NASA ile birlikte çalışan Amazon ve Lockheed Martin, Alexa’nın, Artemis I uzay görevinin bir parçası olacağını duyurdu. Alexa, uzay aracına eklenecek olan Callisto yükü kapsamında ajansın uzay aracı Orion’da kullanılacak.
NASA, ISS operasyonlarını ne zaman durduracağını açıkladı!
NASA bugün yaptığı açıklamada, yeni uzay istasyonunun geliş tarihi ve ISS operasyonlarını ne zaman durduracağı konusunda bilgi verdi.NASA, Alexa’yı görevlerine dahil edecek
NASA tarafından uzaya gönderilecek olan Alexa, astronotlarla ilgilenecek. Bu sebeple görev sırasında uzay aracının sistemlerine ve telemetri verilerine erişebilecek. Örneğin, “Alexa, kabindeki sıcaklık nedir?” gibi sorulara yanıt verebilecek. Ayrıca iç aydınlatma gibi gemiye bağlı cihazlara erişimi olacak.
Buna ek olarak uzay ajansı, Alexa’nın haber brifingleri ve spor skorları gibi Dünya’dan her türlü bilgiyi almasını sağlayacak. Dolayısıyla Derin Uzay Ağı’na erişim sağlayacak. Bu özellik, astronotların uzaydayken dünyada neler olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmalarını ve evlerine daha bağlı hissetmelerini sağlayacak. Amazon’a göre, Alexa’nın sesli etkileşimleri mürettebatın hayatını daha kolay ve verimli hale getirecek.
Artemis I mürettebatsız bir görev olacak. Bu sebeple NASA, Alexa’yı uzayda test etmek için Görev Kontrol Merkezi aracılığıyla Callisto’ya uzaktan erişim sağlayacak. Bu sayede etkileşime girebilecek ve sanal bir ekip deneyimi yaratabilecek. Uzay aracında olan her şey kaydedilecek. Ardından mühendislerin verileri analiz edeceği ve gelecekteki görevler için teknolojiyi geliştireceği Dünya’ya geri gönderilecek.
Amazon Alexa Everywhere’in başkan yardımcısı Aaron Rubenson konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:
Star Trek bilgisayarı, Alexa için orijinal ilham kaynağımızın bir parçasıydı. Bu nedenle ortam zekası vizyonumuzun Orion’da hayata geçtiğini görmek oldukça heyecan verici.
Artemis I görevi sırasında Alexa uyumlu cihazlar kullanan kullanıcılar, görev hakkında bilgi alabilecekler. Müşteriler, Orion’un telemetri verilerine ve görevden alınan videolara ve fotoğraflara erişebilecek. Ayrıca Amazon, lansman sırasında canlı bir akışın da erişilebilir olacağını ve uyumlu cihazlara sahip müşterilerin Alexa ile uzay etkileşimlerinin videolarını görebileceklerini belirtti.
Amazon, görev zamanı yaklaştığında yeni Alexa özelliklerini başlatacak. Ancak şu anda da Alexa uyumlu cihazlardan erişilebilen bir önizleme mevcut. Siz de deneyimlemek istiyorsanız, “Alexa, beni Ay’a götür” demeniz yeterli olacaktır.
Artemis I, Ay’a ilk kadını ve siyahi insanı götürmeyi hedeflediği için zaten dikkatler bir hayli üzerinde. NASA ve Amazon da bu ilgiden faydalanacak. Tabii öncesinde ortam zekasının uzayda astronotlara nasıl yardımcı olabileceği test edilecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
ceviriyi google’danmi yapiyorsunuz :))
son paragraftaki “renkli” kelimesi amerikan jargonunda siyahi insanlar icin kullanilir
Bende yazarken sizin söylediğiniz sebepten dolayı arada kaldım. Fakat sadece o anlama gelmiyor. Bunun Meksikalı veya Kızılderili gibi pek çok türevi ve alt anlamı olabilir. Bu yüzden renkli demek daha mantıklı geldi. Ancak şu anki durumda siyahi bir astronotun gideceği söyleniyor.
cevap icin tesekkür ederim
amerikadaki hassasiyetler haddinden fazla cunku ulkeyi beyaz irklar yonetiyor ve irkcilik cok fazla
o yuzden belli kelimeleri kullanmak zorunda kaliyorlar
bizim toplumumuzda bu kelime gunluk hayatta kullanilmadigi icin cig duruyor bence
yine de siz bilirsiniz
kolay gelsin
Yapıcı eleştirileri çok seviyorum 🙂 Belirttiğiniz kısım revize edildi.
Birçok ülke Ay seferi başlatsa bu yarışma insanlığa faydası olur insanlık hızlı 1 biçimde Ay da üsler madencilik ve araştırma merkezleri kurulur. Örneğin NASA Artemis projesi ile ağırdan alıyor. Özel şirket SpaceX de öncülük yapıyor. ESA Çin Japonya Rusya Hindistan bu Ay seferlerine tam kapasite ile girişseler. Belki uzayda çok hızlı ilerleme olabilir. Sonuçta bizim ülkede halkımızda bütçe ayırıp uzayla ilgilenmeye başlar. Artık birçok ülkenin gözü uzaya dikti. Örneğin İran 2009 dan beri uzaya füze ve uydu atıyor. Brezilya G.Kore Kanada Tayvan Pakistan Y.Zellanda gibi ülkelerde ilgilerini göstermeye başladı.