TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye devam edilen, milli işletim sistemi Pardus 19.3 sürümü yayınlandı. Sürüm takvimine göre gününde kullanıcılarla buluşan sürüm, ana sürüm 19’a getirilen yenilikleri içinde barındırıyor.
Günümüzde birçok devlet kurumu ve vatandaş tarafından kullanılan Pardus, ilk olarak 2003 yılında geliştirilmeye başlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de bir devlet kurumunun ismi, milli işletim sistemiyle anılmıştı.
Pardus 19.3 sürümü yenilikler
Milli işletim sistemi ismini taşıyan Pardus, bugün itibariyle duyurulan ara sürümle bazı yeniliklere kavuştu. Yapılan güncellemeler ve değişiklikler için duyuru yayınlandı. Duyuruda, eski sürüm Pardus kullanan kişilerin, yeni sürüme kolayca nasıl geçeceği de yer alıyor. Duyurulan bilgilere göre aşağıdaki değişiklikler uygulandı;
Pardus Disk Kalıbı Yazıcı uygulaması Xfce ve Gnome masaüstü ortamlarında yüklü olarak gelecek.
Libre Office ortak paylaşım dokümanların düzenlenebilmesi sağlayan paket eklendi.
Xfce masaüstü ortamında, Pardus Paket Kurucu yazılımına alternatifi olarak Deepin Paket Kutucu yerine Gdebi ön tanımlı yapıldı.
Gnome masaüstü ortamına evoluation ve ekran görüntüsü uygulaması ekleniyor.
Pardus Mağaza uygulamasında iyileştirmeler yapıldı.
Kurulu sistemde yer alan 100 üzerinde paket ve yama güncelleştirildi.
Depoda yer alan 2000’in üzerinde paket güncellendi.
Ön tanımlı olarak gelen Firefox tarayıcı, 68.10’a yükseltildi.
Ön tanımlı e-posta uygulaması Thunderbird 68.9’a yükseltildi.
Ön tanımlı VLC versiyonu 3.0.11 güncellendi.
Çekirdek versiyonu 4.19.0-9’a yükseltildi.
Pardus 19.3 sürümü indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Halihazırda Pardus kullanıp yerine sürüme geçmek isteyen kullanıcılar sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq komutunu çalıştırarak sistemlerini güncel sürüme yükseltebilir.
Kullandım hiçbişey anlamadım. Neden bu kadar kapalı yaparlar anlamadım. Windows en iyisi tabiki. Pardus çok fazla kullanışsız. Aşırı yavaş.
Pardus aşırı yavaş diyen arkadaş öncesinde win98 mi kullanıyordu acaba Gnome versiyonu bile Windows 10 a fark atıyor hız olarak
Windows veya diğer işletim sistemleri hatasız mi değil onun için Pardus vs kullanalım ki Windows a rakipler olsun tekel olmasın rekabet güzeldir.
İsteyen istediği işletim sistemini kullansın.
Benim PC 2014 baya darbe yedi vs
Yoksa değişik işletim sistemlerini denemek isterdim.
Windows u denedik kullanılışı kolay olmasına rağmen sorunları var takıldığı çöktüğü oluyor ki bu normal birşey.
Eee yeni yeni gelişmekte olan işletim sistemleri hatasız olur mu olmaz. Ha kullanmazsın keyfin bilir isteyen kurar isteyen kurmaz lakin denemeden eleştirmek büyük bir haksızlık olur.
Saygılar sevgiler.
Pardusu ilk çıktığı günden beri takip ediyorum. Artık iyice gelişti ve kurumlarda kullanılabilir hale geldi. Ancak devlet kurumları inatla geçiş yapmamakta ve halen windows lisanslarına tonla para ödemekteyiz. Bir askerlik şubesinde Pardus kullanıldığı gördüğümde çok mutlu oldum. Darısı diğer kurumların başına.
Hangi devlet kurumu Windowsa para ödüyor? Bize verilen bilgisayarların (kurum bilgisayarı ve ofisimize bilgi işlem tarafından getirilip kuruluyor) ne Windows nede ofis lisansı var. Lisans hatası var dediğinde gelip Kms kurup crackliyorlar. Antivirüs kmsyi siliyor tekrar lisans hatası alıyoruz.
Diyanete artık Pardus kullanıyor
Pardus xfce kullanıyorum test amaçlı. Oldukça memnunum arayüzünden. Ama sanki bana mi öyle geldi bilmiyorum xfce performansını alamadım. Normalde çok daha hafif olması gerekiyor. Ama yinede çok beğendim.
evet xface performansına göre biraz hantal gibi kalıyor ama yinede hızlı ve güzeldir.ben 2011 den beri ubuntu ve türevlerini kullanıyorum.gördüğüm en stabil en hızlı pek çok yönden kullanılabilirlik açısından xface diyorum. o yüzden pek çok dağıtım puppy,porteus gibi küçük linuxlardan tut mint ubuntu gibi büyük sistemlere kadar xface’i kullanıyor.plazma görseli çok güzel ama fazla ayar var insan şaşaırıp kalıyor.lxde çok basit xp,2000 gibi duruyor.xface en iyisi bence pardus doğru bir tercih yapmış gnome da var ama ben xface derim.
Eskiden yerliydi
grafik arayuzu geliştirilmeli, kod yazacak bir millet degiliz, öyle terminal sudo mudo falan yaramaz bize, yillardir tiklamaya dokunmaya alisigiz yazmak degil. f klavyeyi nasil kulturumuze gore yaptilarsa linux i pardus u da arayuz olarak gelistirmeliler. okullardaki tahtalara yuklediler, birsey yapilamiyor, napilacak diye soruluyor şu kodu yazin bu kodu girin, bir iki kurumda gördüm, chrome ve ofis kullandiklari icin baska birsey bilmiyorlar yapmiyorlar hos, e peki arizalaninca napiyonuz dedim, wondowsu kemdimiz yapiyorduk bunun icin iki uc gun eleman bekliyoruz diyor. tamam basittir yerlidir ama kime gore neye gore, son kullanici dusunulmeli. 40 inda 50 sinde adama kadina pardus kursu vermek ne derece verimli olacak? kod yazmaya gerek kalmayacak kadar arayuz gelistirilmeli…
Parası olan Windows kullansın. Devletin parası kıymetli, lisans ücreti vermek ülkeye zarardır. Ha derseniz ki biz öderiz parasını o başka. Konuşmaya gelince sesiniz gür çıkıyor.
Pardus işletim sistemini beğenmeyen ergen, beyin organından mahrum ve kendini çok çalışkan zanneden insanlara sesleniyorum eğer vatanımıza katkı da bulunacak iseniz böyle projeleri destekleyin ya da üniversite okuyup adam olun kendiniz proje geliştirin.
Pardus artık hoşuma gitmiyor.
Pardus Türk yapımı diyorlar Tabanı ise linux adam gibi bi işletim sistemi için önce kendi yerli programlama dilimizi çıkarmamız lazım
Evet bir zeki beyin daha konuştu. Programlama dili evrensel olarak İngilizcedir. Hangi ülkede olursan ol. Kafanızı sürekli yok yerli yok milli diye diye yormayın. Sizin milli yerli ısrarlarınız yüzünden bu ülkede birşeyler üretmek zorlaştı. Başkasının ürettiğinin üzerine yeni şeyler eklemek seni hırsız yapmaz beynin olsaydı zaten bu cümleyi kurmazdın.
Linux çekirdeği anonim dir. Kendine göre şekillendirirsin. Daha fazla yerli diye birşey yoktur. Eninde sonunda sizde öğreneceksiniz ama zaman alacak ne yazık ki
İQ su yetersizler, kullanmadan yorum yapanların yorumları keşke silinse. Ben şu an kullanmaktayım ve artık bence Windows yerine kullanılabilir hale geldi. Herkes Windows diyor fakat herhalde şu an yaşanılan sorunlardan bı haberler. Birde şunu söylemeliyim ki neden yerli olana karşı önyargılı düşünüyoruz ?!!?!?
Eğer Pardus kullanmıyorsam bunun sebebi PC oyunlarının Windows işletim sisteminde daha sağlıklı çalıştığındandır.
Eğer Pardus kullanmıyorsam bunun sebebi PC oyunlarının Windows işletim sisteminde daha sağlıklı çalıştığındandır
Benim şahsi düşüncem Pardusa şans vermeliyiz. İyi veya kötü gelişmesi için destek olmalıyız. Ben kuramadım gerçi fazla uğraşmadım da.
Yeni PC alırsam muhakkak kullanmak isterim eksiği varmı var ve olmalı bize düşen geri dönüş yaparak gelişmesini sağlamak biliyorsak daha iyisini yapmak veya daha iyi olsun diye katkıda bulunmak . kullanıyorsak,kullanmayanlara kullanmiyorsak kullananlara laf atmamız doğru değildir etik değildir hiç bir vicdana kanuna hakka uymaz diye düşünüyorum.
Saygılar.
Yavaş bir sistem
Linç kültürünün yetiştirdiği şu gençlere bakın
Linç kültürünün yetiştirdiği şu gençlere bakın
Ben bu İşletimi Systemi kulanman niye system açık var dir Linux Kurun açık yok Bedavaya