Bir süre önce otomobil sahiplerinin haklarını savunmak için Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından açılan dava nihayet sonuçlandı. Alınan karara göre, olası kaza durumlarında izin dahi alınmadan araçlarına ikinci el parça takılan otomobil sahiplerinin haklı olduğuna karar verildi.
Konuyla ilgili karar veren kurum olan Danıştay 8. Dairesi, trafik sigortası olan kişinin çarptığı araçta, sahibinin rızası olmadan “orijinal parça” yerine “ikinci el parça” kullanılmasının mülkiyet hakkına zarara uğrattığını ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. İşte ayrıntılar…
Honda, elektrikli otomobil satışlarından beklentilerini açıkladı!
Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Honda, Prolouge isimli yeni elektrikli otomobilinden beklentilerini açıkladı.Bundan sonra izinsiz ikinci el parça kullanılamayacak
Her şey geçtiğimiz yıl 31074 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar” başlıklı madde ile başladı. Alınan kararın hukuka aykırı olduğunu savunan Türkiye Barolar Birliği, konuya itiraz ederek yargıya başvurma kararı aldı.
Bir süredir devam eden süreç nihayet bugün sona erdi. TBB’nin tebliğdeki bazı maddelerin Anayasa’ya, Karayolları Trafik Kanunu’na, Avukatlık Kanunu’na, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na aykırı olduğu yönündeki itirazı kabul edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği, şu ifadelere yer verdi:
Danıştay 8. Dairesi’nin 31.03.2021 tarih ve 2020/6493E. sayılı kararı ile “davalı idare tarafından, sigorta ilişkisinin tarafı olmayan ve doğrudan zarar gören 3. kişilerin araçlarında meydana gelen hasarın rızaları alınmaksızın yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilmesine imkan tanınarak yasal bir dayanak olmaksızın mülkiyet hakkına kısıtlama getirildiği” gerekçesiyle dava konusu Tebliğ’in “yeniden kullanılabilir parça” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.”
Böylelikle Danıştay, doğrudan zarar gören üçüncü kişilerin araçlarında meydana gelen hasarın rızaları alınmaksızın, “ikinci el” ile giderilmesine imkan tanıyan düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Danıştay‘ın aldığı karar otomobil sahipleri için yararlı olacak mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bilmediğiniz ise bu durumda sigorta şirketlerinin yan sanayi parça gönderimi yapacağı… ikinci el yani çıkma dediğimiz parçalar orjinal olduğu için her zaman daha dayanıklı oluyor.
Bu parçaya göre değişir. Tamponsa mesele orijinal çıkma olabilir ama direksiyon pompasıysa konu nasıl bir araçtan çıktığı meçhul ve garanti durumunda kimse sahip çıkmayacaktır.
Orijinal sıfır parça yoksa ne olacak? İkinci el parça kullanılırsa nasıl tespit edilecek? Herkes bunu anlayamaz ki.