Bilgisayar gibi tamamen elektronik olması gereken bir cihazın içerisinde optik sürücü ve fanlar haricinde kalan son mekanik parça olan hard diskler, yavaş yavaş ömrünü doldurmaya başladılar. Paralel konumlandırılmış çok miktarda flash bellek mantığıyla çalışan SSD’ler, okuma ve yazma hızlarının yanısıra, minimal rastgele erişim süresiyle dikkat çeken ürünler.
OCZ RevoDrive 3, yeni yeni oturmaya başlayan Sata 6.0 Gbps teknolojisini de aşan bir ürün. Kağıt üzerinde 975 MB/s okuma ve 875 MB/s yazma hızlarına sahip olan RevoDrive 3, çoğu bilgisayar kullanıcısının gözlerini yuvarlarından fırlatacak cinsten. Evlerde kullanılan bilgisayarlardaki sabit disklerin hızlarının 140 MB/s okuma ve 130 MB/s yazma civarında olduğunu hesaba katarsak, RevoDrive 3’ün hızlarının ne kadar yüksek olduğunu anlayabilirsiniz. Dolayısıyla OCZ, bu üründe Sata 6.0 Gbps yerine PCIe slotlarını kullanıyor.
{pagebreak::2}
PCIe x4’e ihtiyaç duyan depolama birimi, PCIe slotlarının esnekliği sebebiyle x8 veya x16 slotlarına da takılabiliyor. Yani ürünün kendi bağlantı noktasının, PCIe x16 slotundan küçük olduğuna fazla aldırış etmeyin.
Standart Sata bağlantısı kurmadığı için OCZ RevoDrive 3, kurulumu çok da basit olmayan bir ürün. Eğer işletim sistemini kurduğunuz değil de, 2. depolama birimi olarak kullanmak isteseniz dahi çeşitli ayarlamalardan geçirmeniz gerekiyor. BIOS’tan bağlı olduğu depolama birimi kontrolcüsünü aktifleştirip, OPROM özelliğini de açmanız gerekiyor ki Windows altında görünmeye başlasın cihaz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, Windows altında sürücüsünü yükleyip kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
{pagebreak::3}
Eğer Windows’u üzerine kurmayı düşünüyorsanız, işler biraz daha karışıyor. En başta, kendi Windows’unuzun altından OCZ’nin sitesindeki son RevoDrive 3 BIOS ve Firmware güncellemesini indirip, kurulumu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ayrıca, beraberinde gelen CD’deki sürücülerin yerine de güncel sürücüleri indirip, bir flash belleğe atmalıyız.
Windows kurulumunun başlangıcında, yüklemeyi hangi depolama birimine gerçekleştireceğimizi sorgulayan ekranda normal şartlarda OCZ RevoDrive 3’ü göremiyoruz. Alt tarafta yer alan Load Driver seçeneğine tıklayıp, flash belleğimizin içerisinde yer alan sürücüleri yüklememiz gerekiyor. Yükleme bittikten sonra, SSD görünür hale gelecektir. Bundan sonra, normal bir şekilde yüklemenize devam edebilirsiniz.
{pagebreak::4}
Bunları bir kere gerçekleştirdikten sonra OCZ RevoDrive 3, herhangi bir arıza çıkarmıyor. Standart bir sabit disk gibi kullanabiliyorsunuz. Ama Windows ilk açıldığı andan itibaren, bir RevoDrive 3 üzerinde bulunduğunu hissettiriyor. Windows’un açılış hızını ciddi oranda artıran OCZ, içerisine kurduğunuz yazılımların da uçarak açılmasına sebep oluyor. Internet Explorer’ın Chrome ile aynı hızda açıldığını görmek, gözlerimi yaşarttı doğrusu 🙂 Photoshop’un yükleme ekranını neredeyse göremiyor olmak, harika bir olay.
Ürünün gerçek anlamda tek problemi, bilgisayarın açılışında BIOS’unu görüntülerken yaklaşık 5 – 6 saniye daha kaybettiriyor olması. Hal böyle olunca, Windows’un açılış hızının artmasının pek anlamı kalmıyor. Ama “Welcome” yazan ekranı görmeden, direk olarak bilgisayarı kullanabiliyor olmak, yine de tercih sebebi olmasına sebep oluyor.
{pagebreak::5}
120 GB kapasiteli OCZ RevoDrive 3’ü önce x4 hızında çalışan bir PCIe slotunda denedim. HDTune denemelerimde bekleneni veremeyen OCZ, ATTO’da teknik özelliklerinde yazan 975 / 875 hızlarına yaklaştı.
x4’ten çıkarıp x8’lik bir PCIe slotuna taktığımda, HDTune’da yine istediğim sonucu göremedim. 388 MB/s ortalama ve 630 MB/s maksimum okuma hızları, bana yeterli gelmedi. ATTO’nun sonuçlarına göz attığımızda ise ürünün, kutusunda yazan değerlerin de üzerine çıktığını görüyoruz.
Bu mantık dışı performans, şu ana kadar gördüklerim arasında en iyisi olduğunu söylememi gerektiriyor. 1000 MB/s’nin üzerine çıkabilen okuma hızı ve 900’e yaklaşan yazma hızları, her SSD’de görebileceğiniz değerler değil.
Ufak tefek eksilere rağmen…
OCZ RevoDrive 3’ün, beraberinde gelen CD’nin işe yaramaması, ilk etapta BIOS Update’e ihtiyaç duyması ve açılışta 5 – 6 saniye süre kaybettirmesi (o açığı Windows’u çabuk açarak kapatıyor gerçi) haricinde harika bir ürün olduğunu söylememiz doğru olur. Tabi 1200 lira seviyesinde gezinen fiyatıyla da, cebinizde ufak çaplı bir delik açacağı da aşikar.
{pagebreak::Teknik Özellikler}
OCZ RevoDrive 3
PCIe SSD Depolama birimi
Okuma hızı: 975 MB/s
Yazma hızı: 875 MB/s
Arabirim: PCIe
Kapasite: 120 GB
Kontrolcü: Sandforce
Bilgi için: OCZ
Telefon: 0212 266 8770
:: Böyle bir SSD’ye sahip olmak ister misiniz?
Okuma hızı: 975 MB/sYazma hızı: 875 MB/s
Vay..
Benimki 270 Okuma
240 Yazma..
galiba elimdeki intel xm 25 degistirme zaman geldi gidiyor bile.ama 120 lik az bana.en az 512 gb lik lazim.
aboooo
http://www.pcking.de/eshop.php?action=like_search
1300€ gözden cikarmam gerekir bu kapasiteye yaaa.
http://www.snogard.de/
240gb lik ise 599€….
ufff ama deger.
bendeki 550 mb/s okuma yazması var ama buna da hayır demezdim
At çöpe gitsin daha ne duruyorsun.
@Frostban3 , bununla sleep, hibernate testleri yapman mümkün mü? Uykudan uyanmada sıkıntılar olacak mı? Bir de vakit ayırabilirsen cihazı Linux altında (Ubuntu, Pardus, Fedora… Hepsi olursa çok çok güzel olur sadece Ubuntu ile olursa da güzel olur.) altında deneyebilir misin?
İnceleme için teşekkürler,ellerine sağlık.
Bu kadar hız çok fazla,onları destekleyecek donanım lazım.Ayrıca fiyatlar aşırı yüksek vede hızdan ziyade kullanım ömrü önemli.Kullanım ömrü derken,belli kullanımlardan sonra hızlarının yarıya düştüğü bir gerçek esas bu sorunun çözülmesi gerek.Gerisi hikaye.
Kim almak istemez ki? Şöyle 500 gb lık bir ssd alabilmek için sanırım 3 5 yıl daha bekleyeceğiz
yeni bir teknoloji olduğu için şuan zenginlere üflüyorlar. zamanla bize uygun fiyatlara düşecektir. zaten hiç de aman aman bir ürün değil, gayet maliyetsiz, sıradan bir teknoloji. tabi bu ürünü o kadar kolay bize yedirirlermi orasını bilmem. şöyle ki ;
şirkette çalışan eskilerin adamı, sevdiğim bir abinin anlattığı çok güzel bir hikaye var; Türkiye’de siyah beyaz televizyonların izlendiği son dönemler. avrupa ülkelerinde renkli televizyona geçilmeye başlanmış. bunu tabi Türkiye’de almak istemiş ama bakın ne olmuş. Bütün avrupa renkli televizyona geçerken Türkiye’de siyah beyaz televizyon fabrikası kurulmuş.
bunu ülke ezikliği olarak algılamamak lazım. adam bu teknolojiyi ne maliyetlerle icat etmiş. sen daha 3-5 evde renksiz televizyon kullanıp kullanmadan, hooop diye yeni, renkli televizyona geçemezsin. adam demişki önce benim siyah beyaz televizyonumu üret, sat, bana para kazandır, ondan sonra yenisini vereyim.
yani adamın geliştirdiği bir teknolojinin ilkini kullanmadan üstündekini alamazsın. (zengin değilsen)
ne gerekvarki boşa para almıyacaksın malı baktı satamadı daha uygun fiyata çekecek ya biii 5 veya 10 yıl sonra