Bugün artık sadece internet dünyasının dinozorları tarafından hatırlanan Netscape, 20. yaş gününü görkemli bir törenle kutluyor desek yalan olur. Zira ortada ne Netscape Navigator kaldı, ne 56k. Online dünyanın herkese açık biçimde yayınlanan ilk web tarayıcısı olan Netscape’in yerini bugün Google Chrome, Mozilla Firefox ve Internet Explorer aldı.
İki bilgisayar arasında ilk mesaj 1960ların sonunda Vint Cerf tarafından ARPANET üzerinden gönderilmiş, Tim Berners-Lee ise 1990ların başında World Wide Web’i (www) yaratmış ve bugünkü halinin temellerini oluşturan interneti insanoğluna sunmuştu.
13 Ekim 1994 tarihinde ise Mosaic Communications Corporation tarafından geliştirilen ve Mosaic’in devamı niteliğinde olan Netscape Network Navigator’un herkese açık bir beta sürümü olarak indirmeye açıldığı duyuruldu. O dönemde birçok PC’de Netscape kullanılmaya başlandı.
“Aynı anda birden fazla dosya indiriyor”
O dönemde sabiyede 14,4 Kb (Kilobit) veri alışverişi yapabilen modemler ile sorunsuz çalışmasıyla övünen Netscape’in basın bülteninde “sürekli belge görüntüleyebilme, indirilen dokümanlarla etkileşim kurabilme, birden fazla ağa (web sitesi) bağlanabilme, aynı anda birden fazla doküman ya da görsel indirebilme ve doğal JPEG görüntü formatı desteği” gibi inciler bulunuyor.
Birkaç yıl sonra Internet Explorer ile girdiği yoğun rekabeti kaybederek, dijital tarih sahnesinden silinen Netscape Navigator, o günleri yaşayanlar için sadece bir anı olarak kaldı. Neyse ki Netscape’in intikamını Firefox, daha sonra IE’nin intikamını ise Chrome alarak tarayıcı dünyasında bugünkü zenginliğe yol açıldı.
Kullandým, 26 yaþýnda dinazor oldum sanýrým :S
99 senesinde kullandým. Hatta Bilgisayar dergisi vermiþtim o zaman kullanmýþtým.
1996 yýlýndan itibaren hep kullandým. Halen daha eski install dosyalarýný da saklarým nostalji olsun diye.
Neyse ki Netscape’in intikamını Firefox, daha sonra IE’nin intikamını ise Chrome alarak ifadesi yanlıştır. Chrome mozilla vakfının chromium projesi kapsamında ürettiği bir yazılımdır. Google firefox yazılımcılarına kendisi için daha basitleştirilmiş sade yazılım istemesi sonucu üretilmiştir. IE ile alakası yoktur.
Kullanmadım pişman değilim:)
Bir süre kullandýðýmý hatýrlýyorum.
kullanan dinazorlara +1…
Bir Netscape’i bir de Napster’ı hiçbir zaman unutmam. Zaman çok hızlı geçmiş. O zamanlardaki teknolojiyi kullanırken o kadar mutlu olurdum ki anlatamam. Şimdi herşeyin en iyisine çok kolay ulaşıyoruz ancak o zamanlarda aldığım hazzın onda birini bile alamıyorum. Sorun muhtemelen bende 🙂
14.10.2014 / 16:12 deki arkadaşa katılıyor ozamanın keyfi bir başkaydı. her cd den netscape çıkardı hehe güzeldi. ie ikide bir çökerdi.
1994 senesinde internetin Türkiye’ye geliþinin 2. yýlýnda, Tübitak’ta bilgisayar kulübü vardý. Bugünki internet kafelerin dedesi Orada Mosaic kullandým. S harfinin etrafýnda yýldýzlar uçuþurdu. Ama internet baðlantýsý o zaman için Ankara için iki çýkýþtan biri sanýrým 64 kbit gibi birþeydi Diðeri de ODTÜ’deydi. Pek bir yere baðlanamazdýk. Bir gün MTV sitesine baðlandým diye meþhur olmuþtum, nasýl baþardýn demiþlerdi. Son bir not, orada kullanýlan network iþletim sistemi/yazýlýmý ise Banyan’dý. Banyan’ý baþka bir daha hiç bir yerde görmedim.
gerek yok kullanmaya
Vayy be, ihtiyarladığımı hissettim resmen 🙂
Mozilla firefox un Netscape in varisi olduğunu düşünürsek bugün hala günümüzde var diye biliriz.Ayrıca opera mobil aygıtlardaki popülerliği hatta microsoft un bile artık windows phone lara opera koyması göz ardı edilmiş bu değerlendirmede…Ama netscape 14 lere windows 95-98 de yeetişip o yaşlarda ilk okula giden bir bilgisayar çocuğu olara anılarımı canlandırdı .Teşekkürler