Nokia… Bir devrin başlangıcı ancak günümüzde akıllı telefon pazarında Apple, Samsung ve Huawei gibi devlerin karşısında yerle bir olmuş Finlandiya merkezli efsane 3310’un yaratıcısı Nokia. Methiyeler dizsek elbette burada upuzun bir liste olur ancak bu yazıda Nokia’nın yalnızca başarılarından değil başarısızlıklarından da bahsedeceğiz. Nokia, 12 Mayıs 1865 tarihinde Tampere Finlandiya’da kuruldu ve hayatımıza katıldı. Peki bu hikâye nasıl başladı? İşte Nokia’nın başarıları ve başarısızlıkları:
Nokia’nın başarıları ve başarısızlıkları
Nokia’nın 2010’lu yıllarda büyük oranda piyasadan silinmele yüz tuttuğunu söylemek mümkün peki bu noktaya nasıl gelindi? Ya da neden gelindi? Öncelikle Nokia’nın tarihine kısa bir bakış atalım.
Nokia’yı teknolojik cihazlarıyla biliyor olsak da Nokia da diğer pek çok teknoloji şirketi gibi başka bir sektörden teknolojiye kaydı.
Şirket aslında 1865 yılında Finlandiya’nın güneybatısında konumlandırılan ve maden mühendisi Fredrik Idestam tarafından kurulan bir kağıt fabrikası olarak hayatına başladı. Elbette o zamanlarda ismi Nokia değildi. Şimdiki adıyla Nokia 30 yıl boyunca kağıt fabrikası olarak çalıştıysa da 30 yılın sonunda elektrik üretimine de girişti.
1967’ye kadar ortaklaşa üç şirket olarak enerji sektöründe yer alan Nokia’nın da içinde bulunduğu bu holding, 1967 yılından sonra Nokia Corporation’a evrildi. Yeni kurulan şirket ilk etapta, kağıt, elektronik, kauçuk ve kablo alanlarında faaliyet gösterdi. Bunların yanında yan ürünleri de üretilmeye başlandı.
Yıllar içinde kendisini farklı bir noktaya taşıyan Nokia, 1979 yılında renkli televizyon üreticisi Salora ile radyo telefon şirketi oluşturmak adına bir iş birliği yaptı. Birkaç yıl içinde sistemi oturtan Nokia; İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’yı bir araya getiren Nordic Mobile Telephone ağı adlı dünyanın ilk uluslararası hücresel ağını başlatmış oldu. Bu sayede şirketin yükselen ivmesi başlamış oldu. Dünyanın ilk otomobil telefonunu üreten şirket 10 kg ağırlığa ulaşan bu cihazı piyasaya sürdü.
Öncelikle bu yazı dizisini hazırladığınız için teşekkürler 2007 yılında Batarya sorunları yaşayan firma acaba Amerikanın komplosuna maruz kalmış olamazmı o dönemlerde Iphone ivme yakalamıştı akabinde yine Amerika menşei firma olan Microsoft ile anlaşmaya oturması bu yapbozun parçalarını tamamlar nitelikte kim ne derse desin en baba telefon Nokia dır severek kullandığım o yıllardaki markalardan biridir.
Ben hala nokia kullanıyorum hiç bir zamanda baska telefon kullanmadım kullanmak zorunda kaldıysamda ısınamadım şu an nokia6 kullanıyorum bence nokia efsanedir ve efsaneler asla ölmez
İlk telefonum hayatta Nokia 3310du. Sonra sırasıyla 3100, 6230i, 6280i, c7 kullandım ki hepsi nokiadır. 2012 sonlarına doğru piyasada Nokia olmadığı, Windows ile de bekleneni veremediği için Samsung note 3aldım. 6 sene kullandım. 2018 Haziran’da, HMD Global şirketinin tekrar doğurduğu Nokia’nın, 8 modelini, yani Nokia 8’i aldım. Beni pişman etti doğrusu! Bir daha Nokia ismine bile yanaşmam, Samsung alırım kesinlikle. Ama tâbi ülke öyle bir hâle geldi ki, kur ve vergiler yüzünden üst segment telefon alınmaz oldu. Yine de Nokia, İOS phones, Çin markaları almam.
Benim gözüm de Nokia hala kral ve efsanedir
Ey gidi nokia araç telefonları olsada kullansak
Nokia candır gerisi heyecandır Nokia 8 kullanmış biri olarak söylüyorum parasını son kuruşa kadar hakediyordu. Nokia batıran Microsoft un destek vermemesi idi yani gerekli güncelleme falan
Malzeme kalitesi, multimedia özellikleri, müşteri memnuniyeti açısında döneminin 1 numarasıydı. Eğer ki Microsoft yerine Google ile anlaşsaydı şuan önünde kimse duramazdı. Samsung ile yarış içinde iken nereye giderseniz gidin herkesin elinde Nokia vardı. Ama yapılan hatalar sonucu ibre tersine döndü. Android’i tercih ettikten sonra bir Xiaomi olabilirdi belki ama onu da beceremediler. Symbian işletim sistemi arkasındaki geliştirici desteği ile açık ara öndeydi.
Nokia yanlış ata oynamadı teknoloji ile azçok içli dışlı olan herkes bilirki windows phone mobil işletim sistemi androidden (suan android kullanıcısıyım) çok daha stabil ve verimli bir sistemdi ayrıca o dönemlerde çıkmış olan lumialar örn lumia 930 kablosuz şarjdan tutun retina tarayıcıya kadar birçok önemli yenilikleride berabarerinde beraberinde getirdi ama herkes at gözlükleriyle mutlu olduğu için ve google nin yazılım geliştiricileri küçük paralarla avutup insanları androide teşvikiyle ne yazıkki beklenen başarıya ulaşamadı.
Kurtlar Vadisi dizisinde kullanılan telefonları yazabilirdiniz bu yazının içerisine, 8800 serileri efsaneydi çünkü…
Teşekkürler öneriniz için
NOKIA ÇOK İYİ BİR ŞİRKET CİHAZLARI DA ÇOK İYİ KULLANIŞLI İNŞALLAH TOPARLAYIP CİHAZLARI ÜRETMEYE BAŞLAR.
Nokia nın bitmesinin en buyuk sebebi zamanında android e geçmemesi oldu.
İlaç sektöründe Aspirin neyse cep telefonu sektöründe Nokia O’dur.
Nokia,Symbian ı rekabet eder hale getiremedi ve android e geçmek yerine zaten çıkmaza girmiş windows u tercih etti. Bu da Nokia yı maalesef dibe sürükledi.
Nokia’nın 2010’lu yıllarda geriye düşmesinin bir diğer nedeni de rakipleri Apple ve diğer Android telefonlar gibi capacitive touch yerine resistive touch kullanmakta ısrar etmesidir.
Şuan 33 10 eskisi çıksın elimdeki dokunmatik tifonu atarim 33 10 başkaydı gene çıkarsınlar alıcı çok olur buna adım gibi eminim
Nokia Symbianda ısrar etti çünkü symbian büyük bir yatırımın sonucuydu. Ancak bu sistem uyumluluk konusunda çok kötüydü ve her symbian cihaz için çok ciddi arge çalışması gerekiyordu. Karşısındaki linux tabanlı her sisteme kolaylıkla uyum sağlayabilen Android karşısında kazanması imkansızdı.
1996 dan beri nokia ..ve ericsson kullanan biri olarak ,samsung un çok modelli piyasası yükselirken nokia nın symbian da kalmasınin şirketi batıracagini öngörmüştüm..
Bence microsoft ile anlaşması hata değildi. Windovs işletim sistemi stabil çalışabilmesi için her zaman yüksek arabirim ekipmanları ister (işlemci,ram,anakart). O dönem windowsu stabil çalıştırmaya yönelik telefonları yoktu. Elindeki telefonşar sybian için geliştirilmişti.
Nokia nın bitmesinin nedeni Apple, Google gibi Amerikan şirketlerinin parlatılması ve bir diğer Amerikan şirketi Microsoft’un Nokia’nın altını oymasıdır. Bu saldırgan şirketler böyle bir pazarı Finlandiya merkezli bir şirkete bırakmazlardı.
Ben her zaman Nokia’nın eski başarısına kavuşacağı günü beklerdim çünkü kalite asla tesadüf değildi adamların ürettiği her telefon buram buram kalite kokuyordu şimdiki cihazlar yenilenebilir kullanımlık cihazlar yani kullanım ömrü 2 veya 3 yıl o yüzden Nokia’yı istiyorumz
bahsetiğimiz nokia ile eski Nokia arasında isim hakları kullanıması,paten vb haklar gibi şeyler dışında organik bir bağ yok.
Nokia Windows ile çok büyük darbe aldı. Bir daha kendini kanıtlayamadı. Bir zamanların efsane sözü olan ” NOKİA DAN ŞAŞMAM” Yerini, “Bir daha Nokia kullanmam” a bıraktı
Nokia 8850 serisi ile en efsane, en ihtişamlı telefonunu yapmıştı. Nokia Windows ile çok büyük darbe aldı. Bir daha kendini kanıtlayamadı. Bir zamanların efsane sözü olan ” NOKİA DAN ŞAŞMAM” Yerini, “Bir daha Nokia kullanmam” a bıraktı.