İSTEK Kaşgarlı Mahmut Okulları ortaokul öğrencisi Eralp Çelebi, Türkiye’de bilişim sektörüne ve programlamaya yeni başlayan ve İngilizce bilgisi yeterli olmayan kişilere yardımcı olmak için bir proje tasarladı.
Eralp, Evreka adını verdiği projede, bilişim sektöründe ihtiyaç olduğunu düşündüğü Türkçe programlama dilini oluşturdu.
Bilişim sektörü ve programlama dili, yeni başlayanlar için karmaşık ve zorlayıcı olabilmektedir.
Türkçe programlama dili EVREKA
Bu sorunu tespit eden İSTEK Kaşgarlı Mahmut Okulları öğrencisi Eralp, Python programlama dilini temel alarak, Türkçe söz dizimine sahip bir proje geliştirdi. Eralp, “Evreka” adını verdiği proje ile henüz bir programlama diline başlayacak düzeyde olmayan kişileri teşvik edebilmeyi hedefledi.
Eralp, Evreka’yı oluştururken kodun okunabilmesi, uygulanabilmesi ve kullanıcı dostu hale getirilmesi için çalışmalar yaptı. Kontrol testleri ile sınayarak programı son haline getirdi.
Eralp “Bu projeyi bitirdiğimde ve çalıştığını gördüğümde çok mutlu oldum. Yarattığım bir programın belki de insanlara yardım edebileceğini düşünmek çok güzeldi. Projeyi geliştirmeye devam edeceğim. Projenin daha büyük kitlelere ulaşması halinde kullanıcı topluluğunun da bu geliştirme sürecine dâhil olacağına eminiz.” diyerek duygularını ifade etti.
Proje, Ekim ayının sonunda gerçekleşen Maker Faire İstanbul etkinliğinde katılımcılara ilk defa tanıtıldı. Ayrıca Başakşehir Living Lab 2017 İnovasyon Yarışması’nda kendini gösterecek.
Tebrik ediyorum kardeşimi lakin onu burda yaşatmazlar
hoşaf felan varsa o seçilir boş yere uğraşmasın
Cok iyi. Gecn kardesimiz birseylerle ugrasiyor. Yalniz turkce programlama dili yapacagim demis ama programlama dilinin isminin bir kismini italyanca kullanmis. Bu bir dilemmadir. Neyse basarilarini diliyorum kendisine.
Genc bir arkadasimizin bunu yapmasi cok guzel ama proje olarak haber yapilabilecek birsey degil 🙂 Benzer projeler, bircok ulke de ders projesi ya da lisans bitirme projesi olarak yapiliyor. Biraz bu cizgi izleyen robot ya da gunes enerjisiyle giden araba gibi birsey. Yapmayan kalmadi 🙂
hoşaf dili dese daha iyi olurdu
bu yaşta kardeşimiz güzel işler çıkarmış, mutlaka gerisi gelecektir. ancak asıl mesele program dilini türkçeleştirmek değil, yeni bir program dili oluşturmaktır. yani şimdiye kadar olmayan yeni bir yapmaktır. ben programcı olsam gerekirse yıllarımı harcar yinede yapardım.
ismi bari özgün olsaydı “evreka” ismi zaten başka projede kullanılıyor. http://evreka.co/tr/
Evreka Grekçede buldum demek. Verdiğiniz link de atık yönetim platformu. (2017de programlama ile ilgili bir şey vardıysa da devamlılığı olmamış).
İşte ülke olarak sorunumuz. Çocuk kendi yaşına göre çok güzel bir çalışma yapıyor. Fakat biz tutup ismine takıyoruz.
Seneler öncesinde programlama dili yazıp yarışmalara katıldıp derece aldım benim 1 tane haberim yapılmadı 😀 Arkadaşı tebrik ediyorum önünd onu yıldıracak çok fazla engeller çıkacaktır.
Helâl olsun çocuk gözlerinden öpüyorum illâki ingilizceye gerek olmasın programlama da biz bize yeteriz Türk dünyası buna sahip çıkarsa adın tarihe kazınır
Az da olsa çalışıp birşeyler üreten herkes yaşadığı yere değer katar. Başarılarının devamını diliyorum.
Bunu mu yapmış? 🙂
typedef int tamsayı;
ortaokul öğrencisinden ancak bu kadarını beklerim ben.
elif toks[i][0:4] == ‘DEG:’ and toks[i + 1] == ‘ESITTIR’:
if toks[i + 2][0] == ‘”‘:
data = toks[i + 2].replace(‘”‘, ”)
YERLESTIR(toks[i], data)
elif toks[i + 2][0:4] == ‘SAYI’:
data = toks[i + 2][5:]
YERLESTIR(toks[i], data)
elif toks[i + 2][0:4] == ‘OPER’:
…
Belki kaynak kodunu incelemek isteyebilirsin 🙂
Ve bence yaş değil bilgi önemli 😉
Merhaba projeniz çok güzel ancak ismini keşke imana getiren dil koysaydınız başarılar
Göresin bu açık kaynak kodlu bir layihadan mı Türkçeleştirilmiş yoksa baştan mı yazılmış?
Bir de YAZDIR “Merhaba Dünya!” bu tam Türkçe olmamış. Şöyle yapılabilirdi:
“Merhaba Dünya!” YAZ
Python kendisi yorumlayıcı üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Bununla yorumlayıcı yazdığınız zaman yorumlayıcı + yorumlayıcı şeklinde olacaktır. Dolayısıyla da kodun çalışma hızı düşecektir.
Basic kodunu C koduna çevirip derleyen Bacon diye bir bash script var. Onu kullanarak programlama dili yapılsa daha kullanışlı olabilirdi.
Bunu ben githupdan indirip termux da denedim dilin çok eksiklikleri var öncelikle
&a=10
&a=&a+20
YAZDIR &a
Çıktı 20 oluyor ve if koşuları doğru düzgün çalışmıyor yani YAZDIR”Merhaba Dünya” dan başka bir şey yapamıyorsunuz
Bunu ben githupdan indirip termux da denedim dilin çok eksiklikleri var