Otonom drone artık hayatımızın bir parçası. Askeri uygulamalardan fotoğrafçılığa kadar birçok alanda dronelar kullanılıyor. Araştırmacılar da bu cihazları nasıl daha iyi yönetebileceklerini araştırıyor. Aynı zamanda bu araçlarla daha başka ne işler yapabileceklerini. Yeni bir çalışmada bilim insanlarının droneları ormanlardaki arama – kurtarma çalışmaları için geliştirdiğini görüyoruz.
Afet sonrası arama-kurtarma için ilginç sistem
Araştırmacılar, arama-kurtarma operasyonları için böcek-bilgisayar geliştirdi. Yeni bir hibrit sistemde hamam böcekleri kullanıldı.Otonom drone kaybolan insanları arayacak
Johannes Kepler Üniversitesinden bir araştırmacı ekibi, arama-kurtarma araştırmalarını geliştirmek istedi. Ardından yeni bir teknoloji türü ile otonom dronelar geliştirdiler. Ekip, çalışmayı Science Robotics dergisinde yayımladı. Makalede dronelarının tasarımlarını anlattılar. Jacobs Üniversitesinden Andreas Birk, aynı dergi sayısında Avusturya’daki ekibin çalışmalarını özetleyen bir makale yayımladı.
Ağaç örtüsü nedeniyle ormanda kaybolan (veya saklanan) insanları bulmak zordur. Uçaklardaki ve helikopterlerdeki insanlar, insanların yürüyebilecekleri ve hatta yatabilecekleri aşağıdaki zemini görmekte zorluk çekiyor. Aynı sorun, termal uygulamalar için de geçerli. Çünkü ısı sensörleri, kanopi (kokpiti saran yapı) üzerinden okumaları yeterince alamaz.
Arama-kurtarma operasyonlarına drone araçların eklenmesi için ekip bir araya geldi. Ancak aynı sorunlardan muzdariptiler. Çünkü pilotlar tarafından aşağıdaki zemini aramak için uzaktan kontrol ediliyorlar.
Bu yeni çalışmada araştırmacılar hem ağaç gölgesinin içini görmeye hem de altında olabilecek insanları belirlemeye yardımcı olan yeni bir teknoloji geliştirdi. Yeni teknolojiyi araştırmacılar havadan optik kesitleme algoritması olarak ifade etti. Ağaçların tepeleri gibi nesneleri odaktan çıkarmak için bilgisayar gücünden yararlandılar.
Yeni cihazın diğer kısmı, sıcak bir vücuttan yayılan ısıyı vurgulamak için termal görüntülemeye sahip. Daha sonra bir makine öğrenimi uygulaması, ısı sinyallerinin insanlara, hayvanlara veya diğer kaynaklara ait olup olmadığını belirliyor. Çalışmanın sonunda yeni donanımı standart bir otonom drone ‘ a taktılar.
Drone’daki bilgisayar, arama yapmak ve termal sensörlerden gelen ipuçlarını belirlemek için konumu kullanıyor. Olası bir eşleşme durumunda drone daha iyi bir görüntü için otomatik olarak hedefe yaklaşıyor. Sensörleri bir eşleşme gösterir ise araştırma ekibine koordinatları ulaştırıyor.
Araştırmacılar, drone donanımlarını 17 saha deneyinde etti. Ağaç gölgeliklerinin altına gizlenmiş 42 kişiden 38’ini buldu.
Bu zor birşey değil ki makina öğrenmesi görüntü işleme üzerinde nesne tanımlaması yapabiliyor. Nesnelerin içine girdiğinizde pixel hücrelerinden oluştuğunu görebilirsiniz RGB red green blue 3 ana renk ve ara renkler buraya kadar herşey tamam nesnenin 3 boyutlu haritasını çıkardığınızda ısı sensörü verileri ile bu şemanın insan mı hayvan mı modellemesi ortaya çıkar.