NASA, geçtiğimiz günlerde uzay çalışmalarında bir ilk niteliği taşıyan ilk şişme uzay modülünün görüntülerini yayınlamıştı.
Mars odaklı görevlerde kullanılmak üzere tasarlandığı belirtilen modülün, NASA’nın gelecek süreçte Mars’a yönelik görevlerinde daha güvenli ve portatif bir uzay modülü hedefini taşıyacağı dile getiriliyordu.
Şimdiki süreçte ise NASA Astronotları, ilk şişme uzay modülünün içerisinin görüntülerini izleyicilerle buluşturdu.
NASA’nın şişme uzay modülü görüntülendi
NASA Astronotu Jeff Williams’ın ilk olarak kapısını açtığı BEAM adındaki yaşam formu, tüm detayları ile izleyicilere yansıtıldı.
Geniş uzay çalışmaları için ekstra yaşam ve çalışma alanı hedefi ile yola çıkan BEAM’in tasarımı uzay koşullarına en iyi uyum sağlayacak şekilde tasarlandığı dile getirildi.
NASA TV’de canlı olarak yayınlanan şişme uzay modülü gezisinde Astronot Jeff Williams’a Rus Kozmonot Oleg Skripochka eşlik etti.
Jeff Williams’ın modüle girmesinden sonraki ilk tepkisi modülün son derece “soğuk olduğu” yönündeydi.
#video_12136#
Çapı 4 metre uzunluğunda, 3.2 metre genişliğinde olan BEAM, uzay ortamında aşırı sıcaklıklara, radyasyon tehlikesine ve enkazlara dayanıklı olacak şekilde hazırlandı.
Vectran adında kurşun dayanıklı polimer bir yapıya sahip olan şişme uzay modülü, polimer yapıdaki pek çok kumaşın birleşmesi sonucu meydana geldi.
Modülün önümüzdeki yıllarda yapılacak testlerde uzay ortamındaki dayanıklılığını arttırmak için güçlendirileceği, çeşitli değişim ve dönüşümlere sahip olacağı Digital Trends’deki haberde yer aldı.
İlk şişme uzay modülü, Las Vegas merkezli Aerospace Bigelow ve NASA’nın Gelişmiş Sistemleri Bölümü’nün yatırımıyla inşa edilmişti.
Modülün 2020 yılında Mars’a yönelik olarak gerçekleşecek bir NASA görevinde kullanılması bekleniyor.
Bu teknoloji ile daha sağlam şişme kadın üretsinler :/