Bu yıl kara delik araştırmaları için gerçekten önemli bir yıl oldu. Kara deliğin ilk fotoğrafının çekilmesinden konuya dair artan çalışmalara kadar birçok gelişme uzayseverler için besleyici oldu. Nisan ayında NASA’nın varoluşsal bir yer çekimi olayıyla bilgilendiğimizi aktaralım. Kara delik araştırmalarına bir yenisini ekleyerek, bu büyük deliğin bir yıldıza ne yapabileceğini gözler önüne serdi.
NASA’dan etkileyici kara delik simülasyonu!
En önemli ve unutulmaz bilimsel gelişmeleri arasında yer alan bir kara deliğin ilk kez fotoğrafının çekilmesinin ardından NASA kara delik simülasyonu oluşturdu.NASA bu hafta Transping Exoplanet Survey Satellite‘ın yıllardır araştırlan kara delik özelliğini tespit etmeyi başardığını duyurdu. Konuya dair yapılan yorumlarda, bir yıldız kara deliğe çok yaklaşırsa bundan sonra bir yıldız olmayı kesiyor. Bu ise ortaya atılan teoriyi güçlendiriyor.
Geçen ocak ayında fark edilen bu olay ASAS-SN teleskop ağının adını taşıyan ASASSN-19bt etkinliğini arıyor. Yıldız, kara deliğe yaklaştığında “spagettifikasyon” olarak bilinen, bir cismin yerçekimi ile karşılaştığında erişte gibi uzadığı olayı yaşıyor. Bunun yaşandığını gözleyen bilim insanları konuya dair çok heyecanlandı.
Kara delik uzamayı yaşattığı yıldıza, yaklaşık 375 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu aktarılıyor. NASA yaşanan olaydaki kara deliğin güneşin kütlesinden milyonlarca kat daha yüksek kütleye sahip olduğunu ve bu nedenle yıldızın trajedi ile karşılaştığını aktarıyor.
Söz konusu olaya dair NASA’nın paylaştığı ilgi çekici videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bu tür haberleri okumak güzel evren kocaman bir okyanus ve dünya kum tanesi kadar bile değil