İnsanların işe alım sürecinde teknolojinin kullanımı oldukça arttı. Artık insan kaynaklarının üstlendiği aday seçme ya da işe alım gibi süreçler yazılım sistemleriyle yapılmaya başlandı. Bu her ne kadar ilgi çekici ve mantıklı gibi görülse de sistemlerde bazı aksaklıklar görülebiliyor.
ABD’li işverenlerin yüzde 75’i iş başvurusunda bulunanları filtrelemek için bir yazılım kullanıyor. Applicant tracking system (ATS) yani başvuru takip sistemi olarak bilinen bu yazılım, başvuran adayları seçmek, bunu yaparken zaman ve maliyeti en aza indirmeye yarıyor. Söz konusu yazılım, adayın niteliklerini değerlendirerek otomatik bir tarama yapıyor.
Gizli işçiler problemi bulunuyor
Harvard Business Law tarafından bu ay yayımlanan bir araştırma otomatik işe alım yazılımları hakkındaki şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Otomatik işe alım yazılımının milyonlarca nitelikli adayı yanlışlıkla reddettiği ortaya çıktı. Araştırma ile çalışma motivasyonu olan ancak istihdam sorunu nedeniyle işsiz kalan gizli işçiler problemine de işaret etti.
Nitelikli adaylar eleniyor
Araştırmanın yazarları, insanların işe yerleştirilmemesindeki en büyük faktörlerden birinin ATS’lerdeki bu bozuk sistem olduğunu dile getiriyor. Söz konusu yazılımlar, adayları basit bir sistem ile ayırıyor. Örneğin bir adayın özgeçmişinde altı aydan daha uzun boşluk bulunuyorsa bunun nedeni anlaşılmadan eleniyor. Araştırmanın sonuçları teknolojinin, iş başvurularını kolaylaştırmasına rağmen şirketler tarafından reddedilmenin arttırdığını gösteriyor.