Reklam
    Reklam
    Savunma Sanayi

    ROKETSAN Rize’de TAYFUN’u Yeniden Test Etti

    ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN balistik füzesi, SSB koordinasyonunda Rize-Artvin Havalimanı’ndan yeni bir test atışı gerçekleştirdi.
    Bu haberi dinleyin Ses dosyasını indir

    Türkiye’nin balistik füze programındaki TAYFUN için bugün yeni bir test atışı gerçekleştirildi. ROKETSAN ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen faaliyet kapsamında füze, Rize-Artvin Havalimanı’ndan ateşlendi.

    Test öncesinde havalimanının içerisinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen atışın başarıyla sonuçlandığı bildirildi.

    Reklam
    Reklam

    Yeni testin görüntüleri de kamuoyuyla paylaşılırken, füzenin Rize-Artvin Havalimanı’ndan gerçekleştirdiği kalkış yeniden TAYFUN’un geliştirme ve doğrulama faaliyetlerini gündeme taşıdı.

    Hangi TAYFUN bloğu kullanıldı?

    Testin dikkat çeken noktalarından biri, kullanılan füzenin hangi blok konfigürasyonuna ait olduğunun açıklanmamış olması.

    Mevcut açıklamalarda test atışının başarılı şekilde tamamlandığı bilgisi verilirken; TAYFUN Blok-1, Blok-2, Blok-3 veya Blok-4 seçeneklerinden hangisinin kullanıldığına ilişkin resmi bir bilgi paylaşılmadı. Aynı şekilde atışın gerçekleştirildiği mesafe ve füzenin test sırasında ulaştığı performans değerleri de açıklanmış değil.

    Reklam
    Reklam

    Bu nedenle yeni atışın doğrudan TAYFUN Blok-4 testi olduğunu söylemek için şu aşamada yeterli resmi veri bulunmuyor.

    TAYFUN’un ilk testleri de Rize’den yapılmıştı

    Rize-Artvin Havalimanı, TAYFUN programının test geçmişinde daha önce de kullanılmıştı.

    TAYFUN’un kamuoyuna yansıyan ilk test atışı 18 Ekim 2022’de yine Rize-Artvin Havalimanı’ndan gerçekleştirildi. Bu testte füzenin yaklaşık 561 kilometrelik mesafeye ulaştığı açıklanmıştı.

    Reklam
    Reklam

    Mayıs 2023’te gerçekleştirilen ikinci test atışında da aynı bölgeden TAYFUN fırlatılmıştı. Böylece Rize-Artvin Havalimanı, TAYFUN’un uçuş testleri açısından kullanılan önemli noktalardan biri haline geldi.

    TAYFUN’un mevcut teknik özellikleri

    ROKETSAN’ın kamuya açık ürün bilgilerinde TAYFUN’un mevcut konfigürasyonu için 6,5 metre uzunluk, 610 milimetre çap ve yaklaşık 2.300 kilogram ağırlık bilgileri veriliyor.

    Sistemin resmi ürün kataloğunda menzil değeri 280 kilometrenin üzerinde olarak belirtilirken, koordinata güdüm sistemi ve karıştırmaya karşı dayanıklı güdüm altyapısı da ürünün özellikleri arasında yer alıyor.

    Reklam
    Reklam

    Burada önemli bir ayrım bulunuyor: TAYFUN’un geliştirme sürecindeki farklı blokları için kamuoyuna yansıyan performans değerleri, mevcut temel ürün kataloğundaki bilgilerle aynı kabul edilmemeli. Özellikle Blok-3 ve Blok-4 için geliştirilen yeni kabiliyetlerin tamamı kamuya açık teknik dokümanlarda ayrıntılı olarak yer almıyor.

    Blok-3 hareketli deniz hedefini vurmuştu

    TAYFUN programındaki en önemli son testlerden biri Blok-3 ile gerçekleştirildi.

    Temmuz 2026’da yapılan testte TAYFUN Blok-3, hareketli bir deniz hedefini başarıyla vurdu. Testte arayıcı başlık kullanılmasıyla birlikte füzenin hareketli hedeflere karşı angajman kabiliyeti gösterildi.

    Bu test, TAYFUN ailesinin yalnızca sabit koordinatlara yönelik vuruş kabiliyetinin ötesinde, hareketli hedeflere yönelik yeni güdüm ve angajman teknolojileri üzerinde de çalışıldığını ortaya koydu.

    Blok-2 teslimatları sürüyor

    TAYFUN’un geliştirme faaliyetleri devam ederken daha önceki blokların envantere giriş süreci de başladı.

    Milli Savunma Bakanlığı, 2026 yılı içerisinde farklı miktarlarda TAYFUN Blok-2 füzesinin Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını açıkladı. Eylül ayında da yeni bir Blok-2 teslimatının gerçekleştirildiği duyuruldu.

    ROKETSAN’ın açıklamalarına göre TAYFUN’un seri üretim ve teslimat faaliyetleri planlanan şekilde devam ediyor.

    Blok-4 için seri üretim hazırlığı sürüyor

    TAYFUN ailesinin daha gelişmiş varyantı olan Blok-4 için de seri üretim hazırlıkları gündemde.

    ROKETSAN, Blok-4’ü IDEF 2025’te ilk kez sergilemiş ve bu versiyonu hipersonik TAYFUN olarak tanımlamıştı. Şirketin verdiği bilgilere göre Blok-4’ün ağırlığının 7 tonun üzerinde olması ve çok maksatlı harp başlığı taşıması planlanıyor.

    Ancak bugünkü Rize testinin Blok-4’e ait olduğuna dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Bu nedenle yeni test ile Blok-4’ün seri üretim sürecini doğrudan ilişkilendirmek için daha fazla teknik bilgi beklemek gerekiyor.

    TAYFUN programında yeni test

    Rize-Artvin Havalimanı’ndan gerçekleştirilen son atış, TAYFUN’un geliştirme ve üretim sürecinin devam ettiğini gösteren yeni bir test faaliyeti oldu.

    Testin başarıyla tamamlandığı açıklanırken, kullanılan blok, test amacı, menzil ve diğer performans verilerinin açıklanmaması nedeniyle füzenin hangi yeni kabiliyetinin doğrulandığı şu aşamada bilinmiyor. Önümüzdeki dönemde ROKETSAN veya Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılacak teknik açıklamalar, bugünkü atışın TAYFUN programındaki yerini daha net ortaya koyabilir.

    TAYFUN Rize’den yeniden ateşlendi

    Yeni testle birlikte TAYFUN için Rize-Artvin Havalimanı’ndaki uçuş faaliyetleri yeniden gündeme gelirken, füzenin farklı konfigürasyonlarının geliştirme ve doğrulama çalışmaları devam ediyor. Blok-2’nin envantere giriş süreci sürerken Blok-3’ün hareketli hedef testini tamamlaması ve Blok-4’ün seri üretim aşamasına yaklaşması, TAYFUN ailesindeki geliştirme sürecinin birden fazla koldan ilerlediğini gösteriyor.

    Henüz yorum yok İlk Yorumu Yaz
    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap