NASA Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için ilk ticari nitelikteki projeyi gerçekleştirmeyi planlıyor. Made In 3D baskı şirketinin 3 boyutlu yazıcılarının uzaya gönderilmesi için planlar yapılıyor.

Made In 3D şirketi Katkı Üretim Tesisi(AMF) çözümlerini uzaya göndermek için NASA ile işbirliğine gitti.

Daha önce hiçbir eşine rastlanmayan proje kapsamında, uzayda ilk defa 3 boyutlu ürünler elde edilecek.

Özel yer çekimi ortamında kullanılmak üzere tasarlanan çözüm, dünya üzerinden komuta edilebilecek. Yani Made In 3D, dünyadan verdiği talimatla uzayda 3 boyutlu ürünler yapabilecek.

16-03/20/made-in-space-zerog.png

Made In Space Ürün Stratejisi Başkanı Spencer Pitman konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzayda üretilecek ürünlerin AMF müşterilerinin satışına açık olacağını belirtti.

Yazıcının uydu ve diğer uzay araçlarına uygun parçalar üreteceğini ifade eden Pitman, elde edilecek parçaların ayrıca üniversite, özel şirketlerin tıbbi araştırmalarında da kullanılacağını vurguladı.

2011 yılında uzayda yapıla parabolik bir uçuşta ağırlıksız bir ortamda, 3D nesnelerin üretebileceğine dair bulgular elde edilmişti.

Söz konusu bulgular sonrasında harekete geçilmiş; şirket ile NASA işbirliğine gitmişti. 2014 yılında şirket ISS aracılığıyla 3D yazıcılarının bir örneğini uzaya göndermiş; sonuçlar olumlu olmuştu.

Bir bakıma yeni proje kapsamında, uzayda seri olarak 3D nesnelerin üretilmesine tanık olabiliriz.

16-03/20/made-in-space-amf1.jpg

NASA’nın söz konusu proje içerisinde yer almasının ise projeden elde edecekleri para ile doğru orantılı olduğu belirtiliyor.

Nitekim NASA 1 pound maliyetli bir nesneyi üretmek için 10 bin dolar harcayacak. Bu bağlamda, şirket ile aralarında büyük bir para alışverişi gerçekleşecek.

Uzayda yapılacak herhangi bir baskının 6 bin-30 bin dolar maliyetinde olması bekleniyor.

Tech Crunch’da  yer alan habere göre AMF Projesi’nin 22 Mart Salı günü Cygnus Uzay Gemisi’nde başlatılması bekleniyor.

:: Uzayda 3D nesnelerin üretilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz