Pardus‘a büyük emek vermiş olan ekip lideri Erkan Tekman‘ın geçtiğimiz günlerde istifa etmesinin ardından, geleceği hakkında olumsuz iddiaların gündeme gelmesiyle zor günler geçiren proje, yeniden yapılanma içerisine girmiş durumda.
Söylentiler arasında, projenin sonlandırılması bile geçiyordu. Oysa Pardus‘ta Proje Yöneticisi olarak çalışan Ekin Meroğlu‘nun paylaştığı bilgilere göre bu seçeneğin ciddiye bile alınmadığı, ancak yaşanan gelişmelerden sonra ciddi bir revizeye gidildiğini öğrendik.
Değişim içerisinde yapılan ilk önemli hareket, idari karar ile projenin TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü‘ne bağlanmış olması.
Her şey bu çalıştayda belli olacak
İkinci önemli değişiklik ise Pardus‘un geleceğini masaya yatırmak için bir çalıştay düzenlemek. Geniş katılımın sağlanacağı bu oarganizasyonda, farklı görüşlerin alınması sağlanacak. Etkinliğe dair bilgiler, Bilişim Teknolojileri Enstitüsü tarafından açıklanacak.
Çalıştay sonrasında alınan kararlar doğrultusunda ise Pardus‘un organizasyon yapısı yeniden şekillenecek ve diğer uygulamalar hayata geçirilecek.
Ekin Meroğlu, konuyla ilgili olarak “Önümüzde yoğun ve projenin geleceği açısından önemli bir süreç var. Bu tip bir yeniden yapılanma süreci doğası gereği çok hızlı işleyemiyor, bu nedenle çalıştay ve sonrasındaki süreçte Pardus camiasından biraz daha sabırlı olmasını istemek durumundayız. Çalıştayın en kısa zamanda gerçekleştirilerek yeni yol haritası üzerinde çalışılmaya başlanması bizim de en büyük dileğimiz.” dedi.
:: Siz Pardus’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?
daha çok yolu var çoooookkk….
pardüşün geleceği felan yok artık.
ubuntu varken pardus bi cacık yapamaz. ben önünü acık bile görmüyorum.
bitti artıkkk
Bir giden gider geride kalanlar kaldığı yerden yola devam ederler.
Kimse benim yerim dolmaz demesin, bunu söyleyenlerle dolu mezarlar.
Ah ekip Ankara’da olaydı…
Calistaymis felan is uzatilip burokrasili bir gelisme bence ayni geri kalmis teknolojili bir yazilim ortaya cikarir diye dusunuyorum.hizli hareket edilmeli belkide sadece tubitak personeline bagli kalinmamali eminim disardan cok iyi fikirleri olan kisiler vardir
Tam birşeyler yapılacak derken birileri el atıyor ve batırıyor hala… Kim dur diyecek bunlara. Elbette pardus yoluna devam eder fakat bu yol yanlış yolsa ne olacak?
Olumsuz düşünmeye gerek yok. Daha çok yolu olduğu doğru ama en azından yola çıkılmış.
Pardus milli olması dışında nedir ilave olarak.
Düşünüyorumda devlete bağlı kuruma ait bir kaynak deposundaki programları kullanmak zorunda kalınan yada kaynak koddan binbir zorlukla derlenerek kullanılan programlar. Eskide kalmış bir masaüstü. Yani o olunca ne oluyor. Ev kullanıcısı evinde ubuntu sürümlerinden birini kullanınca kazandıklarının ne kadarına pardus ile sahip oluyor.
Gelişmesi için devletdairelerinde zorunlu işletim sistemi olarak kullanılması gerikiyor.Geribildrimler sayesinde daha çok gelişecegini dusunuyorum…
geçen günlerde artık sonlandırılabileceği üzerine haberler okumuştum, ve tabii çok üzülmüştüm. "bu kadarcık olsun bir projeyi bile başaramadık" diyordum ki, bu haber geldi. sevindim doğrusu. bu konuda daha fazla sözü olabilecek teknik kapasitede biri değilim, ancak, daha ileri noktalara götürülebileceğine dair verilen mesajlar sevindirdi beni. umarım herşey çok daha güzel olur ve umarım "Türkler" başladıkları hayırlı bir işi yarım bırakmaz, vazgeçmezler. (hani devrim arabası aklıma geldi de birden, her ne hikmetse!)
Kimin umurunda? Haber niteliği bile taşımıyor bence. Lütfen, aktif olarak Pardus kullanan kişilerin rakamlarının bulunduğu bir tabloyu inceleyin ne demek istediğimi analayacaksınız. Forumların yada 3-5 kişinin bir araya gelerek çıkarttıkları hazır Linux dağıtımları bile Pardus’tan çok daha iyi. Zaten baştan Epic Fail bir proje idi, hala da öyle.
Milli yazılımımızın olmasını istiyor ve destekliyoruz. Yoldaki engelleri, tökezlemelere aldırmaksızın..
Bence öylede, böylede bu proje devam edecek. Ama kullanılmayacak ama her ay bizim ödediğimiz vergiden yüzbinlerce TL akıtılacak ama sonunda global çapta bir noktaya varabileceklerini sanmıyorum. Belki, server tarafını doğru düzgün yapabilirlerse askeriye de kullanılabilir diycem ama ASELSAN var ve oradaki mühendisler Pardus’un ekibi X 1500 seviyesindeler. Yapmak isteseler kendileri çoktan bir Linux dağıtımı oluşturmuşlardır. Oturup Pardus kullanacaklarını sanmıyorum. Her ne kadar pek kimse bilmesede ASELSAN 1998 senesinde TSK için ilk yerel Firewall(Güvenlik Duvarı)’nı ve daha bir çok teknolojiyi geliştirip, kullanıma sunmuştur. Aslında Türkiye’de bir çok program ve donanım yapılıyor, şuan bizim dışarıdan kullandıklarımızın bir çoğu dahil olmak üzere fakat son kullanıcı için değil Askeriye veya devlet için geliştiriliyor. Bu da sanırım gün içerisinde kurduğum en uzun cümle oldu.
taş kafalı abiler ne zaman gnome kullanır pardus o zaman adam olur destek görür kullanıcı sayısını 5 e katlar sırf geliştirme araçları, kütüphaneleri kolay diye tembel programcıları qt kullandı onların bu rahat sevdası milyonlara maal oldu ve sevilmeyen bir dağıtım çıktı ortaya
arkadaşlar pardus ölü doğan çocuk bile değil direkt ölü sperm desem yeri babanın tedaviye ihtiyacı var kısacası
Pardus projesi ilk ortaya atıldığında askeriyede ve devlet dairelerinde kullanılması düşünülüyordu. Eğer bu gerçekleştirilebilseydi pardus şu anda çok farklı bir konumda olurdu.
Ayrıca bazı arkadaşlar ubuntu varken pardus bişey yapamaz, kde ile pardus adam olmaz gibi laflar etmişler. Öncelikle kendileri linux felsefesini biraz anlamaya çalışsınlar. Linux tercih meselesidir. Ben ubuntuyu da kdeyi de sevmiyorum. Gnome 3 aşığı bir “archer”ım. Ama objektif olarak değerlendirdiğimde pardus başarılı bir dağıtım. Hatta openSuseden sonra en iyi kde dağıtımı olduğunu söyleyenler var
Ne alakası var. Ben de Gnome sevmiyorum napıcaz şimdi
Pardus’u destekleyen nadirlerden biride benim heralde. Türkün Türkten başka dostu yok.
İyi saçmalamışsın
bana bir tarihte KDE öntanımlı bir dağıtımın distrowatch da veya başka bir yerde zirveye oynadığını göster bende saçmaladığımı kabul edeyim
Pardustan bir halt olmaz, adam gibi ozgun tema yapmayi beceremiyenler kulubu.
Zaten eminim 2 3 yilin içinde tarihe karisacak, temennim devletinde desteklerek ozgun, cekirdegi bizim olan bir isletim sistemi yapilmasi.
PCLinuxOS, uzun süre birinci kaldı o listede, ama geliştirici ekibi çok ufak olduğu için bir yere kadar. Pardus’un sorunu masaüstü ortamı değil, zaten proje dağılma aşamasına gelmese diğer masaüstü ortamlarının da çıkması planlanıyordu. Pardus, projenin başındaki yetkin geliştiricilerini birer birer kaybetmeye başladı. Topluluğu da bir türlü yönetemediler, zaten işin başında ikiye bölmüşlerdi. Kaçınılmaz son buydu.
bence pardusun geleceği yok. hangi linux dağıtımı başarılı olmuş ki pardus olsun. daha en baştan linux dağtımı olarak çıkmak bile yanlıştı.
konuya biraz daha yenilikçi yaklaşıp chrome yada kendi yazdıkları bir browser üzerinde çalışan, tamamen web arayüzünden oluşan, html5,css3 ve webgl ile güçlendirilmiş bir sistem geliştirmeliler. böylece uyumluluk sorunu ortadan kalkmış olur. ayrıca facebook tarzı bir api geliştirip uygulama marketide oluşturabilirler. böylece projeye destek veren yazılımcı sayısı çok kolay bir şekilde artar. ayrıca zamanla e-devlet ile kolayca entege edilebilir hale gelir.
aksi taktirde ne yeterli yazılımcı sayısına ulaşılabilir nede insanların bu projeyi benimsemesi sağlanabilir. halbuki bir web site kadar kolay olsaydı herkes deneyebilirdi.
çalıştay ne yaw….? kafa yapısı belli. ubuntu kullanın.
debian tabanlı olup aynı srateji ile son kullanıcıya dönük bir ptoje geliştirlseydi, şuan pardus dw de ilk 10daydı. ama çok cengaverce davranıyorlar…
Atma Qzey, gülmekten koltuktan düştüm.
@orcnd, o saydığın işletim sistemlerinin altyapısında ne var sanıyorsun?
(Yorulma Linux var)
Burada eleştirenlerin kaçı kullandı veya destek verdi bilmiyorum ama yurtdışında ülkemizden daha çok ilgi görüyor. En iyi KDE dağıtımları arasında sayılıyor.
Linux Journal’a ait 2010 yılında okuyucuların seçimi yarışmasında en iyi dağıtım ve yılın ürünü alanında ilk 5 arasına seçildi ve PiSi yine kendi alanında ilk 5 arasına girdi. Ama bu yıl belirsizlikler yüzünden adı geçmedi.
İyi bir şeyler yapılırsa daha fazla destek alır ve daha fazla destek alınırsa daha da güzel şeyler yapılabilir.
Pardus topluluğun emekleri sayesinde bugün ayakta duruyor ve onların çabaları sayesinde gündemde kalıyor.
@orcnd, o saydığın işletim sistemlerinin altyapısında ne var sanıyorsun?
(Yorulma Linux var)
Burada eleştirenlerin kaçı kullandı veya destek verdi bilmiyorum ama yurtdışında ülkemizden daha çok ilgi görüyor. En iyi KDE dağıtımları arasında sayılıyor.
Linux Journal’a ait 2010 yılında okuyucuların seçimi yarışmasında en iyi dağıtım ve yılın ürünü alanında ilk 5 arasına seçildi ve PiSi yine kendi alanında ilk 5 arasına girdi. Ama bu yıl belirsizlikler yüzünden adı geçmedi.
İyi bir şeyler yapılırsa daha fazla destek alır ve daha fazla destek alınırsa daha da güzel şeyler yapılabilir.
Pardus topluluğun emekleri sayesinde bugün ayakta duruyor ve onların çabaları sayesinde gündemde kalıyor.
Pardus’a yabancılar bile bizden daha fazla ilgi gösteriyor, bizimde testek vermemiz lazım.(bilgisayarımıza kurmak dışında nasıl destek olacağımızı bende bilmiyorum…) youtube’a pardus yazdığımda gelen videoların çoğu yabancı dilde anlatımlardan oluşuyor. Bence bu bile aslında iyi bir işletim sistemi olduğunun göstergesi. Tübitak ve başka kurumlar kesinlikle devam ettirmeli…
ben bir işletim sisteminden bahsetmedimki. anlatmak istediğin chrome ise onu örnek olarak verdim chromium um bu konuyla doğrudan bir ilgisi yok. meselekolay geliştirlebilir, hem yazılımcılar hemde kullanıcılar için popüler olabilecek bir şey geliştirmek. yoksa dünyanın en çok kullanılan linux’ı olsa ne yazar. zaten linux’ı kaç kişi kullanıyor ki.
pardusu ilk sürümünden beri deniyorum ilk sürümler yine fena değildi ama kde4’e geçilmesi ile birlikte kullanamaz hale geldi. 3 bilgisayarda denememe rağmen kde’nin sürekli çökmesinden kurtulamadım.
amatörce kurduğum arch linux’da bile daha az sorun yaşıyorum.
eğer ortada bir başarı varsa bunuda yazalım. fakat bu kadar süre içerisinde çıkan şey buysa bence pek başarılı sayılmaz.
Gnome olmadan olmaz normal masa üstü çocuklar için yapılmış a benziyor.
Pardus’un yol katedebilmesi için yoluna KDE ile devam etmemesi gerekir.
Bitmedi…Bitmeyecek…
Bence Pardus harika bir işletim sistemi. Kullanmayanlar burada kurusıkı atıp tutmasın. Kaç yıldır kullanıyorum gayet memnunum.
Ruhuna Fatiha
bir işletim sistemi DERLEMESİ bile yapamıyoruz araba yapmaya kalkıyoruz