Puan: 8.5/10

Son yıllarda sıklıkla tarz değiştiren Need for Speed (NFS), en son Shift ile büyük beğeni toplamıştı. Simülasyonu andıran yapısıyla oyun, şimdiye dek satışa sunulmuş NFS’ler içinde en gerçekçi yarış hissini veren isimdi. Neredeyse önceki sokak yarışı oyunları kadar ilgi gören Shift’in ardından, yayıncı Electronic Arts bir kez daha direksiyon kırmaya karar verdi.

Burnout serisinin yapımcısı Criterion Games ile çalışmaya karar veren Electronic Arts, Shift’in ekibini (Slightly Mad) ayırdı. Böylelikle Need for Speed başlığı ikiye ayrılmış oldu.

 

 

Bir yanda Slightly Mad, gizlice Shift 2: Unleashed’i geliştirmeye başladı. Diğer yanda Criterion Games ise Hot Pursuit’i hazırlamaya koyuldu. Serinin külliyatını bilenler hatırlayacaklardır. Need for Speed: Hot Pursuit (NFS 3) ismiyle ilk defa 1998’de karşılaştık. Ardından 2002’de ise Need for Speed: Hot Pursuit 2 raflarda yer bulmuştu.

 

 

Bu oyunların en önemli özelliği, sadece diğer yarışçılarla değil, polislerle de kapışıyor olmanızdı. Hatta polis olup, hız limitini katbekat geçenlerin yakasına yapışmanız da söz konusuydu. Aradan geçen yılların ardından Electronic Arts, Burnout’un yapımcılarının ellerinde yeni bir Hot Pursuit (10 yaş üstü için) geliştirdi.

 

{pagebreak::NFS, Özüne Döndü}

NFS, Özüne Döndü

Serinin ilk oyunlarına baktığımızda, Need for Speed, uzun ve geniş arazi yollarında kapışan birbirinden lüks spor otomobillerin olduğu bir yapımdı. Adeta NFS, yıllar içinde şekilden şekle girdi. Özünü kaybeden yapım, şehir içinde, trafiğin arasında sokak yarışlarına, oradan da profesyonel müsabakalara kadar birçok farklı kulvarda takipçilerini yarıştırdı.

 

 

2000’lerden itibaren seriye adım atan kullanıcılar için Need for Speed’in anlamı farklıyken, 90’ların ortasında, ilk oyun ile direksiyonun başına geçenler için farklı. Zira NFS’nin temeli, Hot Pursuit ve ondan öncesiydi.

 

{pagebreak::Kayıp Otoban}

Kayıp Otoban

2010 model Need for Speed: Hot Pursuit, müthiş bir açılışa sahip. Eğer David Lynch’in Lost Highway filmini izlediyseniz, açılıştaki benzerliği fark edeceksiniz. Ayrıca her iki yapımda da, fonda çalan şahane parçalar mevcut. Yeni NFS’yi açtıktan sonra, parça sonlanıp tekrar başlayana kadar dinlemeye devam ettim. Hatta menüye ulaştıktan kısa bir süre sonra oyundan çıkıp, tekrar giriş videosunu izlemeye ve müziği dinlemeye koyuldum. Criterion Games ve Electronic Arts, siz kapıdan girer girmez yakalıyor ve adeta, “Oturup şimdi bu oyunu oynayacaksın!” diyor.

 

 

Bu kadarla kalmamış yapımcılar. Henüz beyninizde ilk darbenin izlerini taşıyorken, bir de sürpriz yapıyorlar! NFS: Hot Pursuit satışa sunulmadan sadece birkaç gün önce duyurulan Need for Speed Shift 2: Unleashed’in videosuyla karşılaşıyoruz. Bu şık görüntülerden sonra yeni yapımın menüleri ekrana geliyor.

 

{pagebreak::Online Dünya}

Online Dünya

EA, oyunun birçok bölümünü İnternet ile ilişkilendirmiş. Photos, Wall, NFS News gibi seçeneklerde, EA Account‘ınız sayesinde arkadaşlarınızla fotoğraf paylaşabilir, hesabınızı sosyal ağ gibi kullanabilir ve hatta Need for Speed ile ilgili son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Bu kadarla kalmıyor EA! Kendine sıkı bir rakip arayan kullanıcılar için Hot Pursuit Online, menüde yerini almış.

 

 

İçeriğinde klasik yarış modu, 4 polis, 4 yarışçının karşı karşıya geldiği Hot Pursuit modu ve polis ile kaçağı 1’e 1 karşı karşıya getiren Interceptor modu yer alıyor. Yarışmaktan sıkılırsanız, soluğu Hot Pursuit Online’da alıyorsunuz. O da sıkıcı gelmeye başlarsa, bu kez 1’e 1’de rakipleriniz ile karşı karşıya geliyorsunuz. Burada, bir yarış siz polis oluyorsunuz, diğer yarış ise kaçak. Amaç, polisin menzilinden çıkıp, 20 saniye boyunca kaçmak. Polis de tabii ki kaçağı yakalamak zorunda.

 

Oyun duyurulmadan çok önce ortaya çıkan bir yenilik ile tanışıyoruz. Adı Autolog! Yapımdaki profilinizin sosyal ağ gibi olduğundan dem vurmuştuk. Autolog ile beraber bu sosyallik bir tür yarışmayı da beraberinde getiriyor. Zira bu sistem, arkadaşlarınızın performans bilgilerini anında size ulaştırıyor. Böylelikle sadece yapay zekaya karşı değil, arkadaşlarınıza karşı da zafer kazanmaya çalışıyorsunuz…

 

{pagebreak::Ne Var Ne Yok?}

Ne Var Ne Yok?

Nissan’dan Ford’a, Mercedes’ten BMW’ye, AUDI’den Subaru’ya, Corvette’ten McLaren’a kadar 23 farklı firmanın otomobilleriyle zenginleştirilen yeni Need for Speed’de, halen Ferrari’yi görememek üzücü. Neyseki hiç değilse Lamborghini seçeneğimiz halen duruyor. Ancak Career’a tıkladığınızda, öyle hemen en hızlı araçlarla başlayamıyorsunuz. Nispeten yavaş bir Porsche Boxster Spyder ile ya da polisseniz, Ford Victoria ile asfalta çıkıyorsunuz. Tabii önce renginizi belli etmeniz gerekiyor.

 

 

Sakın korkmayın, zira ya polissin ya da yarışçı diye iki farklı seçeneğiniz yok. İkisi de aynı kariyer süresince tercih edilebiliyor. Ekrana gelen haritanızda, polis ve yarış görevleriyle karşılaşıyorsunuz. Dilediğinize tıkladığınızda, sürücülük seviyenize göre bir araç ile yola çıkmaya hak kazanıyorsunuz. Daha ilk anda nitro’nuzun olması, oyuna adeta renk katıyor.

 

{pagebreak::Oynanış Ve Sistem}

Oynanış Ve Sistem

Genel olarak oynanış kolaylaşmış. Hele ki, Need for Speed: Shift’ti bitirip, üzerine de online kariyer yaptıysanız, zaten bu yapımın da uzmanı sayılırsınız. Çok kısa sürede alışabileceğiniz kontrollerin ardından, “Virajları hangi manevralarla alabilirim, kestirmeleri nasıl kullanabilirim?” gibi soruları kendi kendinize yanıtlamanız fazla sürmüyor.

 

 

Arcade türdeki oynanış gereği yol tutuşunuz çok iyi. Polis olarak yarışçılara çarparken bile kolay kolay yoldan çıkmıyorsunuz. İşin hasar boyutu ise, maalesef halen Need for Speed’den beklenildiği gibi değil. Otomobil firmaları, bir türlü şu hasar konusunda yeterli izni oyun yapımcılarına vermiyor veya bunun için çok büyük meblağlar isteniyor…

 

 

Eğer Vista veya Windows 7’niz yoksa endişelenmeyin, zira Need for Speed: Hot Pursuit, XP’de de çalışıyor. En az DX9 ve Shader Model 3.0 destekli 256 MB bir ekran kartına ihtiyaç duyan yapım, XP’de 1,5 GB, Vista ve 7’de ise 2 GB RAM’e ihtiyaç duyuyor. İşlemci olarak da Intel Core 2 Duo 1.8 GHz veya AMD Athlon X2 65 2.4 GHz gerekli. Sabit diskinizdeki külfeti ise 8 GB. Dolayısıyla Need for Speed: Hot Pursuit oynamanın bedeli, ortalama bir bilgisayar olarak gözüküyor.

{pagebreak::Bitiş Çizgisi}

Bitiş Çizgisi


Sonuç olarak, eğer bu serinin ilk yıllarına tanık olmadıysanız, özüne
dönen Need for Speed’i kaçırmamalısınız. Son senelerde görmediğiniz
kadar sade ama gerek menüleri, atmosferi ve kamera açılarıyla gayet şık
bir yapım ile karşı karşıyayız. Serinin müdavimleri ise muhakkak alıp arşivine koymalı.

 

 

 

Türün sıkı bir takipçisiyseniz, araç kontrolünde çok fazla gerçekçilik aramıyorsanız, kokpit oynanışın olmaması sizi rahatsız etmeyecekse, Need for Speed: Hot Pursuit sizin için de yola koyulmuş demektir. Eğlenceli online modları bile yeter. Uzun lafın kısası, bu oyun oynanır!

 

:: Need for Speed: Hot Pursuit hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.