Geçtiğimiz Ekim ayında Jeff Bezos‘un Blue Origin uzay uçuşu şirketinin düşük Dünya yörüngesinde kendi ticari uzay istasyonunu kurmayı planladığı ortaya çıktı. Ardından NASA, yaptığı duyuruda istasyonun tasarımını geliştirmek için Uzay Yasası Anlaşmasıyla fon sağlamak için programı seçtiğini duyurmuştu.
Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yerini alacak olan şey hakkında tartışmalar devam etse de, ikonik yörünge istasyonu yakın zamanda hiçbir yere gitmeyecek gibi duruyor. Çünkü yerine gelecek olan istasyon henüz emekleme aşamasında bulunuyor.
NASA, Blue Origin’in uzay istasyonunu destekliyor!
NASA, başta Blue Origin ve SpaceX olmak üzere, özel sektördeki tüm havacılık ve uzay sanayi şirketlerini destekliyor.NASA, 2030’a kadar ISS operasyonlarına devam edecek!
Dünyanın dört bir yanından astronotlara ev sahipliği yapan ISS, 20 yılı aşkın bir süredir sürekli olarak kullanılıyor. Ayrıca istasyon, geçen yıl başlayan yeni güneş enerjisi dizilerinin kurulumunu içeren güç sisteminde devam eden bir yükseltme gibi sürekli olarak yeni teknolojileri kendine entegre ediyor.
Fakat şu bir gerçek ki ISS artık oldukça eskidi. Her ne kadar NASA sürekli olarak yükseltiyor olsa da istasyonun temelini oluşturan sistemler ve iskeleti 24 yaşına geldi. 20.yüzyılın en iyi teknolojisini içerisinde barındırıyor olsa da artık Astronotların günümüz standartlarıyla üretilen yeni bir yuvaya ihtiyacı var.
Çin, kısa süre önce kendi uzay istasyonunun ilk bölümünü başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirdi. NASA da yeni bir uzay istasyonu için planlar üzerinde üç özel şirketin çalışacağını duyurmuştu. Haberin başında bahsettiğimiz Jeff Bezos’un Blue Origin uzay şirketinin planları da bu doğrultu da ilerliyor.
Her ne kadar bu işi gerçekleştirebilecek şirket sayısı oldukça yeterli olsa da tamamen hazır bir haldeki fırlatılacak roketin bile testlerinin yapılması aylarca zaman gerektiriyor. Dolayısıyla NASA, ISS’i ne kadar süre uzayda tutmaya devam edebilirse bu o kadar iyi olacak.
Çünkü zamanlaması oldukça kritik. Örneğin bu yeni istasyonun 2020’lerin sonuna doğru tamamlanması ön görülüyor. Ardından başarılı bir fırlatma gerçekleştirip eski ISS terkedilecek. Eğer fırlatmada bir hata olursa bunun telafisi uzun yıllar alabilir. Elon Musk’ın roketlerinin aksine, maliyeti milyar dolarları bulan projeler oldukları için yedeği de yapılamıyor.
NASA yöneticisi Bill Nelson konuyla alakalı yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Uluslararası Uzay İstasyonu, barışçıl uluslararası bilimsel işbirliğinin bir işaretidir ve 20 yılı aşkın bir süredir insanlığa fayda sağlamak için muazzam bilimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeler sağlamıştır. İdaresinin istasyon operasyonlarını 2030 yılına kadar sürdürmeyi taahhüt etmesinden memnunum.
Amerika Birleşik Devletleri’nin ISS’ye devam eden katılımı, yenilikçiliği ve rekabet gücünü artıracak, aynı zamanda NASA’nın Artemis programı kapsamında ilk kadını ve ilk beyaz olmayan kişiyi Ay’a göndermek için gerekli araştırma ve teknolojiyi ilerletecek ve ilk insanı Mars’a göndermenin yolunu açacaktır.
Gittikçe daha fazla ulus uzayda aktif olduğundan, ABD’nin büyüyen uluslararası ittifaklar, uzayın barışçıl ve sorumlu kullanımı için kurallar ve normlar modellemesi konusunda dünyaya liderlik etmeye devam etmesi her zamankinden daha önemli.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!