NASA, hatalı çalışan bir motor bilgisayarı sebebiyle dünyanın en güçlü roketi olması planlanan Uzay Fırlatma Sistemi’nin açılış etkinliğinin ve fırlatmanın planlandığı gibi Şubat 2022’de gerçekleşmeyeceğini söyledi. Sorunun uzay mekiğine kadar uzanan dört RS-25 motorundan birinde bulunan bilgisayarda meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.
NASA’da işler aksıyor
Orion veya resmi adıyla Orion Çok Amaçlı Mürettebat Aracı NASA’nın çok amaçlı uzay yolculukları için tasarladığı 74 bin pound (33.5 metrik ton) ağırlığındaki en büyük ve son teknoloji aracıdır. Bu mekiğin, alçak Dünya yörüngesi (LEO) ötesindeki hedeflere dört astronotluk bir ekibi taşıması amaçlanıyor.
Uzaya Fırlatma Sistemini başlatmak için NASA tarafından geliştirilmekte olan Orion’un asli görevi Mars, asteroitler ve insani keşfi kolaylaştırmak. Tabii gerekli durumlarda Uluslararası Uzay İstasyonu’nun mürettebatını veya malzemelerini de nakletmek için kullanılabilecek.
Şu anda NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki araç montaj binası içinde entegre testlerinden geçiriliyor. Başarılı bir sonuç alınması halinde Artemis 1’in Ay’a gidiş ve dönüş görevinde kullanılacak gerçek bir fırlatmaya zemin hazırlayacaktı.
NASA, yaklaşmakta olan Ay misyonları için 332 fit yüksekliğindeki (101 metrelik) roketi kullanmayı planlıyor. Fakat son testte karşılaşılan hata, bu projenin gerçek hayattaki işleyişini göreceğimiz tarihin ertelenmesine sebep oldu. Ancak bekleyişin çok uzun olmayacağı söyleniyor.
Tamamlandığında dünyanın en güçlü roketi olacağı söyleniyor. Fakat muhtemelen SpaceX, bu başarıyı önümüzdeki yıl ilk kez fırlatılması planlanan Starship ile birlikte NASA’nın ellerinden alacak. Yine de uzay ajansı bu roketle birlikte bir kez daha adını tarihe yazdırmayı başaracak.
NASA, entegre testi yürütürken, çekirdek aşama olan Orion’un ve iki güçlendirici roketin yer sistemleriyle düzgün bir şekilde iletişim kurmasını sağlıyor. Bu aşamanın yakın tarihli bir güç testi sırasında mühendisler, RS-25 motor uçuş kontrolörü ile ilgili bir sorun tespit etti. Ajans bu sorunu şu şekilde tanımladı:
Uçuş kontrolörü, her RS-25 motoru için beyin olarak çalışır. Motorun hassas kontrolünün yanı sıra dahili sağlık teşhisi sağlamak için SLS roketi ile iletişim kurar. Her kontrolör iki kanalla donatılmıştır. Böylece kalkış veya çıkış sırasında kanallardan birinde bir sorun çıkması durumunda yedeği bulunuyor. Son testte, dördüncü motordaki kontrolörün B kanalı sürekli olarak güç sağlayamadı.
Aslında Aerojet Rocketdyne RS-25 motorları, uzay mekiği programından ödünç alındı. Fakat ek güç sağlaması için üzerinde bazı geliştirmeler yapıldı. Mühendisler, sorunu tespit ettikten sonra incelemeler yaptılar ve düzeltme çalışmalarına başladılar. Ancak nihayetinde sorunlu motor kontrol cihazını değiştirmeye karar verdiler.
Bunun üzerine NASA, roketin tam işlevsel bir hale geldiğini söyledi. Ancak mühendisler sorunlu parça üzerinde çalışmaya ve kaynağını anlamaya çalışacaklar. Uzay ajansı şimdi Mart ve Nisan aylarında fırlatma günlerini gözden geçiriyor. Artemis 1 görev yöneticisi Mike Sarafin tarafından Ekim ayında açıklanan zaman çizelgeleri geçerli kalırsa, belirtilen zamanda gerçekleştirilecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Tam bir tarih veremiyorum, sağlığım izin verirse gelecekte roketlerin ilkel bir teknoloji olduğunu kanıtlayacak kapalı sistem itki sistemini tüm dünyaya tanıtacağım. Roket teknolojileri ile insanoğlunun uzay çalışmaları yeterli bir ivmeye kavuşamayacaktır. Amacım bu teknoloji türüne çamur atmak deği, sadece gerçeğin farkındalığına şimdiden varılmasını sağlamaktır. Uzay ve havacılık sektörünün çağ atlaması için kapalı sistem itki teknolojisi ihtiyaçtan öte zorunluluktur.