Bilim insanlarının isimleriyle giden Nvidia grafik çekirdeklerinde Fermi ve Kepler‘den sonra sırada Maxwell var. GeForce’un onuncu mimarisini temsil eden Maxwell yongalı grafik işlemcileri ile karşımıza iki tane farklı modelle çıkıyor.

Maxwell çekirdeğini kullanan GTX 980 ve GTX 970 oyunculara acaba aradıkları çılgın performansı verebiliyor mu?

Yeni teknoloji, yeni imkânlar

14-09/18/dsr1.jpg

DSR kapalı

Yenilenmiş mimari sayesinde daha evvelden yazılımsal olarak yapılması da mümkün olmayan işlemler de Maxwell ile mümkün durumda. Bu konuda iki farklı teknoloji öne çıkıyor. Kısaca DSR denilen Dynamic Super Resolution, oyun motorunun görüntü kalitesini iyileştirmekte eksik kaldığı noktalarda 4K Ultra HD görüntü hesaplamasını yaparak bu görüntüyü örneğin daha düşük çözünürlüklü Full HD monitörünüze indirgeyerek özellikle şeffaf arka planlı kaplamaların çok daha düzgün görünmesini sağlıyor.

14-09/18/dsr2.jpg

DSR açık, oyun arayüzü 4K UHD için kendisini çok iyi
ölçekleyemediğinden HUD bileşenleri ufalmış 

DSR, GeForce Experience üzerinden her bir oyun için açılıp kapatılabiliyor ve oyunların niteliğine göre bunu çalıştırıp çalıştırmamaya karar verebiliyorsunuz. Zira eski oyunlar zamanında 4K çözünürlük olmadığı için oyun arayüzü çok küçülebiliyor.

MSAA’yı biliyorduk, MFAA da nesi?

Çok örneklemeli keskinliği yumuşatma (MSAA) teknolojisi uzun zamandır var fakat özellikle çözünürlük yükseldikçe işlem maliyeti çok yükseliyor. MFAA (çoklu kare örneklemeli) ise ardışık karelerden örnekler alarak bunları bir araya getiriyor ve neredeyse yarı iş gücüyle MSAA‘daki filtreleme kalitesini yakalayabilmek.

14-09/18/mfaa.jpg

Elbette burada hedeflenen şey deneyimi yükseltmek ve bağıl olarak işlem gücü maliyetini düşürmek. Bu özelliği GeForce Experience yazılımından oyun başına açıp kapatabiliyorsunuz. Durağan sahneler gibi ardışık karelerden gelen örneklemlerin titreme yaratacağı durumlarda ise MFAA çalışmıyor.

VXGI ile daha gerçekçi ışıklandırma

Bu işlerim bilimiyle uğraşanlara sorduğunuzda tahminen en gerçekçi ışık hesaplama yönteminin ışın izleme (ray tracing) olduğunu ama bunu gerçek zamanlı yapmanın çok zahmetli olduğunu söyleyeceklerdir. Bu nedenle gerçek zamanlı ve gerçekçi ışık hesaplamaları için sürekli olarak yeni teknolojiler geliştirilmeye çalışılıyor.

14-09/19/apollo-2.jpg

Bu teknolojiyi gösterebilmek için Apollo 11’in Ay’a inişini gösteren bir demo hazırlayan Nvidia aynı zamanda orada çekilen fotoğrafların gerçekliğine de bir ispat oluşturmuş durumda. Henüz demo halka açık değil ama yakın zamanda yayınlayacaklarını ve herkesin bu ışıklandırma çalışmasını bilgisayarlarında görebileceklerini belirtiyorlar.

14-09/19/apollo-1.jpg

VXGI ile oluşturulan hacimsel ışıklandırma sistemi yansımaları da hesaplayarak gerçekçi bir ışıklandırma yapılmasını hedefliyor. Altta, üstteki sahnenin ışık haritası gibi kullanılabilecek yapıyı görebiliyorsunuz. Kırmızı hacimler tamamen dolu, mavilik arttıkça hacimlerin daha az dolu olduğu görünüyor.

Biraz da teknik bilgi…

GeForce GTX 980 165 Watt‘lık bir kart. Üzerinde iki adet 6 pinli fiş bulunmasına ve toplamda 225 Watt enerji çekebilme imkanı olmasına rağmen yalnızca 165 Watt olması çok daha fazla overclock edilebilmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda yüksek performans sağlarken daha serin ve sessiz olan kart, referans tasarımlı soğutucuda bile hiç fena çalışmıyor.

14-09/19/nvakart-1411102448.jpg

2048 adet CUDA çekirdeğine sahip olan kart 4 GB 256 bit bellekle geliyor. Bu da bellek veriyolunu inanılmaz derecede artırıyor. Bununla birlikte GTX 970‘i de duyuran Nvidia temelde iki kartın aynı olduğunu fakat arada CUDA çekirdeği sayısı ve frekans farkı olduğunu belirtiyor. GTX 980’i test ettik ama henüz  elimizde GTX 970 bulunmuyor.

14-09/19/gfyeni.jpg

Testler!

Elbette özellikler ne kadar sayarsak sayalım sonucu testler söylüyor. AMD’nin tek çekirdekli en son grafik kartı R9 290X ile kıyasladığımız GTX 980 acaba neler yapabiliyor?

14-09/19/bioshock.jpg

14-09/19/metroln.jpg

14-09/19/shogun2.jpg

14-09/19/tombraider.jpg

14-09/19/unigineh.jpg

14-09/19/unigineh2.jpg

14-09/19/watchdogs.jpg

Değerlendirme

AMD’nin Radeon R9 290X‘ine göre ciddi bir performans artışı vaadeden GTX 980, Aynı zamanda barındırdığı DirectX 12 avantajıyla kullanıcılara makul bir güncelleme sunuyor.

Ülkemizdeki fiyatı KDV dahil 1700 lira civarında olacak kart çok ekonomik değil ama tek bir grafik işlemcide en tepeyi hedefleyenler için en performanslı çözüm.

Esas beklentimiz, kartın farklı soğutma sistemler ve tasarımlarla piyasaya çıktığında nasıl sessiz veya performansı yükseltilmiş olacağı. Çünkü bu seviyede bir grafik kartının sadece 165 Watt seviyesinde çalışması gerçekten devrimsel bir durum.

Testler sırasında R9 290X‘i sistemden çıkartmak için beklemek gerekiyorken GTX 980 elle tutulabilir bir durumdaydı.

Şimdi beklediğimiz şey üreticilerin kendi yorumları ve fiyatlandırmaları; o noktadan sonra yine özellikle de 1000 lira civarına satılacağını düşündüğümüz GTX 970’le ilgili çok daha fazla haber duyacağımıza eminiz.

:: Sizin de GeForce GTX 980 ile SLI yapma hayaliniz var mı?