Kendi tırmanan robot konseptini daha önce hiç gördünüz mü? NASA’nın en kaygan ortamlarda hareket edebilen ve iyi bir şekilde tırmanabilen robotlarıyla tanışmak ister misiniz? “RoboSimian” isimli yapay zeka, dört ayak üstünde yürüyebiliyor, sürünebiliyor, bir solucan gibi hareket edebiliyor ve yüz üstü kayabiliyor. Kendisinin bir önceki versiyonu da oldukça iyi işler çıkarıyor.
NASA Dragonfly misyonu ile Titan’da drone uçuracak!
NASA bu aralar yeni görev planlamasını hızlı yayınlamaya devam ediyor. New Frontiers programının sonuncu görevi olan Dragonfly yeni misyonu ile Titan'da drone uçuracak!Duvara kendi tırmanan robot beklentileri karşılıyor
RoboSimian’dan başka robotların da bulunduğu denemelerde “LEMUR” adındaki bir mekanik dost, kaya duvarlarına tırmanabiliyor. Kurumun ilk nesil tırmanma robotlarından biri olan bu yapay zeka, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki tamir görevlerini yerine getirmek için tasarlanmıştı.
Karşısına çıkan engelleri başarı ile aşan LEMUR, özel bir kavrama teknolojisini kullanıyor. Şu an için aktif bir şekilde kullanılan bu akıllı robot, yerini RoboSimian’a bırakacak. RoboSimian, bu bağlamda, çok daha fazla fonksiyon ile beraber insanlara hizmet etmek için tasarlanıyor.
Buna ek olarak buzlu ortamlarda bile kendi başının çaresine bakabilen RoboSimian, LEMUR’a benzer bir altyapıya sahip. Tutma ayakları piyano telinden yapılmış ve yaylı tekerleklere sahip olan yeni nesil robotun görüntüleri henüz yayınlanmadı.
Dilerseniz, sizi videoda yer alan ilk nesil robot ile baş başa bırakalım. Kendisinin nasıl tırmanabildiğini izlerken keyif alacaksınız. İyi seyirler.
Bütün hareketleri yapabilen robotlar en sonunda umarım insanlığın başına bela olmaz.Șu anda herşey masum gibi duruyor ama gelecekte neler olur bunun için biraz karamsarım.
Bizde ağlayan robot yaparız ne var yani. İşin şakası bir yana gezegenlerde yapılacak araştırmalar için bu robotlar düşünülse de bana göre insan olmayan hiçbir araştırma istenilen hedefe ulaştıramaz. Belki bu robotlar insanlara yardımcı olabilir ama yinede giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışılması daha mamtıklı olacaktır.