Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, güneş hücrelerinin verimliliğini yüzde 50’nin üstüne kolayca çıkarabileceğine inandıkları yeni bir alaşım geliştirdiler. Yeni malzeme, hem verimlilikte artış sağlarken, panel maliyetlerini azaltacak potansiyelde.
Yeni bir yarı iletken
Yeni yarı iletken arsenik, galyum, bizmut ve azot karışımından üretildi. Daha önce test edilen alaşımlara göre yüzde 25 daha ucuz olan bu yarı iletkenin, yakın kızıl ötesi ışığı emebilen dünyanın en uygun maliyetli malzemesi olduğu belirtiliyor. Güneş panellerinde kullanılabilecek potansiyeldeki malzeme, sıradan güneş panellerinde yüzde 25 olan verimliliği, yüzde 50’lere kolaylıkla çıkarabilir.
Araştırmacılar, silikonun maliyetlerinin düşmemesi nedeniyle artık yeni malzemelerin geliştirilmesi gerektiği düşüncesinde. Birden fazla malzemenin kullanıldığı bu alaşım ile paneldeki her katman belirli ışık türlerine odaklanır ve fotonlardan en yüksek verim elde edilir.
Bu sitede bu tür haberler görmek istiyorum. Teşekkürler.
Çok zehirli. Kesinlikle kullanılmamalı.
inşallah böyle bir şey vardır ve hızla günlük hayata geçer gelecek temiz enerjide ve bu konuda yaşanan gelişmeler gelecek adına umut verici
%25 verimlilik mi varmış şu an güneş panellerinde. O verimlilik sadece Uluslararası Uzay İstasyonu panellerinde yok mu? Perakende de satılan paneller %17-19 teorik, %12-15 pratik verimle çalışıyorlar.
Güneş Paneli olmalı başlık panel direk tv panelini akla getiriyor.
Bu tür haberlerin artmasını bekliyoruz. Yenilenebilir enerji ile ilgili her gün bir haber yapsanız gençlerimiz bilinçlendirme kullanımı artar ülkemiz dışa bağımlılışını birazda olsa kırar.
pil haberi yokmu elektiriği her türlü üretiriz mühüm olan piller
Hadi hayirlisi.
Öncelikle bu malzemelerin ne kadar kaynakları olduğuna bakmak gerekir ki az orandadır. Bu nedenle dünyada çokça bulunan silisyum kullanmaya devam. Bu malzeme anca uzay araçlarında kullanılabilir. Zaten şu an panel verimleri uzay araçlarında yüzde 40 seviyesinde
Verimlilik konusunda baya bi comert davranmissiniz.