Resmi verilere göre dünya çapında 221 milyon Netflix abonesi mevcut, buna karşın 100 milyon kişi platformu şifre paylaşımı yoluyla kullanıyor. Yani şirkete herhangi bir para ödemeden dizileri, filmleri ve belgeselleri izleyebiliyor ve yine ücretsiz bir şekilde Netflix Games kapsamındaki oyunlara erişebiliyor.

Netflix, 2022’nin ilk çeyreğine ait mali durum raporunda 10 yıldan beri ilk defa abone düşüşü gördüğünü açıkladı. Bu dönemde 200 bin müşteri kaybeden şirket, ikinci çeyrekte kaybın 2 milyona çıkmasını beklediğini belirtti. Netflix yaşadığı düşüşün sebeplerinden biri olarak şifre paylaşımını gösteriyor ve bu işlem yakında çok zorlaşacak.

Netflix, ‘gerçekten’ ucuza hizmet sunacak yeni planını açıkladı

Netflix, ‘gerçekten’ ucuza hizmet sunacak yeni planını açıkladı

Netflix CEO'su Reed Hastings, yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede abonelik fiyatını ucuzlatmak için reklam getireceklerini söyledi.

Netflix şifre paylaşımı konusuna çok ciddi bakıyor

Netflix’in kurucusu ve CEO’su Reed Hastings daha önce şifre paylaşımının platformun büyümesini hızlandırdığını söylemişti. Ancak Hastings, geçtiğimiz hafta şifre paylaşımı yüzünden bazı ülkelerde abone kazanmakta zorlandıklarını belirterek, şimdi bu konu üzerinde çok daha sıkı çalıştıklarını ifade etti.

Şifre paylaşımı yaptığı tespit edilen abonelere Netflix, alt profil oluşturmaları gerektiğini söyleyen bir istem gönderecek. Konuya aşina olan kaynaklara göre fatura sahibinin telefon numarasına, hesaba her girişte bir doğrulama kodunun geldiği ve böylece yabancıların erişimini zorlaştıran bir çok faktörlü kimlik doğrulama sistemi devreye sokacak.

Firma hesabını başka kişilerle ortak kullanmak isteyen aboneleri üzerinde denediği bu ek ücret uygulamasını Şili, Kosta Rika ve Peru’da Mart ayında hayata geçirdi. Standart ve Premium paketlerini kullananlar, evinin dışındaki en fazla iki kişi için düşük bir ücret karşılığı alt profil ekleyebilecekler.

Fiyatlar ise şu şekilde:

  • Şili: 2,380 CLP
  • Kosta Rika: 2,99 USD
  • Peru: 7,9 PEN

Netflix, şifre paylaşımını ücretlendirme politikasının arkasında yatan sebebi şöyle açıklıyor:

Standart ve Premium planlarımızda ayrı profiller ve birden çok akış gibi özelliklerle, birlikte yaşayan kişilerin Netflix hesaplarını paylaşmalarını her zaman kolaylaştırdık. Bunlar son derece popüler olmakla beraber Netflix’in ne zaman ve nasıl paylaşılabileceği konusunda kafa karışıklığına yol açtı. Sonuç olarak, hesaplar haneler arasında paylaşılıyor ve bu da üyelerimiz için harika yeni TV ve filmlere yatırım yapma yeteneğimizi etkiliyor.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/04/Hayranlar-uzgun-Netflix-uzun-zamandir-beklenen-projeyi-iptal-etti-1.jpg

Eğer bu üç ülkede istenen başarıya ulaşırsa, yeni uygulama 2022 yılı içinde Türkiye dahil olmak üzere Netflix’in faaliyet gösterdiği 190 ülkenin tamamında hayata geçecek. Öte yandan uzmanlara göre Netflix’in şifre paylaşımını ek bir ücrete tabi tutma kararı ters tepebilir ve mevcut izleyici kitlesini platformdan uzaklaştırabilir.

Netflix’te yapılması planlanan bir diğer köklü değişiklik de reklam konusunda. Şimdiye kadar içeriklerde reklam göstermemekte ısrarcı olan şirket, CEO Reed Hastings’in açıklamasına göre bir veya iki yıl içinde reklamlı bir abonelik paketi hayata geçirecek. Tabii bu paketin fiyatı, diğerlerine kıyasla çok daha ucuz olacak.

Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.