Samsung‘un 2014’ün başında oscar törenlerinde yaptığı selfie virali resmen yeni bir akım oluşturdu ve hayatımızda daha önce yaptığımız fakat isimlendirmediğimiz selfie modasını başlattı.

Tekrar edelim, ön kamerası olan tüm telefonlarla kendimizin fotoğraflarını yıllardır çekiyorduk. Nokia’nın 6680 ve N70 modellerine kadar ön kameranın da mazisini götürebiliriz. 

Tek fark, eskiden kendi kendimizi çektiğimiz fotoğrafları sosyal medyaya paylaşırken biraz daha çekiniyorduk. Bak kendini çekmiş demesinler diye. Şimdi ise moda olduğu için sorun yok. Herkes inanılmaz derecede selfie fotoğraflar çekiyor. Yüklenen fotoğrafların da artık çoğu selfie olmuş durumda. Neyse lafı çok uzatmayalım. Özetle Nokia da selfie modasına uymuş.

Demek yüksek kaliteli ön kamera koymak zor değilmiş

Selfie modasının çıkmasıyla beraber 4, 5, 8 hatta 13 Megapiksel değerinde ön kameralı telefonların pazara sunulduğunu görüyoruz.

Demek ki ön kameralar, çok daha iyi olabiliyormuş. Yıllardır boşuna 1 – 2 Megapiksellerle kaldık. Tabii şunu da unutmayın, daha çok Megapiksel, daha çok kalite demek değil.

Standart orta segment özellikler

Artık orta segment telefon nasıl olur diye sorulduğunda, teknolojiyle içli dışlı olan herkes şu cevabı verecektir. İşlemci bir kere Snapdragon 400‘dür. Evet Nokia Lumia 735′te de S400 işlemci kullanılıyor. 1.2 GHz hızında çalışan 4 çekirdekli işlemcide, Adreno 305 grafik işlemci, 1 GB RAM ve 8 GB dahili depolama kullanılıyor. microSD kart desteği de mevcut.

Telefonun dikkat çeken noktası ise Gorilla Glass 3 ekranı, malzeme kalitesi ve kullanılan ekranın kalitesi. Evet ppi inanılmaz yüksek değil. Parlaklık da inanılmaz yüksek değil. Fakat orta segmente göre dengeli bir ekranı var.

4.7 inçlik 720p çözünürlüğündeki ekran 312 ppi sıklığa sahip.

Lafı çok uzatmadan, sizi inceleme videomuzla başbaşa bırakalım.  İyi seyirler.

#video_7772#

Nokia Lumia 735 Teknik Özellikleri ve Fiyatı:

Ekran: 4.7 inç AMOLED 720p 312ppi
Ek Özellikler: Corning Gorilla Glass 3
Kalınlık/ Ağırlık: 8.9 mm / 134 gram
İşlemci: 1.2 GHz Snapdragon 400 (4 çekirdek Cortex A7)
Grafik İşlemci: Adreno 305
RAM: 1 GB
Depolama: 8 GB + microSD
İşletim Sistemi: Windows Phone 8.1 + Nokia Denim
Ana Kamera: 6.7 Megapiksel / 1080p @30 FPS video kaydı
Ön Kamera: 5 Megapiksel / 1080p video kaydı
Batarya: 2200 mAh

Fiyat: 1000 TL

Windows Phone’a eleştiriler!

Bir akıllı telefon isterse 16 çekirdekli işlemciye sahip olsun, yani aklınıza gelebilecek her şeyden en iyisi olsun. Bunu size kullandıran uygulamalar ve işletim sistemi. O yüzden Nokia’nın Lumia modellerinin hepsi telefon olarak, kalite olarak güzel. Fakat rakiplerine göre az tercih edilmesinin sebebi ise işletim sistemi olmuştu.

Microsoft, Windows Phone 8.1 güncellemesiyle telefonlarına epey gelişme ekledi. Fakat özellikle üç platformuda kullanan bir profesyonel olarak dikkatimi çeken bazı detaylar var.

Windows Phone’un marketindeki uygulama eksikliğini bir kenara bırakalım, marketin kullanımı pratik de değil. Telefonu ilk aldığınızda ve uygulamaları kullanmaya başladığınızda, tek tek uygulamaları açıp, içlerine gelip, indir demeniz gerekiyor. Tabi bu işlemlerin hepsinde biraz bekliyorsunuz.  Arkada o simsiyah ekranın üzerindeki bekleniyor yazısını görmekten bir noktadan sonra sıkılmaya başlıyorsunuz.

Ayrıca en ufak sorunda, sürekli ilgilenmeniz gerekiyor ibaresini görmek de ayrı can sıkıcı. Çocuk bakmıyoruz, sadece uygulama indirmek istiyoruz. Yani bazı şeyleri sürekli kullanıcıya sormak iyi değil. Microsoft bunu biraz yanlış anlamış.

Windows Phone‘un marketi hem uygulama bazında hem de kullanım kolaylığı konusunda hala iOS ve Android’den uzak. 

Ayrıca telefonu ilk kurarken Microsoft hesabını doğrulama konusundaki inadı, telefondan sizi soğutuyor. Numarayla doğrula diyorsunuz mesaj hemen gelmez. Mail at dersin mail hemen gelmez. Açıkcası her telefonda bekleyecek 10 dakikamız yok. 10 dakikada Android ve iOS cihazları neredeyse kullanmaya hazır hale geliyorsunuz. 

Tabi bu sistemin avantajları da var. Fakat uygulama eksikliği ve bazı kullanım zorluğu çıkaran özellikle hayati noktalarda zorluk çıkaran yönlerini kapatması gerekiyor. Yılda bir büyük güncelleme çıkararak da, çok hızlı gelişmeye devam eden Android ve iOS ekosistemlerini yakalamaları biraz zor. 

:: Nokia Lumia 735’i nasıl buldunuz? Sizce 1000 TL seviyesinde alınabilir bir cihaz mı?