açık kaynak projesinde görmekten memnun olmamasından dolayı, isim Firebird olarak değiştirildi. Fakat hala aynı adı taşıyan veritabanı server’ının var olmasından dolayı 2004 yılı başında günümüzde kadar gelen Firefox kullanılmaya başlandı.

2005 için geri sayım yapıldığı günlerde 1.0 versiyonu ile New York Times gazetesine tam sayfa ilan veren yetkililer resmi olarak Firefox ismini kullanmaya başladı. En büyük rakibi Internet Explorer 6’nın düzensiz ve geç gelen güncellemelerine karşı sunulan eklenti desteği, yer imlerinde RSS imkanı, çoklu sekme fonksiyonu sayesinde dikkat çeken Mozilla, pastadaki dilimini kısa sürede arttırmayı başardı.

2008 yılına geldiğimizde 500 milyondan fazla kez indirilen Firefox, 3.0 sürümüyle birlikte 24 saat içerisinde en çok indirilen yazılım olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. 2011’le birlikte Google’ın geliştirdiği Chrome ile değer kaybeden Mozilla ekibi, günümüzde en çok kullanılan üçüncü tarayıcı olarak kendisine yer bulmuş durumda.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça geniş kullanıcı yelpazesine hitap eden firma, 15 sürümüyle birlikte gelen önemli altyapı ve hız iyileştirmeleri sayesinde her geçen güncellemede gelişmeye devam ediyor.

:: Hangi internet tarayıcıyı kullanıyorsunuz? Neden?