NASA, 27 yıllık çalışmanın ardından bugün, James Webb teleskobunu nihayet uzaya göndermeyi başardı. Fakat ajans, çalışmalarına ara vermeden, hatta hızlandırarak devam ediyor. Şimdiyse Mars ve Jüpiter arasında bulunan bir asteroit olan Psyche’ye düzenlenecek gezinin detaylarını açıkladı.
NASA, Psyche’nin eski bir gezegenin çekirdeği olabileceğini düşünüyor
Yapılan araştırmalar, Mars ve Jüpiter arasında dönen asteroit Psyche’nin tahmini olarak 10 bin katrilyon gibi bir değere sahip olduğunu gözler önüne serdi. Bu miktar tüm dünya ekonomisinden fazla bir paraya denk geliyor. NASA’nın Hubble Uzay Teleskobundan alınan yeni görüntüler asteroidin daha yakından görüntüsünü bizlere sunuyor. Fakat gerçek bir keşif için daha yakından bakılması gerekiyor.
Bu sebeple, Ağustos 2022’de fırlatılacak olan Psyche uzay aracı, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasındaki asteroit kuşağında bulunan Psyche olarak adlandırılan, çoğunlukla nikel ve demirden oluştuğu tespit edilen bu garip metal asteroidi ziyaret edecek. Türünün pek çoğu yalnızca birer kaya olduğu için, eşsiz olduğu düşünülüyor. Hatta araştırmacılar, Psyche’nin eski bir gezegenin çekirdeği olup olmadığını anlamak istiyorlar.
Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Psyche misyonunun baş araştırmacısı Lindy Elkins-Tanton yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
Bir metal çekirdeğin parçası olduğu ortaya çıkarsa, güneş sistemimizdeki ilk nesil erken çekirdeklerin bir parçası olacaktır. Ama gerçekten bilmiyoruz ve oraya varana kadar kesin olarak hiçbir şey bilemeyeceğiz. Gezegenleri oluşturan malzeme hakkında temel sorular sormak istedik. Sorularla doluyuz ve çok fazla cevap yok. Dolayısıyla bu, gerçek bir keşif olacak.
Asteroit hakkında daha fazla bilgi edinmek için Psyche uzay aracı, manyetik alanları ölçmek için bir manyetometre ve asteroitin neyden yapıldığını belirlemek için ışık kullanan spektrometreler gibi araçlarla donatılacak. Önümüzdeki yıl fırlatılmasından sonra, aracın asteroite varması için 1,5 milyar mil ( yol kat etmesi gerekecek. Bu da birkaç yıl sürecek.
NASA, Psyche uzay aracının Ocak 2026’da etrafındaki yörüngeye girmeden önce, 2025’in sonlarında asteroidine varmasını bekliyor. Asteroit yüzeyinden 435 mil uzakta, nispeten güvenli bir yörüngede göreve başlayacak ve asteroide daha yakın hareket edecek. Böylece dünyadaki ekipler daha detaylı veri elde edebilecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
İnsanlığın geleceği için uzay madenciliği önemli bu araştırmalara önem veren ülkeler gelecekte söz sahibi olacak