Oyuncular için Hard Disk Önerileri!

21

Bilgisayarlarda performansa en çok katkısı olan birim ne diye sorarsak, pek çok kişi ilk olarak işlemci, ekran kartı ya da RAM gibi bileşenleri sıralayacaktır. Evet bu bileşenler önemli fakat iyi bir depolama sürücünün kullanılması şartıyla.

Bilgilerin okunduğı ve tekrardan yazıldığı depolama birimlerini bir otoban gibi düşünelim. Bu otobanda giden araba ise işlemci. Otobanda trafik varsa, sizin arabanızın Ferrari olması ya da 1000 bg olması pek bir şey ifade etmez. Bu yüzden, ilk olarak yolun akıcı olmasını sağlamamız gerekiyor.

Disk tiplerini önce iyi tanımak gerekiyor

Piyasada mekanik hard diskler ile beraber SSD adı verilen NAND flash yongalar vasıtasıyla depolama imkanı sunan katı diskler bulunuyor. 

SSD’leri tanıyalım

SSD‘lerle ilgili sitemizde daha önce pek çok içerik paylaşmıştık. Bunlardan bir tanesi video içerik olarak “SSD’nin Avantajları Neler?” bir diğeri de yazılı makale olarak “SSD Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sağlar?” adıyla yayınlamıştık. O içeriklerimize bakmak isteyenler, üzerlerine tıklayarak içeriğe ulaşabilirler.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz SSD‘lerin çalışma mantığı, hard disklerden oldukça farklıdır. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunur. SSD‘lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD‘lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM‘ler gibi hızlı çalışırlar.

Tabi RAM‘ler ile Flash yongalar farklı çalışma karakterlerine sahipler. Bellek yongaları iki ana gruba ayrılıyor. Kısa süreli bilgi depolayan volatil SDRAM‘ler ve uzun süreli bilgi tutabilen Flash yongaları (non volatile).

SSD‘lerde kullanılan yonga tipi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi Flash tipte olanlar. Bu yongalar RAM‘lere göre daha yavaştır ama uzun süre veri depolayabilirler. Elektrik akımı kesilse bile verilerde kayıp yaşanmaz. RAM‘ler ise elektrik akımı ile beraber bilgiler saklanır. Elektrik akımı gittiği zaman, bilgiler silinir.

SSD‘ler özellikle rastgele okuma yazma ve yazma hızı konusunda hard disklere göre çok daha avantajlılar. Çünkü bir motor ve okuyucu kafa, disk üzerinde dönüp, sektörler üzerinden veri aramıyor. Dolayısıyla gecikme değerleri oldukça azalıyor.

SSD’lerin dezavantajları da var

SSD‘lerin kötü yanları ise belli bir ömürlerinin olması. Hard disklere göre daha sağlam olsalar da, belli bir okuma yazma süresinden sonra performans yavaşlamaya ve daha sonra diskin bozulmasına kadar giden bir sürece doğru yol alıyor.  Yeni disklerde durum biraz daha olumlu olsa da, genel olarak SSD‘lerin 10 bin yazdırma işleminden sonra yıprandığını belirtmemiz gerekiyor.

Tüm bunların yanında, SSD’lerdeki gigabyte başına maaliyet, hala mekanik disklerin oldukça ilerisinde. Bu da mekanik diskleri, fiyat performans öncelikli ve yüksek depolama kapasitesine ihtiyaç duyulan işlerde, kullanılabilir kılıyor.

Ön bilgileri verdik. Şimdi sıra disk kurulum seçeneklerinde. İçeriği görüntülemek için sayfa değiştiriniz.

{pagebreak::2}

Oyuncular için ideal kurulumlar neler?

Piyasada 750 GB ya da 1 TB kapasitede PCI-Express tabanlı üst seviye SSD‘ler bulunuyor. Fakat normal kullanıcılar için bu disklerin fiyatı alınabilir seviyede değil. Bizim bu yazımızdaki amacımız, çeşitli bütçe seçeneklerine göre oyunculara önerilerde bulunmak.

300 TL’ye kadar tek diskli sistemlere öneriler

WD Caviar Black 1 TB

300 TL seviyesindeki fiyatlara SSD almak istiyorsanız, anca 128 GB‘lık SSD‘lere bakmanız gerekiyor. Bu depolama kapasitesi de oyuncular için pek yeterli bir kapasite değil. Battlefield 3 gibi bir oyun, hard diskte neredeyse 20 GB‘lık alan kaplıyor. İşte bu yüzden bize hem performanslı, hem de yüksek depolama kapasitesi sunan bir disk gerekiyor.

WD‘nin 3.5 inçlik en performanslı disklerinden biri olan Caviar Black ailesi, bu bütçe aralığında oyuncuların sistemine girmeye hak kazanıyor.

3.5 inç büyüklüğünde olan disk, 7200 RPM hızında çalışıyor. Çift işlemcili okuma kartı ve akıllı 64 MB‘lık ön bellek ile hızını daha da arttıran disk, 1 TB‘dan 4 TB‘a kadar seçeneklere sahip. Daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyan oyuncular, daha yüksek kapasiteli olan sürümleri de satın alabilirler.

5 yıl garantiye sahip olan WD Black ailesi, standart 7200 RPM‘lik disklere göre yüksek performansı ile dikkat çekiyor. Ortalama 140 ile 150 MB/sn veri aktarım hızına sahip olan disk, Raid ile hızını daha da arttırabiliyor.

{pagebreak::3}

600 TL’ye kadar çift diskli öneriler

Disk için harcayacağımız bütçeyi şimdi iki katına çıkarttık. Elimizde 600 TL gibi bir bütçe varsa ne yapmalıyız?

Birinci Opsiyon: 128 GB SSD + WD Caviar Black 1 TB

Piyasadaki 128 GB kapasitesindeki SSD‘lerin fiyatına bakacak olduğumuzda, ortalama 300 TL‘lik bir fiyat karşımıza çıkıyor. 128 GB kapasitesindeki diske işletim sistemini yükleyebilir ve yüksek kapasiteli ve sık oynadığınız 1 – 2 oyunu kurarak değerlendirebilirsiniz.  Diğer oyunlarınızı da büyük kapasiteli ve hız olarak diğer disklerin ilerisinde olan WD Caviar Black ya da 7200 RPM hızında başka  bir diske yazabilirsiniz.

İşletim sistemi ve gerekli pek çok dosya SSD üzerinden çalıştığı için, oyunu mekanik diskten bile çalıştırdığınızda performansta artış olduğunu göreceksiniz.

Editörün Notu: Bir kullanıcı olarak ben evimde 128 GB SSD + WD Caviar Black 1 TB ikilisini kullanıyorum.

İkinci Opsiyon: 1 TB Diskleri Raid Yapmak

Tamam SSD‘ler hızlı fakat 128 GB bana yetmez. Benim bütçem de 600 TL diyorsanız, WD’nin Caviar Black ya da başka 7200 RPM hızında çalışan disklerin ikisine Raid-0 kurulumu yaparsanız, yaklaşık 300 MB/sn dosya aktarım hızına ulaşabilirsiniz. Toplamda 2 TB’lık kapasitede avantajınız olur.

Mekanik diskleri Raid-0 yapsak bile, SSD kadar gelişmiş bir performans göstermediği doğru. Özellikle rastgele erişim süresi ve tepkime süresi olarak SSD‘lerin avantajı var. Fakat aktarım hızı olarak giriş seviyesi SSD’lere yaklaştığı da bir gerçek.

{pagebreak::4}

1000 TL’ye kadar ideal kurulum

Elimizdeki bütçe yükseldikçe SSD kullanımını da arttırıyoruz. Çünkü SSD‘deki tek sorun fiyat performans oranı. Biz bu oranı umursamadıkça SSD‘den zarar gelmez.

Birinci Opsiyon: 256 GB SSD + Depolama için ihtiyaca kadar mekanik disk

256 GB‘lık SSD‘lerin fiyatı modele göre değişkenlik göstermekte. 550 TL ile 750 TL aralığında pek çok 256 GB‘lık SSD seçeneği mevcut.

256 GB‘ın içerisine işletim sistemi dahil, pek çok oyun ve program kurulumu için yeterli bir rakam. Ne kadar çok oyun oynuyor olursanız olun, en çok oynadığınız 4 oyunu SSD‘de tutup, diğerlerini depolama için aldığınız mekanik diskte tutmanız, oldukça mantıklı olacaktır.

İkinci Opsiyon: 2 X 128 GB SSD RAID-0 + Depolama için ihtiyaca kadar mekanik disk

Buradaki amaç, kullandığımız SSD kısmındaki performansı biraz daha yükseltmek. Tek başına 256 GB SSD’nin performansıyla, iki adet SSD’nin Raid performansı arasında oldukça fark bulunuyor. Böylece cihazınızdaki performans ciddi derecede artacaktır.

Depolama kısmı için eğer mekanik diske oyun yüklemeyi düşünmüyorsanız, WD’nin Green ailesinden 3 ya da 4 TB’lık sürümleri tercih edebilirsiniz. Fakat oyun oynayacaksanız, WD Caviar Black ailesinden yüksek kapasiteli bir modeli seçebilirsiniz.

Üçüncü Opsiyon: 1 adet 128 GB SSD + WD Velociraptor 1 TB

Bu seçeneği eklememizin amacı, 1 TB’lık SSD’ye ulaşmanın zor olması. 10.000 RPM hıza sahip Velociraptor, oldukça performanslı bir disk. SSD ile beraber, neredeyse 1.128 GB’lık alanı SSD performansına yakın bir şekilde kullanacaksınız. Fakat bu opsiyon biraz uç bir noktada. İlk iki seçeneği daha çok tavsiye ediyorum.

:: Size göre oyuncular için ideal disk kurulumu nedir?

21 YORUMLAR

  1. 2 Tane Sandisk Sata 3 250GB (550 Write 550 Read) SSD Hardisk’i RAID 0 olarak ayarlayıp üzerine işletim sistemini kurduktan sonra başka bişey yapmanıza gerek yoktur. 2TB lik herhangi bir Sata 3 Hardiskide bunlardan harici olarak Ekstra depolama olarak kullanabilirsiniz benim yaptığım gibi.

  2. ssd hakkaten süper bişey yakın zamanda pc toplarım heralde 64 gb sistem için 2tb arşiv için güzel bir kombin yapmayı düşünüyorum amd a10 yada fx x6 işlemci hd7870 8gb ram ile yapılamayacak iş yok

  3. Okuma ve yazma hızı hikaye.. HDD leri istediğiniz kadar raid 0 yapın nafile. Önemli olan erişim süresi. SSD nin erişim hızı kafein gibi bağımlılık yapıyor. bir kere ssd kullanırsanız vazgeçemezsiniz..

  4. merhaba ben oyunları oynamak ve saklamak için wd my passport 2tb lık taşınabilir disk alcaktım.oyunlar gta 5 gibi ağır oyunları kasmadan oynayabilirmiyim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version