Ingenuity, 21 Nisan 2021 tarihinde Mars’a indiğinde uzaktan kumanda edilebilen ilk uçan araç olmuştu. 1.8 kilogram ağırlığında ve 48 cm boyundaki araç gelecekte Dünya’ya getirmek üzere taş örnekleri topluyor. İlk uzay helikopteri ayrıca mikrobiyal yaşam kalıntılarını araştırıyor.
NASA‘nın gelecekteki insanlı görevleri için bilgiler toplayan araç, bu bağlamda oldukça hayati bir göreve sahip. Ingenuity şimdiye kadar 24 uçuş gerçekleştirdi. Drone, 25. uçuşunda ise sonraki varış noktasına biraz daha yaklaşırken yeni rekorlara imza attı.
Mars helikopterinden hem menzil hem de hız rekoru!
NASA, Ingenuity’nin son görevini bugüne kadar kadar yaptığı 25 seyahat arasında “en iddialı uçuş” olarak nitelendiriyor. Yeni görevinde 708.4 metrelik uçuş gerçekleştiren Ingenuity, önceki rekorunu 76.6 metre geliştirmeyi başardı.
Uzay aracı bu görev sırasında başka bir rekora daha imza attı. Daha önceki uçuşlarında 0.5 m/s ortalama hıza ulaşan Ingenuity, 25. görevinde 0.6 m/s hıza ulaşarak bir rekor daha kırdı. Ingenuity’nin rekor kıran uçuşu 8 Nisan Cuma günü gerçekleştiği açıklandı. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı‘ndaki görev ekibi haberi ise bugün paylaştı.
NASA’nın ilk uzay helikopteri beklentilerin çok ötesinde bir performans sergiliyor. Her türlü arazi üzerinde alçak irtifalarda uçma kabiliyeti olan Ingenuity, ayrıntılı haritalar oluşturmak için yerleşik kameraları kullanıyor. Ayrıca karada hareket eden diğer araçlar için en güvenli ve en verimli rotaları belirleyebiliyor. Ingenuity, bu başarısı ile NASA mühendislerini yeni uçan uzay araçları üretmek konusunda teşvik ediyor.
Peki siz NASA’nın Mars görevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Mars’ta hayat var mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.