Geçtiğimiz günlerde devasa roketini tanıtan NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), test aşaması için artık saatleri saymaya başladı. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) olarak adlandırılan roket ilk testi için hazır.
Uzay Fırlatma Sistemi, uzay taşımacılığında yeni bir dönemi temsil ediyor. Ay’a ilk kadını ve ilk siyahi insanı gönderme girişimi olan Artemis programında lider rol oynaması amaçlanan roketin son büyük provası çok yakında gerçekleştirilecek.
NASA, 9 Nisan’da ilk Ay roketi testini yapacak
NASA, 9 Nisan Cumartesi günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi‘nde yeni nesil ay roketinin fırlatma rampası testini yapmaya hazırlanıyor. Daha önceki iki kez teknik sorunlar nedeniyle iptal edilen provada bu sefer sorun çıkmaması için çalışılıyor.
NASA geçtiğimiz hafta ilk olarak roketin mobil fırlatıcısına bağlı bir fan sorun nedeniyle provayı iptal etmişti. Sonraki prova ise zemin ekipmanına sıkışmış valf nedeniyle gerçekleştirilememişti. NASA, Perşemge günü, bu sefer de üst kademe motordaki helyum tahliye basıncıyla ilgili başka bir sorunun keşfedildiğini bildirmiş ancak daha sonra bu sorunun çözüldüğü açıklanmıştı.
Eğer her şey yolunda giderse 9 Nisan Cumartesi günü Türkiye saati ile 21.40‘da prova gerçekleştirilecek. Tatbikat, NASA mühendislerinin sahte bir geri sayım yapmadan önce güçlü Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini yakıtla doldurmasını içeriyor.
Her şey planlandığı gibi gittiği takdirde, NASA, önümüzdeki birkaç ay içinde SLS roketini ve Orion uzay aracını fırlatmaya hazırlayabilir. Mürettebatsız Artemis I görevi, uzay uçuşu sistemlerinin kapsamlı testinde Orion‘u Ay’ın yakınlarına kadar götürecek.
Artemis II aynı rotada uçacak, ancak bu sefer gemide bir ekip yer alacak. 2024 yılına gelindiğinde ise merakla beklenen Artemis III görevinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Artemis III görevi ile ilk kadın ve ilk siyahi insan ay yüzeyine çıkacak.
Birçok kez ertelenen provaların ardından herkes merakla NASA‘nın yeni roketinin uzaya çıkacağı zamanı merakla bekliyor. Peki siz NASA‘nın yeni Artemis programı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.