Reklam

NASA’nın Teknoloji Maratonu Sona Erdi

5
Reklam

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın, tüm dünyada 48 ülke ve 96 şehirde eş zamanlı düzenlediği “Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması”nın Türkiye ayağı bu yıl, 12-13 Nisan tarihlerinde, TTNET ana sponsorluğunda ve TAG (Tek Araba Gidelim) organizatörlüğüyle Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Teknoloji çözümleriyle uzay teknolojisinde ilerlemeye katkı yapmayı hedefleyen, interneti kullanarak uzayda da farklılık yaratmaya ilgi duyan kişileri bir araya getirmeyi amaçlayan üçüncü “NASA Space Apps Challenge” etkinliğine 46 kişi katıldı.

Katılımcılar “Uzayda Teknoloji”, “Dünyanın Durumunu İzleme”, “İnsanlı Uzay Uçuşu”, “Robotik” ve “Asteroidler” olmak üzere beş ana başlık altında toplam 50 konuda çalışarak çözüm geliştirdi. 48 saatlik maratonun sonucunda katılımcılar, hazırladıkları projeler ile Türkiye’nin değerli akademisyen, girişimci, yönetici ve bilim insanlarından oluşan bir jüriye sunum yaptı.

Reklam

11 yaşındaki oğlu ile maratona katıldı

Türkiye jürisi Türkiye’yi “En İyi Donanım Kullanımı ve En İyi Misyon Konsepti” kategorilerindeki iki projenin temsil etmesine karar verdi.

En İyi Donanım Kullanımı” kategorisinde jürinin oy birliği ile seçtiği takım Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin kurduğu Fentek Allstarz oldu. Takım, teknoloji maratonuna, robotik alanında hazırladıkları projeleriyle katıldı. Lego parçalarından oluşan, modellemesi internete yüklenerek herkes tarafından kullanılabilen bir robot tasarlayan öğrenciler, projeleriyle Mars’a malzeme taşıma probleminin çözümüne odaklandı.

En İyi Misyon Konsepti kategorisinde ise Bilkent takımı, “İnsanın Uzaya Uçuşu” alanında “Mars Sofrası için Yiyecek Yetiştirme” isimli dalda Mars’ta yer altında kurulan bir serada sebze yetiştirme projesiyle birinci oldu.

Projesi küresel değerlendirmede dereceye giren takım, NASA’nın Uluslararası Uzay Merkezi’ne malzeme göndermek için Eylül 2014’te yola çıkacak olan Space X Dragon için yapılan törene katılma hakkına sahip olacak.

Etkinlikte asteroidler arası seyahat için oyun geliştiren 4 (3+2+1) isimli grubun After Dawn isimli projesi, Asaf Yurdakul‘un 11 yaşındaki oğlu ile birlikte geliştirdiği “Fisheye Projection for 3D Model Space Objects” projesi ve İTÜ Apps takımının geliştirdiği “Habitory” mobil uygulaması da, jüri oylamasında yüksek puan almayı başardı.

:: NASA hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

5 Yorum

  1. Üzülerek söylüyorum ki tam bir fiyaskoydu etkinlik. Oyun veya uygulama yapanlar hiçe sayıldı etkinlikte. International Space Apps Challenge ismine sahip etkinlikte beyin fırtınası ile başlayıp uygulama geliştirmeyi amaçlayan programda robot ve habitat seçildi 🙂 Üstelik adamlar ne kadar zaman önce yaptıkları birşeyleri göstererek kazandılar. Nasa’nın haberi var mı acaba? 😀
    Apps Challenge yerine Mechanic and Organic Challenge deseydik keşke 😀

  2. Bilkent orada gerek sunumuyla, gerek çalışmasıyla kalitesini göstermiştir. (İngilizce sunum direktiflerine kimler uydu acaba ?) Challenge’lar kapsamında ürün ortaya koymak tam da yarışmanın formatına uygun olandır. Jüri üyeleri ülkenin seçkin yönetici ve girişimci kadrolarından oluşmaktaydı. Karara saygınız yoksa, bu yarışmaya bir daha katılmayın, hak edenlerin de arkasından böyle laflarla karalama kampanyası yürütmeyin.

  3. SpaceApps Challenge başlığı altında takımlara verilen challenge’lar arasında verilmiş direktiflere uygun tamamlanmış projeler yarışmada başarılı bulunmuştur. Bu challenge’lar arasında hardware da vardır, konsept de vardır, software yani app challengeları da vardır. Etkinlik organizasyonu konusunda sıkıntılar kabul edilebilir ancak uygulama hakkında yapılan eleştirileri haksız buluyorum.

  4. Yarışmada başarılı olamayan arkadaşlara, baskalarına çamur atmak yerine, önümüzdeki sene daha kaliteli işlerle katılmalarını tavsiye ederim.

  5. Ben de katıldım bu yarışmaya. 15.04.2014 17:28’nın dediklerine kısmi olarak katılıyorum. Adamların ortaya koyduğu şeylere lafım yok zaten. Mars’daki Sera projesi oldukça etkileyiciydi, lakin Apps’ı göremedim. Ayrıca etkinlikteki servis sorunu, yeme içme eksikliği (özellikle 2. gün) NASA’ya uymadı. Umarım seneye çok daha güzel ve çok daha katılımlı geçer.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version