Apple, özellikle 2000 yılından sonra iPod, 2007 yılından sonra iPhone ve 2010‘dan sonra iPad ile beraber, 2000 – 2010 yıllarına damga vurmuş, hayatımızda kullanım alışkanlıklarını değiştirip, yeni bir dönem başlatmıştı.

Geçmişten günümüze iPhone

Günümüzde iPod ömrünü doldursa da, iPhone ve iPad hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Peki Apple’ın yeni ürünleri, hala heyecanını koruyor mu? Sizleri hala çok heyecanlandırıyor mu?

Bu yazımda Apple’ın pek bir yenilik yapmasa da, neden hala trend olmayı başardığı hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım. Sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum.

Apple, tamamen yeni ne çıkarttı?

Apple‘ın son yıllarda üstüne düştüğü ve ciddi reklam bütçeleri harcadığı Apple Watch, sektörün kesinlikle ilk akıllı saati değil.

Galaxy Note 3 ile beraber tanıtılan Galaxy Gear, Pebble Watch, Sony’nin Smart Watch modeli gibi pek çok ürün, zaten 2 – 3 senedir piyasadaydı. Apple Watch kesinlikle dünyaya sunulan bir yenilik, bir icat değildi. Sadece yeni bir üründü.

Aynı şekilde Apple Music. Zaten Spotify benzerini yıllardır yapıyor. Ülkemizde de pek çok benzer uygulamalar var. Hatta bu işi operatörler bile yapıyor.

iPad‘in hala iOS işletim sisteminin kısır döngülerine, kısıtlamalarına mahrum kalması, ekran büyüklüğünü artırma ya da işlemci değiştirme haricinde çok da bir yenilik getirmemesi hala karşımızda duran bilgiler.

iPad kullanıcıları, iPad’inizi cidden yenilemeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden? Yorum kısmında yorumlarınızı takip edeceğim.

iPhone’da da durum benzer. Diğer üreticilerin sunduklarının gerisinden gelen modeller. Peki Apple neden hala başarılı?

iPhone 7 Kutusundan Çıkıyor!

Apple’ı Apple yapan diğer üreticiler!

iPhone 6 ile iPhone 7 kasaları arasında pek bir fark yok. Bundan 3 sene önce de microUSB, USB Type C ve Lightning portları gibi giriş çıkış alanlarından zaten ses alabiliyordunuz. OTG ile dosya aktarımı yapıyorsunuz, aksesuar bağlıyorsunuz, USB’lerden görüntü bile alabiliyorsunuz. Ses mi alınmıyor? Sesi de aktarabilirsiniz.

Peki Apple, hiç bir tasarımsal değişiklik gereği olmadan neden 3.5mm‘lik jack girişini telefonlarından kaldırdı? Sadece gözümüz (yenilik) görmesi için. 

Kısacası hayatınızda bir şey değişmeyecek. Hatta eksilecek. Aynı anda powerbank ile şarj edip, kulaklıkla müzik dinlemek için aparat takmanız gerekecek gibi. Ses kalitesi analogda kötü gibi bahaneler de var ama ölçümlerdeki farklılıkları algılamanız imkansıza yakın.

Peki Apple nasıl trend olmayı başarıyor? Sırrı rakip üreticilerde!

3.5mm jack girişini kaldıran Apple’ı taklit edip, telefonlarınızdan 3.5mm’lik jack’ı kaldırırsanız, Apple’ın ekmeğine yağ sürersiniz ve hep bir şeyi başlatan firma gibi gözüken Apple’ın algısına katkıda bulunursunuz.

HTC 10’un ses kalitesi çok başarılı. HTC 11’de 3.5mm’lik jack girişi kalkarsa, siz Apple’a özenmiş olursunuz. Galaxy S8’de de, LG G6’da da, Huawei P10’da da.

Üreticiler ve ekosistem Apple’a uyar, 3.5mm’lik jack’ı kaldırırlarsa, Apple yine trendim algısını sürdürmeye devam edecek.

Çift arka kamera ne zamandan beri var? Hangi uygulama destekledi?

Bir telefon üreticisi olarak, çift arka kamera telefonunuza koymuş olabilirsiniz. Teknoloji sever olarak teşekkür ediyorum.

HTC One M8, LG G5, Huawei P9 gibi pek çok cihazda, çift ana kamera kullanılmış, genel açı kazanımı artırılmış ya da derinlik yetenekleri telefonlara kazandırılmış. Ama bunu yapan HTC, Huawei ya da diğer firmalar olunca, hem uygulama geliştiricileri hem de telefon üreticileri bu girişimi desteklemiyor ve trend oluşmuyor.

Yani HTC M8‘de çift kamera kullandı diye Samsung, Galaxy S6 modelinde ikinci kamera kullanmadı. Ama iPhone 7 Plus‘tan sonra Galaxy S8′de çift kamera söylentileri hemen gelmeye başladı. İşte bu hamleler Apple’ı trend firma yapan hamleler.

Apple nerelerde yok?

Apple ürünlerini alanlar, henüz 360 derece video çekmekten ya da bunu VR ile izlemekten henüz biraz uzak. İzleyenlerde hatırı sayılır paralar verip, kendini 3. parti üreticilerin üretimlerine emanet etmiş durumda. Bu liste çok uzayabilir. Ben VR ile sınırlıyorum.

Peki Apple VR‘da ne zaman olacak? VR oturduğu zaman olacak. Tıpkı Spotify’a karşı Apple Music‘i duyurduğu gibi. Apple Watch’u duyurduğu gibi.

Apple deneyim satıyor!

Apple’ın yenilik yapmak gibi bir derdi pek yok. Tim Cook çok usta bir CEO. Steve Jobs gibi üretkenlik değil, maksimum gelire odaklanıyor. İşini de iyi yapıyor.

Bizim 2 yıldır konuştuğumuz, Android dünyasında iyi kötü kullanılmaya başlanan VR teknolojisi, bir bakmışsınız iPhone 8‘de karşımızda çıkabilir.

Şu konuda Apple’ın hakkını yiyemem. Apple, iPhone 8 ile VR işine girse, kesinlikle şu ana kadar pek çok VR deneyiminden daha iyi olacağına eminim.

İşte Apple’ın yenilik yapmasa bile başarısındaki sırrı bu. Deneysel değil, tamamen teknolojiler hazır olduktan sonra, insanlar tarafından benimsenmeye başlamış olduktan sonra, ekosistemini de kurduktan sonra satışa sunuyor. Tıpkı Apple Watch’taki gibi. Daha önce akıllı saat yok muydu? Vardı. Fakat Apple Watch’taki deneyimi hiç bir platform tam olarak sunamadı.

Kamera uygulaması durduruldu! (Apple’da durdurulmadı işte)

İkinci kamera telefonda olabilir ama kamera uygulaması durdurulmadan, stabil bir şekilde çalışması ve hayatta bize ek bir şeyler sunması önemli olan. İşte Apple burada kazanıyor.

Sony Xperia Z3, 4K çekim yapabiliyordu. Ama çekimin ortasında kayıt duruyor, telefon ısındı diye bir uyarı veriyordu. Önemli olan özelliğin olması değil, onu kullanıcının kullanabilmesi.

Güncelleme sorunu olmayan, sizi yarı yolda bırakmayan, en azından ortalama ne zaman eskiyeceğini bildiğiniz, size sunulan özelliklerin de tamamını kullanabildiğiniz ürünler sizlere sunuluyor. Sizler de bunları seviyorsunuz.

Kısacası, yenilik yapmak için yenilikten ziyade Apple, olgunlaşmaya başlayan teknolojileri kullanıcılara sunuyor. Bunu da iyi yapıyor. 

Yani yenilik yapmak her zaman önemli değil. Önemli olan trend olmak, yaptığınız çok gerekli olmayan hamlelerin bile taklit ediliyor olmasını sağlamak.

 

:: Apple’ın diğer markalara göre sizce farkları neler? Neden Apple?