Mayıs 2018’de Mars’ın derinliklerini incelemek üzere fırlatılan InSight uzay aracı, çarpıcı verileri gün yüzüne çıkardı. Verilere göre, NASA Mars depremi ile ilgili araştırmasında, Kızıl Gezegen’in sismik açıdan aktif olduğunu söylüyor. Bu da Mars’ta depremlerin varlığına işaret ediyor.
Bilim insanları, Mars’ta meydana gelen depremlere neyin sebep olduğunu anlamaya çalışıyor. Bu kapsamda üzerinde sismometre bulunan InSigt, gezegende araştırmalarını sürdürüyor.
Uzay turistlerinin yolculuk tarihi belli oldu
Uzay turizmine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. SpaceX uzay turizmi için Space Adventures ile el sıkıştı. Anlaşma kapsamında turistlerin dünya yörüngesine gideceği tarih belli oldu.NASA Mars depremi gerçeğini ortaya koydu
NASA’nın InSight misyonu, Mars’ın alt yüzeyi ve kayalık üst tabakasına ilişkin doğrudan ilk sismik ölçümlerinin sonucunu yayımladı. Nature Geoscience dergisinde paylaşılan ön bulgular, Kızıl Gezegen’in sismik olarak aktif olduğunu gösteriyor.
Maryland Üniversitesi’nden öğretim üyesi Nicholas Scmerr, InSight’ın Dünya dışında bir gezegenin doğrudan jeofizik ölçümlerini almaya odaklanan ilk görev olduğunu söyledi. Scmerr, verilerin Mars’ın iç yapısı ve jeolojik süreçleri hakkında bilgiler verdiğini belirtti.
Scmerr ayrıca, Kızıl Gezegen’in işleyişinin nasıl olduğunu, depremsellik oranını ve ne kadar aktif olduğunu daha rahat anlayabileceklerine dikkati çekti. 235 Mars günü boyunca elde edilen sismik veriler, 174 sismik olay, diğer bir deyişle Mars depremini bildiriyor.
InSight’ta yer alan sensörler, Mars depremini ilk olarak Nisan 2019’da kaydetmişti. Depremin, Richter ölçeğine göre 2,5 şiddetinde olduğu anlaşılmıştı.
Öte yandan, InSight’ın ulaştığı diğer bulgular ise, Mars’ın manyetik alanının beklenenden 10 kat daha güçlü olduğunu ortaya koydu.