Bilim insanları, Neandertaller hakkında dikkat çekici bir çalışmayı yayımladı. Bu eski insan türünün soyu yaklaşık 40 bin yıl önce tükendi. Şimdiye kadar bildiklerimiz bu türün, Homo sapiens‘in kaba akrabaları olduğu yönündeydi. Ancak İspanya‘daki bir mağarada bulunan çizimler, aksi yöndeki bulgulara katkıda bulunuyor.

25 bin yıl önce yaşamış bir insan türü keşfedildi

25 bin yıl önce yaşamış bir insan türü keşfedildi

Gürcistan'daki bir mağarada bir avuç çamur üzerinde bilim insanları DNA kovaladı. Analizler eski bir insan türü genomunu ortaya çıkardı.

Neandertaller en az 60 bin yıl önce çizdi

2018 yılında yayımlanan bir makale bilim dünyasında oldukça ses getirdi. Çalışmaya göre, İspanya’nın güneyindeki Cueva de Ardales mağarasında çizimler keşfedildi. Araştırmacılar, çizimleri Neandertallerin yaptığını iddia ederek büyük bir tartışmayı ortaya attı.

Neandertaller'in boyalı çizimleri

Bazı araştırmacılar, Cueva de Ardales’teki çizimlerin doğal olarak oluştuğunu iddia etti. Bunun üzerine bilim insanları çizimleri yeniden analiz etti. Nihayetinde ekip, bulgularını PNAS dergisinde yayımladı. Yeni çalışmaya göre, uzun süredir bilgisiz ve vahşi olarak algılanan bu eski insan türü, 60 bin yıldan daha uzun bir süre önce gerçekten bu çizimleri yaptı.

Araştırma, boyamanın modern insanların Avrupa’ya gelmesinden yaklaşık 20 bin yıl önce yapıldığını gösterdi. Ayrıca tekniğe de ışık tutan çalışmaya göre, pigmentler püskürtme ve üfleme yoluyla uygulandı. Makale, dikitlerdeki kırmızı aşı boyası pigmentlerinin bu eski insan türüne ait olduğunu yeniden göstermiş oldu.

2018 tarihli çalışmanın ardından bilim insanları, pigmentlerin doğal yollardan oluşup oluşmadığını teyit etmek için yeni analizler yaptı. Ekip, pigment örneklerini mağaradaki tortulardan alınan örneklerle kıyasladı. Olağandışı renkleri ve dokuları nedeniyle tortuların örneklerdeki diğer doğal malzemelerden ayrıldığı anlaşıldı.

Neandertallar nasıl bir türdü?

Daha ayrıntılı tarihleme içeren yeni analiz, bazı işaretlerin yaklaşık 65 bin yıllık olduğunu gösteriyor. Ekip, bu paleolitik sanat eserinin, o zamanlar Avrupa’nın tek insan sakinleri oldukları için Neandertaller‘e atfetti. Ayrıca araştırma pigmentin farklı zamanlarda, bazen 10 bin yıldan daha uzun aralıklarla uygulandığını da ortaya koydu. Bu da eski türün nesillerinin zaman içinde bölgeye sembolik işaretler yapmak için geri döndüğünü gösteriyor.

Araştırmacılar, evrimsel kuzenlerimizin entelektüel yeteneklerini daha önce hafife aldığımızı belirtti. Bilim insanları, işaretlerin “sanat” olmadığını, daha çok görsel semboller oluşturmayı amaçlayan “grafik davranışların” sonucu olduğunu ekledi.