İşlemci dünyasının iki devinden biri olan AMD uzun süredir Fusion adını verdiği bir proje üzerinde çalışıyordu.

Grafik işlemci ile işlemciyi aynı silikon üzerinde birleştirmeyi hedefleyen bu projenin en önemli adımı Llano kod adı verilen işlemcilerle atıldı.

A serisi olarak adlandırılan işlemcilerin bünyesinde DirectX 11 destekli tümleşik grafik yongası da bulunuyor. Bu sayede, özellikle güç tasarrufu başta olmak üzere birçok avantaj elde edilebiliyor.

Fusion işlemcilerinin en önemli ayağı Llano modelleri

Athlon’un Yerine

A serisi işlemciler AMD’nin eski Athlon serisinin yerini almak üzere geliştirildi. Yeni bir mimariye sahip olan işlemciler için AMD yeni bir yonga seti ve soket tipi de geliştirdi.

Testimize konu olan AMD A8 3850 işlemcisi ve MSI’ın yeni nesil A75MA-G55 adlı anakartını biraz daha yakından tanıyalım.

{pagebreak::AMD A8 3850 APU}

AMD A8 3850 APU

A8 3850 piyasaya sürülen A serisi işlemcilerin en üst modeli olma özelliğine sahip. Aslına bakılacak olursa, A serisi işlemciler mimari olarak Athlon II X4 modellerine benzer özelliklere sahip.

Dört çekirdekli olan A8 3850‘de 4 MB L2 ön bellek bulunuyor. İşlemcide aynı Athlon serisinde olduğu gibi, L3 ön bellek yer almıyor.

İşlemcinin dış görünüşü diğer önceki AMD işlemcilerine benzese de FM1 adlı yeni bir soket tipi kullanılıyor. FM1 soketi sadece A75 ve A55 adı verilen yeni yonga setlerinde bulunuyor. Bu yüzden bu işlemciyi diğer AMD anakartlara takabilmek mümkün değil.

A8-3850 yeni serinin en üst modeli

32 nm’lik İşlemci

Bunun dışında, bu yeni işlemcilerin en çok öne çıkan özelliği ise 32 nm‘lik transistörlere sahip olmaları.

A8 3850 serinin en üst modeli olsa da A serisi, AMD’nin piyasaya süreceği yeni işlemciler arasında orta – alt seviyede yer alıyor.

100 Watt TDP’ye sahip olan A8 3850, 2,9 GHz frekansta çalışıyor. İşlemcide Turbo Core özelliği ise bulunmuyor.

A8 3850‘nin içinde Radeon HD6650D grafik yongası bulunuyor. 400 adet shader bulunan bu yonga 600 MHz’de çalışıyor. Bu GPU’nun bir diğer güzel özelliği ise Radeon HD 6000 serisi ekran kartlarıyla Crossfire olanağı tanıması.

{pagebreak::MSI A75MA-G55 Anakart}

MSI A75MA-G55 Anakart

AMD‘nin yeni nesil işlemcilerine destek veren ilk anakart modelleri arasında en çok dikkat çeken modellerden biri MSI A75MA-G55.

Yeni A75 yonga setine sahip olan MSI A75MA-G55‘in üzerinde A serisi işlemcilerle uyumlu olan FM1 soket yer alıyor. Bunun dışında, anakartın üzerinde A75 yonga setinin desteklediği tüm portlar ve slotlar bulunuyor.

A75 yonga setli ilk modellerden biri de MSI A75MA-G55 oldu

PCI-E Slotları

A serisi işlemcilerin içinde tümleşik GPU olsa da MSI A75MA-G55‘in üzerinde, ekran kartı takabileceğiniz iki adet PCI Express x16 slotu bulunuyor. İlk PCI-E x16 slotu doğrudan işlemciye bağlı ve her zaman x16 bant genişliğinde çalışıyor.

A serisi işlemciler GPU’nun yanı sıra bellek kontrolcüsünü de içinde barındırıyor. MSI A75MA-G55‘te dört adet DDR3 bellek slotu var. Bu slotlara 1866 MHz’e kadar, en fazla 32 GB bellek takabiliyorsunuz.

{pagebreak::Giriş Çıkışlar}

Giriş Çıkışlar

MSI A75MA-G55‘in üzerinde A75 yonga setinin izin verdiği kadar, yani altı adet SATA 6 Gbps girişi var.

A75 yonga seti ile beraber AMD, USB 3.0‘a resmi destek vermeye başladı. MSI’ın bu anakartı da üzerindeki üç adet USB 3.0 ile bunu kullanıcılarına sunuyor. Bunların iki tanesi arka paneldeyken, biri ise dahili bağlantı şeklinde.

Kartın üzerinde üç adet USB 3.0 portu var

USB’ler ve Diğerleri

USB 3.0‘ın yanı sıra kartta toplam altı tane de USB 2.0 portu var. Bunların dört tanesi arka panelde yer alıyor.

A serisi işlemcilerin içinde GPU olduğu için MSI A75MA-G55‘te görüntü çıkışları da yer alıyor. Kartta HDMI, DVI ve VGA çıkışları var.

Tüm bunların dışında, Ethernet, PS/2 ve ses girişleri de anakartta bulunuyor.

{pagebreak::Sadece MSI’a Özel}

Sadece MSI’a Özel

MSI A75MA-G55, MSI marka anakartlarda artık görmeye alışık olduğumuz bazı ekstra özellikleri de kullanıcılara sunuyor. Bunların başında ise Military Class geliyor.

MSI A75MA-G55′te Military Class II standartları kullanılıyor. Askeri standartlardaki dayanılılık Tantalum çekirdekli Hi-c kapasitörler, Solid CAP’ler ve daha düşük sıcaklıkta daha fazla güç verebilen SFC’ler (Super Ferrite Choke) ile sağlanıyor.

OC Genie II yongası sayesinde tek tuşla hız aşırtma yapmak mümkün

OC Genie II

Anakartın MSI’a özel bir diğer yeteneği ise OC Genie II yongası. MSI’ın anakart modellerini kullananlar, tek tuşla güvenli hız aşırtma olanağı sağlayan OC Genie yongasını hatırlayacaktır.

MSI A75MA-G55’de OC Genie II adlı yeni sürüm bulunuyor. Bu tuşa bastığınızda sistem saat hızlarını ve voltajı güvenli şekilde yükselterek performans artışı sağlıyor.

Bunların dışında, UEFI destekli BIOS, taşınabilir cihazlarınızı daha hızlı şarj edebilen iCharger, hızlıca bilgisayarınızı açıp basit uygulamalar kullanıp, internete girebileceğiniz, Linux tabanlı Winki 3 işletim sistemi gibi özellikler de MSI A75MA-G55‘i farklı kılıyor.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

Anakart: MSI A75MA-G55
İşlemci: AMD A8-3850
Bellek: 2 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::PCMark Vantage}

{GRAPH::1238}

{GRAPH::1239}

{GRAPH::1240}

{GRAPH::1241}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::1242}

{GRAPH::1243}

{pagebreak::7-Zip}

{GRAPH::1246}

{GRAPH::1247}

{pagebreak::DivX Converter}

{GRAPH::1248}

{pagebreak::WinRAR}

{GRAPH::1249}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

AMD A serisi işlemciler firma için büyük önem taşıyor. Her zaman üst seviye modeller konuşuluyor olsa da firmaların asıl satış yaptığı seviye olan orta ve giriş seviyesinde AMD, bu sefer çok daha iddialı bir şekilde gelmiş.

İşlemcinin gösterdiği performansın önceki modellere göre düşük olduğu söylenebilir fakat unutmamak lazım ki AMD A serisi üst seviye bir işlemci ailesi değil.

MSI A75MA-G55 ve AMD A8-3850 iyi bir ikili oluşturuyor

Bu göz önüne alındığında işlemcinin gösterdiği performansın iyi olduğu anlaşılabiliyor. A8 3850‘nin en büyük avantajı ise DirectX 11 destekli GPU’ya sahip olması. HD 6000 serisi bir ekran kartıyla Crossfire yapıldığında, uygun fiyata hiç de azımsanmayacak bir performans alınabilir.

MSI A75MA-G55 ise sunduğu ekstra özelliklerle A75 yonga setli anakartlar arasında farklı bir yer edinecektir. Dayanıklı yapısı ve OC Genie II ile kolayca hız aşırtma yapabildiğiniz kart, üzerindeki giriş çıkış desteğiyle de kullanıcılara epey bir esneklik tanıyor.

:: Yeni nesil AMD işlemcilerini ve MSI anakartı nasıl buldunuz?