Piyasada ki dizüstü bilgisayarlara baktığımızda 10 inçten tutunda 20 inç ekran büyülüğüne kadar çeşitli boyutlarda ve özelliklerde yüzlerce bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayarlarları ayırmak için farklı kategoriler belirlenmiş durumda. Dizüstü seçiminde sizlere yardımcı olması için daha önce yazdığımız yazılardan (yazı 1, yazı2) faydalanabilirsiniz.

Bugün sizlere yayınladığımız testimizde ise üç adet dizüstü bilgisayar bulunuyor. Bunlar Asus N60D, Samsung R620 ve MSI GT729. Bu üç bilgisayarın ortak yönü ekranlarının 15 inç’den büyük ve ekran kartlarının harici olması. Bu tarz dizüstü bilgisayarlar kullanıcılara hem daha performans hem de oyun oynama imkanı sunuyor. Testimizde ne yazık ki tüm markaların ürünleri yer almıyor. Sony, Dell ve Lenovo gibi firmalara ulaşmamıza rağmen ürün göndermediler. İsterseniz şimdi testimize katılan ürünleri tanımaya başlayalım ve daha sonra test sonuçlarımıza geçelim.
{pagebreak::Asus N60Dp}
Testimizin ilk katılımcısı Asus firmasının N60Dp modeli. Bu ürünün diğer ürünlerden farkı ise AMD işlemci kullanması. N60Dp üzerinde AMD’nin Turion X2 Ultra ZM-41 işlemcisi bulujnuyor. Bu işlemci 2.6 GHz hızında çalışıyor ve 1 MB önbelleğe sahip.

Windows Vista Home Premium işletim sistemiyle birlikte gelen ürünün 16 inç 1366 x 768 piksel çözünürlüğe sahip ekranı bulunuyor. Bu çözünürlük yeterli gibi gözükse de bu tarz monitöre sahip ürünlerde daha yüksek çözünürlük makbuldür.

Asus bu dizüstü bilgisayar üzerinde AMD işlemcisinin tam performansını göstermesi için RS880M yongalı anakartını kullanmış. Bu anakart üzerinde iki adet maksimum DDR2 800 MHz bellekleri destekleyen soket bulunuyor. Bu soketlerin maksimum kapasitesi ise 4 GB.
{pagebreak::Asus N60Dp -2}
Yazımızın başında da söylediğimiz gibi testimize katılan ürünlerin hepsinde harici ekran kartı bulunuyor. Asus N60Dp üzerinde 1 GB kapasiteye sahip ATI Mobility Radeon HD 4670 ekran kartı yongası bulunuyor. Ürünün üzerinde 500 GB kapasiteye sahip 2,5 inç SATA sabit disk bulunuyor. Bellek ise 4 GB DDR2 800 MHz. 

Şık bir tasarıma sahip ürün mültimedya ve oyun severler için üretilmiş gibi gözüküyor. 1,3 megapiksel web kamerasına sahip dizüstü bilgisayarın 8 in 1 kart okuyucusu ve HDMI çıkışı da bulunuyor. 6 hücreli pille donatılmış üün 2,85 kg ağırlığında ve 380 x 265 x 41 mm boyutlarında. Ürün birlikte gelen yazılımlarıyla da kullanıcılara büyük bir avantaj sağlıyor. Yazılım çeşitliliği oldukça zengin.

{pagebreak::Samsung R620}
Testimize katılan bir diğer ürün ise Samsung firmasının R620 modeli. Bu üründe tıpkı Asus da olduğu gibi 16 inç genişliğinde ekranı üzerinde barındırıyor. Ekran çözünürlüğü ise 1366 x 768 piksel. Bu dizüstü üzerinde Samsung Intel Cantiga PM45 yongası üzerinde Intel Core 2 Duo T7250 işlemci kullanmış.

Ürünün üzerinde 2 GB kapasiteye sahip DDR2 800 MHz bellek bulunuyor. Bilgisayarın grafik yongasına baktığımızda 1 GB belleğe sahip ATI Mobility Radeon HD 4650 ekran kartının kullanıldığını görüyoruz. Ürünün depolama kapasitesi ise 160 GB.

{pagebreak::Samsung R620 -2}
DVD yazıcıyla birlikte gelen ürünün üzerinde 4 in 1 kart okuyucu ve web kamera bulunuyor. Başarılı ve sade tasarımıyla dikkat çeken ürünün ağırlığı 2.75 kg ve boyutları 381 x 259 x 37 mm. Samsung da Asus gibi yazılım açısından zengin bir içerikle birlikte geliyor.

{pagebreak::MSI GT729}

Son üyemiz ise MSI’ın GT729 adını verdiği ve 17 inç ekran büyüklüğüne sahip modeli. Bu ürün testimizdeki en büyük ekrana sahip olma unvanını elinde bulunduruyor. Ürünün ekran çözünürlüğü ise 1680 x 1050 piksel. Ürünün içersinde Intel Cantiga PM45 yongası üzerinde güçlü bir işlemci olan Intel Core 2 Duo P9500 kullanılmış. Bu işlemcinin performansı üst seviye sonuçlar elde ediyor.

Ürünün en beğendiğimiz özelliklerinden biri ise üzerinde bulunan harici ekran kartı. 1 GB belleğe sahip ATI Mobility Radeon HD 4850‘nin performansı gerçekten tatmin edici. Ürün tam bir performans canavarı. Bunun kontrolü için MSI ürün üzerinde iki tuş konumlandırmış. Bu sayede ürün grafik kartına gerek duymadığı zamanlarda kullanıcı normal moda çalışıyor. Bu sayede ürün daha az güç tüketiyor. Kullanıcı Turbo moda geçtiği zaman ise ekran kartı tam performans ile çalışıyor.

{pagebreak::MSI GT729 -2}
MSI bu ürün üzerinde 4 GB bellek konumlandırmış. Rakiplerinin aksine bu bellekler DDR3 1066 MHz. 320 GB depolama kapasitesine sahip sabit diski bulunan cihazın 4+1 hoparlör desteği de bulunuyor. Bu sayede mültimedya uygulamalar ve oyunlardan alacağınız zevk bir kat daha artacak.

4 in1 kart okuyucu ve 2 megapiksel kameraya da sahip GT629 üzerinde Blu-Ray okuyucu ve DVD yazıcı da yer alıyor. Bu sayede HD görüntülere erişmeniz daha kolay. 9 hücreli bataryasıyla ürünün ağırlığı 3,2 kg ve boyutları 395 x 278 x 35 mm.

{pagebreak::Nasıl test ettik?}
Nasıl test ettik?

Performans Puanı (Yüzde 50)

Performans puanını belirlemek için iki test yazılımı ve bir de oyundan faydalandık. Ofis ve multimedya performansını ölçmek için PC Mark Vantage yazılımından faydalandık. İkinci test programımız ise MobileMark 2007. Dizüstü bilgisayar pille çalışırken bu program ile çeşitli uygulamalar gerçekleştirdik ve çıkan Productivity puanını değerlendirmeye aldık. Son olarak dizüstü bilgisayarları COJ oyununun test uygulamasına maruz bıraktık ve çıkan fps değerlerini performans puanına ekledik. Bu dört testimizin sonuçları ışığında performans puanımızı oluşturduk. Performans puanı toplam puana yüzde 50 etki ediyor.

Teknik Özellikler Puanı (Yüzde25)

Toplam puana 1/4 etki eden bu puan cihazın üzerine entegre edilen ve kullanıcının işini kolaylaştıracak özelliklerin toplamından oluşuyor. İşlemci komut setleri, boş bellek yuvası, disk kapasitesi, ekran kartı belleği, ek ses teknolojisi, parlak ekran, dahili mikrofon, dijital çıkış, işlev tuşları, touchpad özellikleri, usb giriş sayısı, firewire bağlantıları, pcmcia yuvaları, wireless, bluetooth, infrared, kart okuyucu, DVD yazıcı, paralel veri seri port, geniş ekran, vga çıkışı, s-video, hdmi, dvi bağlantıları ve bunun gibi özellikler bu puanı oluşturmamızda etkili oldu. Teknik özellikler puanı toplam puana yüzde 25 etki ediyor.

Taşınabilirlik Puanı (Yüzde 25)

Taşınabilirlik puanını oluşturmak için MobileMark 2007 programını ve bir video DVD kullandık. Mobile Mark 2007 programıyla dizüstü bilgisayarın ofis ve multimedya uygulamalarındaki pil süresini ölçtük. Daha sonra tam dolu pil ile cihazlar üzerinde video DVD uygulamasını oynattık. Ve pil süresi tam bitene kadar geçen zamanı ölçtük. Bu iki uygulama ile çıkan sonuca cihazın boyut ve ağırlık değerlerini de ekledik. Sonuçta cihazımızın mobil kullanımdaki performansını ölçtük. Taşınabilirlik puanı toplam puana yüzde 25 etki ediyor.

{pagebreak::Test Sonuçları PC Mark Vantage}

{GRAPH::233}
{GRAPH::234}
{GRAPH::235}
{GRAPH::236}
{GRAPH::237}
{GRAPH::238}
{GRAPH::239}
{GRAPH::240}
{GRAPH::241}
{pagebreak::MobileMark 2007}
{GRAPH::242}
{GRAPH::243}
{GRAPH::244}
{pagebreak::COJ}
{GRAPH::245}
{GRAPH::246}
{GRAPH::247}

{pagebreak::Sonuç}
Sonuç

Ürünlerin test sonuçlarına baktığımızda performanslarının bizden geçer not aldığını söyleyebiliriz. Ama şunu belirtmemizde fayda var. Test birincimiz olan MSI GT629 büyük boyutları ve ağırlığına rağmen performans açısından oldukça başarılı sonuçlar sunuyor. Ürün özellikle oyun performansında rakiplerine göre ezici bir üstünlüğe sahip.

{GRAPH::248}

Dizüstü bilgisayarların en dikkat edilen yönlerinden bir tanesi de pil ömürleri. Testimize katılan üç dizüstü bilgisayar arasında MSI bu kategoride de lider. 143 dakikalık bir performans sergileyen ürün ekran aydınlığı tam açıkken çalışan uygulumlar ile ki saatin üzerinde ayakta kalabiliyor.

{GRAPH::249}
{GRAPH::250}
{GRAPH::251}

Test birincimizi belirlesek de ne yazık ki fiyat performans birincimizi belirleyemedik. Çünkü testimize katılan Asus ve MSI markalarına ait ürünlerin satışları daha başlamadı.

::
Ürünler hakkındaki düşüncelerinizi buradan paylaşın.