NASA WFIRST uzay teleskobu ile ilgili yeni yaşanan gelişme, beklentileri olumsuz yönde etkilemiş oldu. Yapılması planlanan bütçe kesintileri, ne yazık ki Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi çatısı altında devam eden WFIRST uzay teleskobu projesi için olumsuz bir hava oluşturuyor.
Trump yönetimi bütçe konusunda WFIRST teleskobunu etkiliyor
Öncelikle belirtmek gerekirse WFIRST teleskobu, 2020 yılının ortasında lanse edilmek için çalışmalarına devam edilen bir proje olarak kendini gösteriyor. Dahası son gelişmeler, yapılan testlerin de olumlu devam ettiğini ve lansmanın gecikmeyeceğini ortaya çıkartıyor.
Ancak bütçe tarafındaki gelişmeler, benzer şekilde olumlu bir hava oluşmasının önüne geçmiş oluyor.
ABD’deki 2021 bütçe görüşmelerinde, daha çok NASA’nın bir türlü tamamlanamayan James Webb Uzay Teleskobu ön planda tutuluyor. Birçok defa ertelemeler ile James Webb Uzay Teleskobu, sadece süre değil maliyet kaybı ile de bütçesini oldukça geride bırakmıştı.
Nitekim yeni uzay teleskobu projelerinin geleceğinden daha çok, Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması beklenen James Webb Uzay Teleskobu’nun bir an önce tamamlanması üzerinde duran bir bütçe politikası hakim.
NASA tarafından yapılan açıklamaya göre şu anki bütçe hesaba katıldığında, bir başka milyar dolarlık projeye adım atılması çok da mümkün değil. Dolayısıyla James Webb teleskobunun bir an önce tamamlanması gerekiyor.
James Webb Uzay Teleskobu için belirlenen Mart 2021 tarihinde de aksaklıklar yaşanması gündemde. Nitekim yapılan birçok ertelemeye, bir yenisinin daha eklenmesi muhtemel.
Aslında daha önce 2019 ve 2020 bütçe hazırlıklarında, NASA’nın yeni uzay teleskobu projesini iptal etmesi gerektiği gündeme getirilmişti.
Şu an için yeni uzay teleskobunun bütçesi, 3.2 milyar dolar olarak belirlenmiş durumda. Toplam bütçe harcamalarının ise 3.9 milyar dolar seviyesine kadar ulaşma ihtimali bulunuyor.
Eğer yeni uzay teleskobu beklendiği gibi tamamlanabilirse, Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerini alacak bir başka proje olacak. Yapılan açıklamalara göre yeni teleskop, Hubble Uzay Teleskobu’ndan 100 kat daha fazla görüntüleme alanına sahip olacak.
Temel amaçları arasında ise ötegezegen arama çalışmaları ve kozmik olayların gözlemlenmesi yer alacak.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}