Dünya atmosferine giren ve sonrasında tekrar çıkan bir meteor türü olarak bilinen Eartgrazer, en nadir görülen doğa olaylarından biri olarak kabul ediliyor. En son 2017’de rastlanan bu durum, kısa süre önce şans eseri yeniden görüntülendi. 9 Kasım 2021‘de gökyüzü gözlemcileri 3 eyalette 180 mil (yaklaşık 300 kilometre) yol kat eden meteor görüntülendi.

NASA, Ay’a insan gönderme programını erteledi

NASA, Ay’a insan gönderme programını erteledi

NASA, Ay'a seyahat etmek ve koloni kurmak için ilk adım olarak kabul edilen Artemis görevini erteledi. İşte ayrıntılar...

Earthgrazer’in görüntülenme saati ve ayrıntıları

Georgia ve Alabama‘daki gökyüzü gözlemcileri, Salı günü atmosfere giren Earthgrazer‘in muhteşem bir ışık saçan görüntüsünü yakaladı. Ateş topu, 9 Kasım‘da Doğu saatine göre 18.39 (Türkiye saatine göre 02.39) sularında görüldü. İlk olarak Taylorsville‘in üzerinde saatte 38.500 mil (61.960 kilometre) hızıyla görülen meteor, Dünya’nın 55 mil (89 kilometre) üzerinde kuzeybatıya doğru istikamet ediyordu.

NASA Meteor Watch‘ın Facebook sayfasında açıkladığı üzere, ateş topu o kadar parlaktı ki bazı gözlemciler bulutlu havada bile onu ayırt edebildi. Bölgede, NASA‘ya ait üç ayrı meteor kamerasıyla alınan görüntüler sayesinde, cismin eğimi ve yörüngesi saptandı.

NASA‘ya göre Earthgrazer, atmosfere yatay olarak 5 derecelik bir açıyla girdi ve uzun bir süre seyahat etti. NASA Meteor Watch, Facebook gönderisinde yolun uzunluğu hakkında açıklama yaptı. Meteorun yörüngesinin, otomatik yazılımın tüm verileri işleyemeyeceği kadar uzun olduğunu ve ekibin ertesi gün başka bir yazılım kodu daha çalıştırdığını söyledi.

Ateş topunun yörüngesi hesaplanırken ilk yazılım, bu yolu 91 mil (147 kilometre) olarak hesaplamıştı. Ancak ikinci yazılımın çalıştırılmasının ardından mesafenin aslında 180 mil (yaklaşık 300 kilometre) olduğunu saptadılar. Güncellenmiş hesaplar, yolculuğun bitiş noktası için Tennessee‘nin güneyindeki bir kasaba olan Lufts‘un üzerini işaret ediyor. Böylece meteor, 3 eyalet boyunca uçtu.

Bulutlu hava şartları sebebiyle, meteorun boyutu tahmin edilemedi. Mevzu bahis Earthgrazer ateş topunun yolculuğu her ne kadar şaşırtıcı derecede uzun olsa da Güney Corolina‘daki gökyüzü gözlemcileri, 14 Mayıs 2014′te bir Earthgrazer’in yanmadan önce atmosferde 290 mil (yaklaşık 467 kilometre) yol katettiğini saptamıştı.

Siz Earthgrazerler hakkında ne düşünüyorsunuz? Dünya için bir tehlike teşkil ediyor mu? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.