Teknoloji dünyası her zaman bünyesinde çeşitli tartışmalara ev sahipliği yapmıştır. Linux mu Windows mu, PC mi Mac mi, FireWire mı USB mi gibi yüzlerce soru bulunabilir. Şimdilerde ise aynı minvalde bir soru daha uzmanlara soruluyor ve cevap aranıyor. Netbook mu notebook mu? Dizüstü bilgisayarların evrimindeki son halka olan netbook’lar, notebook’lara nazaran daha küçük ekran boyutlarına ve sistem özelliklerine sahip. Kullanım amaçları ise sadece internete girmek.
Acer’ın Aspire One, başarılı bir netbook olarak biliniyor
Bu yeni platforma üreticiler, bir hayli yatırım yapıyor ve ürünlerini bir bir piyasaya sürüyor. Kullanıcıların ilgisi de günden güne artıyor. Öte yandan notebook’lara olan ilgi de azalmıyor, tam tersi ufak değerlerde artmaya devam ediyor. Hal böyle olunca netbook mu notebook mu tartışması da uzmanları ikiye bölmüş durumda. Kimisi, notebook’ların boyutunu küçültürsek, netbook’lardan farkı kalmaz diyor, kimisi notebook’ların kullanım amaçlarının artık çok farklı olduğunu, oyun oynamak için bile notebook üretildiğini, dolayısıyla netbook’ların pazarda büyük bir açığı kapadığını savunuyor. Kısacası tek bir görüşte karar kılınamıyor bir türlü.
Netbook’larla notebook’ların arasındaki farkı bu fotoğraf iyi açıklıyor.
Netbook, Görüntüleme ve paylaşma, Notebook ise yaratma üzerine kurulu denilebilir
Tabii ki netbook’lar için hala yer var. Sorun, üreticilerin netbook’ları hangi amaçla piyasaya süreceği ve notebook’lardan farklarını tam olarak ürünlerine yansıtamamaları gibi gözüküyor. En azından uzmanların görüşü bu yönde. Peki bir netbook’u, netbook yapan özellikler nelerdir? Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
{pagebreak::Netbook Özellikleri}
Netbook Özellikleri
Boyut: Gerçek bir netbook’un klavyesi, iki elle kullanılabilecek kadar geniş olmalı, fakat üzerinde geniş boşluklar olmayacak kadar da küçük olmalı. Bunun için en ideal oran, 1024 ekran çözünürlüğüne uyumlu olan netbook boyutları olarak belirtiliyor.
Anlık Kullanılabilirlik: Notebook‘lar, özellikle iş adamlarının işine yarayan, işlerini sürekli yanlarında taşımak isteyenlerin tercih ettiği bir teknolojiydi. Fakat artık öyle notebook’lar üretiliyor ki, onları yanınızda taşımak imkansız. Netbook‘lar da bu açığı kapamalı. Kısacası bir netbook, anında kullanılabilir hale gelmeli ve her yerden işlerinizi halledebilmeli. Dolayısıyla yavaş çalışan bir netbook da, amacından sapmış olacaktır.
Web Uygulamaları: Netbook’ların CD/DVD sürücüleri yoktur. Sabit diskleri ise ortalama 160GB civarındadır. Eğer hem işlerinizi rahatça halletmek, hem de netbook’unuzu veri depolama birimi olarak kullanmak istiyorsanız, web uygulamalarına yönelmelisiniz demektir. Netbook’lar, Web 2.0, Bulut işlemcilik (Cloud Computing) gibi özelliklerle donatılmış sistemlerdir ve bunun avantajlarından yararlanmanız, netbook’ların doğasına daha uygun bir hareket olacaktır.
{pagebreak::Netbook Özellikleri II}
Netbook Özellikleri II
İşletim Sistemi: Netbook’ların işletim sistemleri bir platform değil, bir yazılım. Netbook‘lar için en uygun yazılım da, açık kaynak desteğiyle Linux gibi gözüküyor. Diğer alternatifler arasında Windows, Android ya da BeOS mevcut. Windows işletim sistemleri arasında netbook’lar için en uygun olanı ise XP. Zira sistem kaynaklarını Windows Vista ve 7 kadar harcamamakla birlikte, düşük özelliklere sahip olan netbook’ların performanslarında da bir kayba yol açmıyor.
Pil Süreleri: Geldik o malum konuya. Taşınabilir bir cihazın belki de en önemli özelliği, pil süresidir. Zira taşınabilir olan bir aygıt, piline göre işlevselliğini kullanıcıya yansıtabilir. Notebook’ların da pil süreleri büyük sorun oluyordu. Zira taşınabilir bilgisayar olmalarına karşın, içerisinde onlarca özellik bulunuyor ve bu da hızlı pil tüketimine sebep oluyordu. Gerçek bir netbook kesinlikle uzun ömürlü olmalı. Ekran parlaklığı ne aşırı pil tüketmeli ne de kapkara bir görüntü sunmalı. İkisinin arasındaki dengeyi iyi tutmalı.
Düşük işlemciler her zaman düşük güç harcar diye bir kural yok. Yeni işlemcilerin tasarruflarından da netbook’larda yararlanılıyor. Dolayısıyla netbook’un sahip olduğu işlemcinin, güç tüketimi konusunda nasıl bir performans gösterdiğine dikkat edin.
:: Siz, netbook mu tercih edersiniz, notebook mu?
Bence gereksiz, çünkü mantar gibi çoğalıyorlar.
Android akıllı telefonlar varken, netbook lar gereksiz..
Notebook lar ise ;; Kaliteli ve gelişmiş olanları ;; artık vazgeçilmez olarak görünüyor… Masaüstü pc ler sanıyorum ki, tarihe gömülecek..
Nedeni ise ;;; İhtiyaçlar, ergonomi, mobilite ;; Kullanıcıları hep notebook kullanmaya itiyor..
Buna rağmen, maleset Türkiyede 4*4 lük bir dizüstü yok.
Bir yıldır almaya çalıştığım ürünler ;;; Dünyada var, Türkiyede yok.. Varolallar’ın hepsi aynı değerde cihazlar(hepsi aynı işi görüyor)…