NASA, bir gün astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyabilecek Boeing‘in kuşatılmış Starliner CST-100 uzay aracının iki yörünge test uçuşu için Mayıs 2022‘yi hedeflediğini duyurdu. Boeing uzay aracının ilk mürettebatsız test uçuşu Aralık 2019‘da gerçekleşmişti. Bu noktada ISS ile kenetlenmesinin görülmesi gerekiyordu.
Fırlatmadan kısa bir süre sonra uzay aracının yazılımıyla ilgili birden fazla sorun çıktı. Bu da aracın ISS’e götürmek için amaçlanan yörüngeye ulaşamamasıyla sonuçlandı. Ardından NASA görevi kısa kesti.
NASA aracı Parker Solar Probe, Güneş’e dokundu!
NASA ve Boeing, Starliner’deki sorunu anlamak için testlerini sürdürüyor
NASA‘nın ikinci fırlatma hamlesi bu yıl Ağustos ayındaki lansman öncesi kontroller sırasında mühendislerin, Starliner‘ın kapsülün alt tarafına takılan servis modülündeki tahrik sistemine bağlı valflerle ilgili bir sorun konusunda uyarıldığında iptal edildi. O zamandan beri NASA ve Boeing mühendisleri ilgili sorunu değerlendiriyorlar. Hala tam olarak anlamak için çeşitli testler uyguluyorlar.
NASA‘dan Steve Stich bu hafta başında bir açıklama gerçekleştirdi. Bu noktada şunları söyledi: “NASA, sorunun olası nedenlerini daha iyi karakterize etmek için ajansın malzemeleri ve itici gaz uzmanlığından yararlanmak da dahil olmak üzere, servis modülü valf soruşturmasında Boeing ile yan yana çalışıyor. Birleştirilmiş çalışma sayesinde, valf sorunlarına yol açan katkıda bulunanları ve gelecekte olmasını engellemenin yollarını çok daha iyi anlıyoruz.” dedi.
OFT-2 test görevinde başarılı olursa ve gelecek yıl Mayıs ayında gerçekleşirse, Starliner Florida‘daki Cape Canaveral‘den bir United Launch Alliance Atlas V roketiyle fırlatılacak.
Boeing sonunda Starliner ile bağlantılı tüm sorunları çözebilirse, araç SpaceX‘in başarılı Crew Dragon uzay aracının izinden gidecek. Böylece NASA uzay programının ayrılmaz bir parçası haline dönüşecek.
Sizler konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!