NASA Dünyamızın komşu gezegeni Venüs için yeni bir misyonu başlatacak. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı 30 yılı aşkın bir sürenin ardından gezegene gidecek. Güneş Sisteminin en sıcak gezegenine iki uzay aracı gönderecek. Bu görevlerle bilim insanları, Venüs’ün atmosferini ve jeolojik özelliklerini inceleyecek.
Rota bu kez Mars değil, Venüs
İki robot araç DAVINCI+ ve VERITAS, önümüzdeki birkaç yıl içinde kozmik cehenneme doğru yola çıkacak. NASA, misyonların 2028 ile 2030 yılları arasında başlayacağını duyurdu. DAVINCI+’ı 2029 yılında fırlatacaklarını açıkladılar.
Venüs, Güneş Sisteminde Güneş’e en yakın ikinci gezegen. Aynı zamanda Dünyamızın da komşusu. Ancak Dünya ile arasında büyük farklar var. Örneğin, bir kurşunu bile eritecek kadar yüksek sıcaklıklara (471°C) sahip. Bilim insanlarına göre, atmosferden gelen Güneş ışınlarının çıkmasına izin vermediği için bu kadar sıcak. Ama hâlâ bilinmeyen çok fazla şey var…
Dünyamızdan daha küçük olan Venüs’ün atmosferindeki bulutlar karbondioksit ve sülfürik asit damlacıklarından oluşuyor. NASA, DAVINCI+’ın Venüs gezegeninin yoğun, sera atmosferinin bileşimini ölçeceğini duyurdu. Bununla birlikte, VERITAS’ın ise jeolojik tarihini belirlemeye yardımcı olmak için gezegenin yüzeyini yörüngeden haritalandıracağını açıkladı.
DAVINCI+, iniş sondası ve uzay aracından oluşacak. Aracın Venüs’te “tesserae” adı verilen benzersiz jeolojik özelliklerin ilk yüksek çözünürlüklü görüntülerini getirmesini de bekliyorlar. Bilim insanları, bu özelliklerin Dünya kıtalarıyla karşılaştırılabileceğini düşünüyor. Ayrıca Venüs’ün levha tektoniğine sahip olduğunu öne sürüyorlar.
Venüs bir zamanlar yaşam için potansiyel uygun okyanuslara sahip olabilir.
NASA, uzun yıllardır Mars misyonlarına önem verip Venüs’ü arka plana atarken birçok bilim insanının eleştirisini almıştı.