Son yıllarda artan depolama ihtiyacı farklı ürünlerin popüler olmasına yol açtı. Eskiden beri kullanılan bir cihaz türü olan NAS modelleri ise artık evlerimizde ve işyerlerimizde de karşımıza çıkıyor.

Basit bir tabirle ağa bağlanabilen depolama cihazı olarak tanımlanabilecek NAS, İngilizce Network Attached Storage yani Ağa Bağlanabilen Depolama Ünitesi anlamına geliyor. Üzerinde ağ bağlantısı bulunan bir kutu, bu kutuya bağlanan bir ya da birden fazla sabit diskle çalışan NAS cihazlarının üzerinde genelde Linux tabanlı bir işletim sistemi çalışıyor.

Ağ üzerinden IP numarası ile erişilebilen NAS cihazlarındaki dökümanlara bilgisayar, tablet hatta cep telefonu bile erişilebiliyor. Ayrıca birçoğu DLNA desteği sunan bu ürünlerdeki multimedya dökümanları da ağ üzerinden izlenebiliyor.

Bilgi güvenliği   

Birçok NAS sunucuya birden fazla sabit disk takılabiliyor. Genelde 2 ya da 4 yuvası bulunan bu cihazların üst düzey modellerinde 6 ya da 8 adet sabit disk bağlantı özelliği de mevcut. Ayrıca birçok NAS cihazına USB üzerinden ek olarak sabit disk de bağlanabiliyor.

Birden fazla sabit disk bağlanabilen birçok NAS’ta bulunan RAID özelliği ile aynalama sistemi ile verilerin güvenliği de sağlanıyor. Bu sistem sayesinde örneğin 2+2 = 4 TB kapasiteli iki disk bağlanan bir NAS sunucunun kapasitesi 4 yerine 2 TB olarak görülüyor. Aynı bilgiler her iki diske yazıldığı için kapasite azalıyor ancak verilerin güvenliği de sağlanmış oluyor.

Kişisel bulut özelliği

NAS sunucuları ev ya da işyerinde kişisel bir bulut hizmeti olarak da kullanılabiliyor. Gerekli ayarlar yapıldığında internet üzerinden de erişilebilen NAS cihazları bu sayede kişisel bulut özelliği sunuyor.

Lafı daha fazla uzatmayalım ve sizleri NAS nedir konulu rehber videomuzla başbaşa bırakalım:

#video_7029#

:: Bugüne kadar NAS cihazlarından kullandınız mı?