TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi Pardus 19.2 sürümü yayınlandı. Ana sürüm olan 19‘a getirilen yenilikleri içeren 19.2 ara sürümü, daha önceden planlanan tarihte kullanıcılarla buluştu.
Pardus, ilk geliştirmeleri 2003‘te başlayan ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen işletim sistemi olarak, çalışmalarına devam ediyor. Bir süre işletim sistemi üzerinde çalışmalar durmuş olsa da, Pardus günümüzde sürekli güncel tutuluyor.
Pardus 19.2 sürümü duyuruldu
Pardus, her geçen gün geliştirilmeye devam ediliyor. Bugün itibariyle gelen ara sürümde de bazı yenilikler getirildi. Pardus‘un resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre, aşağıdaki güncellemeler yapıldı.
Pardus Paket Kurucu uygulaması, Xfce ve GNOME masaüstü ortamlarında yüklendi ve varsayılan olarak çalışacak.
Pardus Mağaza uygulamasında iyileştirmeler yapıldı.
Xfce ve GNOME masaüstü ortamlarında iyileştirmeler yapıldı.
Libre Office‘de çalışacak dil denetimi için gerekli paket yüklendi.
Xfce masaüstü ortamında çalışmak üzere varsayılan olarak çalışacak Bluetooth uygulaması eklendi.
Sisteme 100‘den fazla paket ve yama güncellemesi getirildi.
Depodaki 1000‘den fazla paket güncellendi.
Varsayılan tarayıcı olarak gelen Firefox, 68.5 sürümüne yükseltildi.
Varsayılan e-posta uygulaması Thunderbird, 68.5 sürümüne yükseltildi.
Linux çekirdek, 4.19.0-8 sürümüne yükseltildi.
Pardus 19.2 nasıl kurulur?
Halihazırda Pardus 19 ya da Pardus 19.1 kullanan kullanıcılar aşağıdaki komutu çalıştırarak sistemlerini yükseltebilir:
“sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq”
Sıfırdan Pardus 19.2 kurmak isteyen kullanıcılar da resmi indirme bağlantısıyla işletim sistemini indirebilir. Sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.
Pardusu yeniden indirip kullanmaya baslayacagim bir zamanlar muptelasiydim simdi yeniden baslayacagim..
İlk sürümünden itibaren takip ettiğim başaralı işler yapılan PARDUS a ülkemize indirilmek istenen darbe gibi malum çevrenin kurbanı oldu yeniden toparlandı ama ivme kazanamadı özellikle çalıştığım devlet kurumundan hareketle bütün resmi dairelerde kullanılmasını zorunlu kılmak gerekiyor boşu boşuna telif parası ödememiş oluruz hemde bildiğimiz bir sistem olur
gnome altyapisina gectikten sonra bitti, hicbir ozelligi kalmadi.
Nvidia ekran kartı sürücüsünü çözdükleri dakika Windows çöp
Sanmıyorum windowsda çok destek var yani internet ortamınaki çoğu şeyi windowsda çalıştırabilirsin tabii başka işletim sistemi uygulamaları hariç ama emulatörle falan da çalıştıralamayacak değil.
Kernel 5.3 veya üstü değilde 4.19-8 olması hiç de cezbedici değil sanki kernel para verip ye satinmi alıyorsunuz yükleyin 5.5
Linux sistemler ne zaman Windows gibi çok uygulamayı desteklemeye başlar o zaman geçerim Linuxa şu an pek mümkün görünmüyor Windows’a çok alıştık kolay kolay bırakılmaz.
Steam Linux bi ara, Windows Oyunlarını çalıştırmayı amaçlıyordu ne oldu o? Steam dan umutluydum. Yapsın direkt windows u bırakırım.
Bazı oyunlara steam OS desteği geldi
Öncelikle kurulum olayına bir el atsınlar Windows dahil diğer Linux ürünlerinin USB üzerinden kurulumu normal olurken Pardus kurulumu USB üzerinden kurulum yapmama rağmen Cd-rom kontrolü yapıp içeriği Cd rom üzerinden yapmaya çalışıyor. İkidir aynı hatayı verince ben de vazgeçtim.
Kurulumda cdrom hatası alan arkadaşlar usb belleği tak çıkar yaparak bu sorunu aşabilirler.
Benim için önemli olan Windows da oynadığım oyunları çalıştırması ve diğer tüm multimedya uygulamarına verdiği destek diğerleri önemli değil ama oyunlar önemli.
Neresi yerli anladıysam arab olayım kopyala yapistirin neresi yerli olur bu işle uğraşan bir lise öğrencisi dahi yapar bunu bir işletim sistemine veya içindeki uygulamaya Türkçe dil desteği vermeye yerlimi oluyor bence devşirme oluyor şu an Ubuntu 18.04.4 kullanıyorum Pardus bana ne avantaş sunacak ubuntunun kerneli 5.3 pardusun kerneli 4.19.0-8 her yönüyle bence Ubuntu avantaş lı ne gereği var
Pardus resmi kurumların zamanla tamamında kurumsal kullanımı yaygınlaştırmak ve resmî kurumlardan yabancı işletim sistemleri kullanılmasına son vermek amacıyla oluşturulduğu ve geliştiriliyor. Bireysel kullanıcılar için henüz cazip olmayabilir. Ancak açık kaynak kodlu ve ücretsiz. Kıymet bilin. Amaç gelecek yıllarda kamunun işletim sistemlerinin siber saldırılara karşı dayanıklı bir yapıya kavuşturmaktır
sadece pes yani
E zaten sana Pardus kullan diyen yokki. Pardus’un hedef kitlesi kamu. Bu vesile ile siber saldırıya daha dayanıklı bir yapı oluşturmak. Yani sistemin neresinde açık kapı var neresinde sorun var vunu net olarak bilmek. Yani hedef kamu kurumları sen değilsin. Pardus kullanmadığın için teşekkür ederiz.
avataş değil, avantaj
Kim ne derse desin Windows dan asla vaz geçmem bir kere Windows un sahibi burger kuyruğuna giriyor. Bizimkiler parayı bulsa halkını karınca gibi ezer o yüzden Windows a destek topyekün
Pardus Debiana gectikten sonra yerli olmaktan çıktı. Kaptan vardi hani hatirladinizmi paket yöneticisi olarak. Nerde bunlar? Projenin yerli kalmasini isteyen yazilimcilar neyseki kendi Projeleri ile “Pisi Linux” yola devam ediyorlar, pardusdan ayrildilar…
Pardus mu işletim sistemi mi 😀 Debian’ı kopyalayıp dili değiştirmekle milli işletim sistemi mi oluyor
Windows linux kerneli kullandığı zaman linuxta windows oyunlarını pynarsınız
neresi yerli ?
Milli işletim sistemi ilk yerli CPU yada Chip lojiği için programlama yapıldığında olur. Şimdileri bahis konusu olan Sürüm üretmek başka değil…
Bi bitmiyorsunuz. Biteceğinize cahillikte seviye atlıyorsunuz.
Yeni gelen arçelik akıllı tahtalarda pardus etap var. Windows 7 daha iyidir çok takılıyor ve 16 gb ram olmasına rahmen Google ın açılması uzun sürüyor
Daha cok yolu var. Libre office eklentiler konusunda zayif kaliyor. Driver konusu iskence. Usbden bcm4323 driver yuklemeye calistim olmadi.
“yabancı işletim sistemleri kullanılmasına son vermek amacıyla oluşturulduğu ve geliştiriliyor. ” Demiş biri. Neresi yerli? Zaten var olan Debian işletim sisteminin dilini Türkçe yapmışlar sadece. Bilmeyene yutturuyorlar. Orada ne oyunlar döndü ve dönüyor bir bilseniz.
linux’un L sinden anlamayanlar, pardusa dil uzatıyorlar….
internette öğrendikleri 3-5 kelime ile de linux uzmanı edasında konuşuyorlar…
pardus yerlidir, iyidir…
sallamayın o mankurt malları beyler !
ha alınacak daha çok mesafesi var, orası doğru ama genel manada bilgisayar kullananları tatmin edecektir…
windowsa ödenen paraları araştırın, sağladığı mali kazanç dudak uçuklatır !
orası da ayrı bir konu tabi…
gençler pardusu kullanın, kendinizi geliştirin daha iyisini yapacak yerli takımda siz de olursunuz belki bir gün !
Ben windows 10 Pro 64 bit kullanıyorum ama para vermeden Pardus 19.2 çalıştırdım ama bir türlü kablosuz bağlantıyı yapamadım. Hala windows 10 Pro kullanıyorum hiç bir şikayetim yok her şey normal çalışıyor.
Pardus şudur budur ayrı konu ama oyun meraklıları kime neye hizmet ediyor? Yorum yapmak için önce bilgi lazım.
Sakın yorumlara gore bir sey yapmayın saçma sapan şeyler yazanlara aldanirsiniz…
Linux kullanmamış olanlar Pardusa sallıyor. Eğer ben orta ölçekli bir firmam olsaydı kesinlikle pclerimde pardus veya linux kullanırdım kullanımı windowsdan daha kolay ücretsiz lisanslı ve virüs bulaşma ihtimali neredeyse yok.
Pardus 19 kısa kısa; tanıtım, oyun, donanım ve yazılım videoları hazırladım.(15 video) Daha da yazılım olarak java (jsf) yazılım videoları eklemeyi düşünmekteyim.Youtube video linki aşağıdadır. https://www.youtube.com/watch?v=Y9CU94zoE4A&list=PLe1xRzRX7N9jx_Woh-Gs3-eSYoUUQB6cU
Pardus 19 kısa kısa; tanıtım, oyun, donanım ve yazılım videoları hazırladım.(15 video) Daha da yazılım olarak java (jsf) yazılım videoları eklemeyi düşünmekteyim.Youtube video linki aşağıdadır.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9CU94zoE4A&list=PLe1xRzRX7N9jx_Woh-Gs3-eSYoUUQB6cU