Gün geçtikçe uzaydaki yeni keşifler, insanoğlunu evrenin sırrını çözmesine bir adım yaklaştırıyor. Yaşanabilir tek gezegen olarak bilinen evimize, Dünya’mıza benzeyen bir gezegen keşfetti. Üstelik bu gezegen, daha önceki keşiflere göre oldukça yakın bir konumda.
TOI-1231-b adı verilen gezegen, sadece 90 ışık yılı uzakta
NASA yeni gezegenler keşfederken Dünya’ya çok benzeyen garip bir gezegen bulundu. Boyutu Neptün’e yakın olduğu rapor edilen gezegene “TOI-1231-b” adı verildi. Gezegenin kırmızı bir cüce yıldızın etrafında döndüğü de keşfedildi. Gezegenin, yıldızı etrafındaki dönüş süresi ise 24 gün olarak raporlandı. Yıldızın enerjisi Güneş’e göre düşük olsa da Dünya ile TOI-1231-b’nin sıcaklıkları hayli yakın.
Şu anki verilere göre keşfedilen gezegenin ortalama sıcaklığı 57 derece olarak kaydedilmiş. Gezegendeki yaşam umutlarını canlandıran bir detay da sıvı halinde su bulunabileceği. Hatta gezegenin atmosferinde bulutlar bile olabilir. TOI-1231-b üzerinde yapılacak yeni araştırmalar, gezegenin atmosferinde ne tür bir gazın bulunduğunu da ortaya çıkarabilir.
Uzayda yaşam arayan araştırmacıların dikkatini en çok suyun varlığı çekiyor. Çünkü su, canlılığın temelidir. Suyun bulunduğu gezegende yaşam olması çok yüksek ihtimaldir. Daha önce Mars’ın potansiyel olarak ikinci evimiz halini alabileceği sıkça gündeme geldi. Bu yüzden Mars’ta su keşfedilmesi bilim dünyası için önemli bir haberdi.
İnsanoğlu Dünya kaynaklarını eritirken yeni yuvalar bulma umuduyla çalışmaya da devam ediyor. Bakalım ilerleyen günlerde yaşanabilir gezegenlerle ilgili ne gelişmeler duyacağız.
bir ışık yılı 9.5 trilyon km’ye tekabül ediyor.