Pardus işletim sistemi geçişini kendiniz yaparak kurumuzun özgürleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yazıda temiz ve sorunsuz bir geçiş için yapılması gereken adımları inceleyeceğiz.
Pardus işletim sistemine geçiş öncesi test
Öncellikle kurumda aktif kullanılan donanım ve yazılımların Pardus üzerinde test ve analizi gerçekleştirilmelidir. Sunucu ve masaüstü yazılımları/donanımları ayrı ayrı test edilmeli, linux alternatifleri bulunmalı veya kurumun geçişini engellemeyecek çözümler araştırılmalıdır. Örneğin;
- Donanım firmaları ile iletişime geçerek cihazları için Pardus uyumluluğunu test etmelerini isteyebilirsiniz
- Uyumluluğu olmayan yazılımı/donanımı uyumlu olanlar ile değiştirmelerini firmalardan talep edebilirsiniz
- Bundan sonraki alımlarda Pardus uyumluluğunu zorunlu koşul olarak öne sürebilirsiniz
- Yazılımı veya donanımı özel cihazlarınızı test, analiz ve kurulumdan muaf tutabilirsiniz
Yazılımların Linux alternatifleri bulunarak ilgili birimlerince yeterlilik testine tabi tutulmalıdır. Örneğin ofis yazılımı ile yapılan işlemler, bu yazılımları aktif kullananlar tarafından LibreOffice üzerinde incelenerek uyumluluk onayı alınmalıdır. Aksi taktirde uyumsuzluk, kurulum sonrası kullanıcıların verimli çalışmalarını etkileyecek, bu da Pardus’a geçişi sekteye uğratacaktır.
Analiz çalışması
Tüm test aşamalarında test edilen yazılımların/donanımların kullanım sayılarını ve geçişe hazı olup-olmadıklarını not alarak, kurumun değişime ne kadar hazır olduğunu öğrebilirsiniz. Örneğin kurumda 1 adet bulunan yazılımın/donanımın uyumsuz olması ehemmiyetli olmayabilir fakat kurumun genelinde kullanılan bir yazılımın/donanımın uyumsuz olması işlerin aksamasına ve geçişe engeldir.
Demo çalışması
Kurumunuzun yazılım ve donanımlarını içeren küçük bir demo ortamı hazırlayın. Karşılaşacağınızı düşündüğünüz problemleri bu ortamda test edin. Geçiş sürecini bu demo sonuçlarına göre yönetin.
Eğitim almayı unutmayın
TÜBİTAK-ULAKBİM bünyesinde ücretsiz olarak verilen eğitimlere katılabilirsiniz. Personelinizin eğitimli olması ve verimli çalışması, geçişinin hızlı, kolay ve sancısız olmasını sağlayacaktır.
Pilot birim belirleyin
Bir pilot birim belirleyerek geçiş sürecini kontrollu bir şekilde başlatın.
Destek alın, destek verin
Karşılaştığınız problemleri 444 5 773 nolu hat ve Destek Masası üzerinden iletebilirsiniz. Geçiş sonrasında TÜBİTAK ULAKBİM tarafından İş Ortağı olarak belirlenen yerli firmalar ile destek faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz. Ayrıca daha önce bu süreçleri tamamlamış kurumlardan bilgi alabilir, planlı ve sorunsuz bir geçiş yapabilirsiniz.
Bu çok iyi oldu gerçekten Pardus u denemek istiyordum.
Windows için özel yazılmış bazı uygulamalar var. Ve bunların linux versiyonları yok. emülatör veya dönüştürücü bir program var mı? nasıl kullanımı devam ettirebiliriz ?
Wine deneyebilirsin, yada uygulama sanallaştırma seçeneği var, onu araştırabilirsin.
nereden tedarik edebiliriz? Güvenli bir link verebilir misiniz?
Hocam sen linux a yenisini galiba Pardus yerli ama sen yabancı kalmışsın güvenli derken ne gibi Google ye Pardus download yaz çıkan sayfada enson Pardus dağıtımını indir ben windows 10 CDxpburner adlı CD yazma uygulamasını kullanıyorum sen bu uygulamayı kurarken CDxpburner ile ISO dosyalarını iliskilendir Pardus ISO dosyasını indirdikten sonra ISO dosyasının üstüne sağ tikla CDxpburner ile çalıştır de DVD ye yazim bittikten sonra kuruluma basla
yeni olduğum çok belli oldu galiba:) bilgilendirme için teşekkür ederim. en kısa zamanda kurulumu deneyeceğim.
ben de eve bir kedi almak istiyordum super oldu bu
inşallah mobil telefonlar içinde bir çalışma yapılır
mobil isi zor. Microsoft bile tutunamadi
Önümüzdeki 5 yıl içinde imkansız
mimarlık öğrencisiyim hiçbir programı bunda çalıştıramam afedersiniz ama windows un karşısına çin ve rusya bile aynı seviyede işletim sistemi çıkaramaz
Linuxa geçmek için önümdeki tek engel itunes. Apple linuxe destek vermeli
Windows programlarını çalıştırmak için Wine var.
Ben uzun zamandır linux dağıtımını kullanıyorum ve eksiklik hiç hissetmedim. Oyun meraklısı değilseniz geçebilirsiniz. Linux tabanlı işletim sisteminde, exe dosyalarını çalıştırmak için wine gibi programlar da mevcut zaten ayrıca.
Milliye destek 🇹🇷
Hiç güvenmiyorum bu pardusa. hiçbir açıdan…
Neden guvenmedigini de yazsan iyi olurmus. Dunyanin en iyi 500 sirketi Linux kullaniyor ve guveniyor. Pardus ta Debian tabanli ve xfce ye giydirilmis icon paketiyle gayet şık olmuş. Açık kaynağa ve özgür yazılıma tüm dünya güveniyor. Bence kaynağında ne olduğunu bilmeden kullandığın Windows a çok güvenme çünkü her an virüs kapabilirsin. Belkide çoktan kapmışsındır.
Pisi yükle sıkıntısız kullanırsın…
Haberi yayınlamadan önce pardusu kurmuştum❤🇹🇷
Linux tabanlı bu işletim sist hakikaten gayet stabil ve hızlı tavsiye ederim
Deepin i kuracaksanz eğer en az 4gb ram lazm 2gb ram ile pardus çok daha iyi
Eskiden Pardus kullanirdim. İlk Pardus’ta emeği geçenleri saygıyla anıyorum. Onları hiç unutmayacağım. Şimdiki pardusu kullanmak yerine Ubuntu veya orijinal debian sürümünü tercih ederdim.
Eyüp BEYAZ
Pc de sadece internete giren, film izleyen veya müzik dinleyen kullanıcılar hiç beklemeden geçebilirler. Hatta geçsinler.
Bir autocad, Solidworks ve 3dmax linuxta çalışsın; render için gpu kullansın o zaman geçeriz.
Şimdiki Pardus Debian tabanlı. Eski Pardus (şimdiki PiSi) ise Pardus tabanlı idi.
bu Pardus esas Pardus değil onu geliştiren ekibi dağıtılar debian temelli yaptılar trollere kaldı… bu artık kullanılması zevkli ve populer bir dağıtım değil…
Bu “Ama bizim UEFA kupamız var” gibi oldu 🙂
biz sizi 6-0 yendik gibimi?
Aynen
Gpu uyumluluk gösteriyor o yüzden kullanmayı bıraktım. Bilip bilmeden konuşmayın her Windows uygulaması açılabilir açılabilir diyorum yapabilirizsiniz deneyime bağlı
6 aydır kullanıyorum
MacBook Pro early 2015 var nasıl geçireceğiz?
Macbook uma Pardus kuracagima keserim kendimi daha iyi
Önce devlet dairelerindeki kurumları geçirmeliler. Oradan da tüm Türkiye’ye yayılır
Evet önce devlet geçmeli..
Büyük şirketlerin kendi IT departmanları olduğu için kendi raporlarını kendileri oluşturabilirler ama küçük şirketlerin desteğe ihtiyacı olacaktır. Bu noktada Pardus Destek’in yerel IT şirketleri beraber çalışması gerekir. Her rapor için IT şirketlerine Pardus tarafından para ödenir…
TÜBİTAK yeniden geliştirmeye başlasın geçelim…
Teknolojinin faydaları bunlar işte