TRT Akademi tarafından dünyada ilk kez infodemi üzerine yapılan kamuoyu araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya göre dijital mecralar daha yaygın kullanılmasına rağmen pandemi döneminde geleneksel medyaya daha fazla güven duyuluyor.
Corona virüsü Hollywood’da: Dwayne Johnson
Türkiye’deki ilk infodemi araştırması
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler tarafından koronavirüs sonrası panik ortamında ortaya çıkan bilgi kirliliğine “infodemi” ismi verildi. Salgın sürecini medya ve yayıncılık, teknoloji, bilişim, psikoloji, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler bağlamında değerlendiren TRT Akademi Dergisi “Salgın Yayıncılığı Kovid-19” özel sayısı çıkardı. Alev Alatlı, Sinan Canan, Nevzat Tarhan, Gerd Leonhard, Amitav Acharya gibi ulusal ve uluslararası birçok ismin yazılarının yer aldığı Kovid-19 özel sayısında kamu yayıncılarının Kovid-19 sürecini nasıl yürüttüğünü mercek altına alan “Dünya Medyası, Süreci Nasıl Yürüttü?” başlıklı bir de dosya hazırlandı.
65 ilde 18–55 yaş üstü 5 bin kişi ile yapılan çevrimiçi araştırma ile Türkiye’deki infodemi konusuna ışık tutuldu. Koronavirüs salgını sürecinde; yanlış bilgi içeren haberlerin en çok hangi mecralardan topluma ulaştığını, insanların medya kanallarına güven düzeyini, kullanıcıların internet üzerinden kendilerine ulaşan bilgilerle ilgili teyit alışkanlıklarını ve bilgi paylaşım kanallarını içeren araştırmada dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı.
Yapılan infodemi araştırması Türk halkının pandemi döneminde bilgiyi geleneksel medya organlarından almayı tercih ettiğini ortaya çıkarttı. Koronavirüs sürecinde, bilgi kaynağı olarak araştırmaya katılan kişilerin yüzde 76’sının televizyon haberlerini takip ettiği görülürken, yüzde 42’lik dilimle internet haber siteleri ikinci sırada yer aldı.
Geleneksele güven, dijitalden daha güçlü
Dijital platformların daha yaygın kullanılmasına rağmen, Türk halkının koronavirüs sürecinde en fazla geleneksel medyaya güvendiği araştırma sonuçlarında yer aldı. Medya kanallarına güven düzeyi anketinde, kullanıcıların yüzde 59’u televizyon haberlerine, yüzde 44’ü ise gazete ve radyo haberlerine güvendiğini söyledi.
Ankete katılan kişiler yanlış haberi en fazla Facebook’ta yer aldığını, en çok da Whatsapp’tan paylaşıldığını söyledi. Salgın sürecinde yanlış bilgi içeren haberler, en çok dijital mecralardan insanlara ulaştı. Yoğunlukla yanlış̧ haber/bilgi karşılaşıldığı düşünülen kanal sorusunda, sosyal medya platformlarından Facebook yüzde 39 ile birinci, Instagram yüzde 29 ile ikinci sırada yer aldı. Kullanıcıların yüzde 51’i ise edinilen habere güvenmeseler bile bilgileri Whatsapp’tan paylaştığı ortaya çıktı.
Araştırmanın tamamına ulaşmak için bağlantıya ulaşabilirsiniz.
hehehehe yalanınıza, neydi ufak atıp kim yiyordu? neyse akşamüstü gülmüş olduk. bide son zamanlarda hükümetin yaptığı işleri anlatma çabanızla doğrudan bir bağlantısı var mı bu haberin onuda bilemiyoruz ben sadece düşündüm yinede siz bilirsiniz 😀 sdfdsfsdfsdf