Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek olan ilk uzay turistlerinin fırlatılmasına artık günler kaldı. NASA tarafından başlatılan bu turizm misyonu, birtakım sosyal yardım ve ticari faaliyetleri içeriyor. Peki ya ISS turistleri ne zaman fırlatılacak?
NASA, Güneş patlamasının yayılma anını görüntüledi!
NASA, Güneş'ten çıkan bir güneş patlamasının parlama anını görüntüledi. Görüntüler, görenleri heyecanlandırdı.NASA, ISS turistlerini fırlatmaya hazırlanıyor
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu için yapılacak ilk uzay turizmi görevini neredeyse başlamak üzere. Uzay ajansı ve Axiom Space ortaklığıyla yapılacak Ax-1 görevi, SpaceX roketi yardımıyla 4 kişilik mürettebatı ISS’e uçuracak.
10 gün sürmesi planlanan Ax-1 görevi, 6 Nisan Çarşamba günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek. Dört kişilik ekibin Axiom Space ve SpaceX iş birliğiyle gönderilmesi planlanıyor.
Ax-1 ekibini oluşturan isimler arasında Kanadalı hayırsever Mark Pathy, Amerikalı girişimci Larry Connor ve İsrail Hava Kuvvetleri’nde çalışmış eski pilot Eytan Stibbe ve son olarak misyonu yönetecek olan eski NASA astronotu Michael López-Alegría yer alıyor.
ISS’e gitmek için 55 milyon dolar ödeyen uzay turistlerinin, “ömür boyu yolculuk” yapacağı garantisi verildi. Ancak bu paranın da ötesinde mürettebat üyeleri, Ax-1 görevi için aylar süren uzay eğitiminden geçti.
6 Nisan Çarşamba günü düzenlenecek lansman NASA tarafından yapılacak canlı yayınla izlenebilir. Yayın sırasında Crew Dragon kapsülüne bağlanacak turistleri ve ayrıca SpaceX roketi Falcon 9’un fırlatışını izlemek mümkün olacak. Crew Dragon uzay aracı, 8 Nisan Cuma istasyona varacak.
Fırlatışa çok az kalmış olmasına rağmen kötü hava koşullarının veya son dakika teknik sorunlarının yaşanabileceğini de hatırlatmak gerekiyor. Son dakika yaşanabilecek gelişmeleri NASA’nın Twitter hesabından kontrol edebilirsiniz.
Peki ya siz NASA ve Axiom Space’in ISS istasyonuna turist göndermesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bu günün bilgileri dahilinde yapılan uzay faaliyetlerini takdirle karşılamama rağmen bir yandan da üzüntü duymaktayım. Nihayetinde fırlatma kelimesi insanoğlunun uzay çağı teknolojisindeki ilkelliğinin bir ifadesinden başka bir şey değildir. Geçmişten gelen fizik bilgilerine bağlı kalmadan fizik kanunu derinlemesine deneylerle araştırılmış olsaydı bugün roketlerden çok üstün uzay araçlarına sahip olabilirdik. Mevcut zamanda bu gerçeğin ayrıntılarını insanoğluna takdim edemiyorum fakat yaşadığım sürece kısıtlı imkanlarımla fırlatma kelimesini uzay çağı literatüründen kaldırmak için çalışmalarımı sürdürmekte kararlıyım. Sanılmasın, ben sadece boş laf peşindeyim. Şu bilinsin ki; her geçen zamanda bu proje adına sürekli gelişmeler sağlamaktayım.