Oyun oynamayı seven kişilerin aklında genelde iki seçenek geliyor. Bunlar PC ya da konsolu tercih etmek oluyor. Çoğu kullanıcı bu iki platform arasında karaksız kalıyor. Bu yüzden biz de içeriğimizde iki platformun artıları ve eksilerini birbiriyle karşılaştırdık.

FIFA vs PES! Hangi oyun daha iyi?

FIFA vs PES! Hangi oyun daha iyi?

Futbol oyunları dediğimizde aklımıza genelde iki yapım geliyor, PES ve FIFA. İki yapımı çeşitli özellikleriyle kıyasladık.

PC mi daha iyi konsol mu?

Maliyet ve kullanım ömrü

Konsolların PC‘lere göre en önemli avantajı maliyet oluyor. Yeni nesil konsollar 8.000 TL civarında satılıyor ve genellikle oyunlar, kontrolcüler ve diğer aksesuarlarla birlikte geliyor. Ancak en yeni oyunları çalıştıran bir PC bu fiyatın 1.5 ila 2 katına mal olabiliyor.

PC vs konsol Oyun oynamak için hangisi daha iyi
PlayStation 3

Bilgisayar tarafında maliyetten tasarruf etmenin çeşitli yolları bulunuyor. Ancak bir PC‘nin fiyatını en yeni nesil konsolun fiyatına indirmek ve aynı özellikleri beklemek pek mümkün değil.

Elinizdeki PC eskidikçe parça değişimi yaparak ömrünü uzatabilirsiniz. Ancak bir konsolun içerisindeki bileşenler eskidiğinde komple cihazı değiştirmeniz gerekiyor.

Oyunlar ve grafikler

Biligsayarların da konsollara göre öne çıktığı birtakım noktalar var. Örneğin en büyük avantajlarından birisi çok oyunculu oyun havuzunun konsollara göre daha fazla olması. MMO yapımlarının çoğu PC için tasarlanıyor. PC oyuncuları dijital olarak dağıtılan ya da ücretsiz olarak sunulan MMORPG‘leri ve tarayıcı oyunlarını oynama seçeneğine sahip. Ancak konsol tarafında böyle bir hak bulunmuyor.

PC vs konsol Oyun oynamak için hangisi daha iyi

PC’ler her zaman oyun teknolojisinin en ileri noktasında yer alıyor. İyi donanımlı bilgisayarlar üstün grafikler sunmaya devam ediyor. Yüksek çözünürlüklü bilgisayar monitörleri, en yeni çok çekirdekli işlemciler ve çift GPU(SLI) gibi çözümler iyi bir oyun sistemi oluşturmayı mümkün kılıyor. Böylece bir konsol piyasaya sürüldüğünde inanılmaz bir teknoloji sunsa bile bilgisayar endüstrisindeki hızlı donanım gelişmelerine yetişemez.

Kullanım kolaylığı

Microsoft ve Sony benzeri şirketler ürünleri için çevrimiçi hizmetler sunarak çok oyunculu oyun oynamayı kolaylaştırıyor Örneğin konsollar internete bağlanmayı ve çok oyunculu bir oyuna bağlanmayı sağlayan ağ kartı içeriyor.

PC vs konsol Oyun oynamak için hangisi daha iyi
Xbox Series X

Konsol oyunları kontrolcü bulundurması nedeniyle PC oyunlarına göre öğrenilecek daha az şey var. Böylece genellikle bir öğreticide temel oyun işlevlerini öğrenmek için saatler harcanmaz.

Orta segment bir PC‘niz varsa bir oyun satın almadan önce teknik özelliklerine bakarsınız. Konsol tarafında ise bu tarz bir problem yaşanmaz. Kolayca eve kurup hemen oyunun içerisinde dalabilirsiniz. Aynı zamanda güncellemeniz gereken sürücüleri de bulunmuyor.

Genel değerlendirme

2002 yılının sonlarında Sony, Microsoft ve Nintendo sırasıyla PlayStation 2, Xbox ve GameCube için çeşitli çevrimiçi seçenekler sundu. Online konsol oyunları artık Microsoft Xbox Network ve PlayStation Now gibi hizmetlerde yer alıyor.

PlayStation 2

PC‘ler en geniş oyun yelpazesi sunuyor. Örneğin World of Warcraft gibi en popüler MMO oyunlarından bazıları PC platformuna özel. Ancak PC oyuncuları konu ekran kartları ve özel kontrolcüler olduğunda daha fazla avantaja sahip olsa da bu tür durumlar birtakım parasal maliyetlerle geliyor.

PC vs konsol: Karşılaştırma sonucu

Bir oyun platformu belirlenmeden önce göz önünde bulundurulması gereken pek çok şey mevcut. Bunların başında hangi oyunları oynamak istediğiniz, ne kadar para harcamak istediğiniz ve farklı amaçlar için PC‘ye ihtiyacınızın olup olmadığı yer alıyor.

Xbox One

Çevrimiçi oyun dünyasında yeniyseniz düşük maliyetler ve basitleştirilmiş kurulum nedeniyle konsol iyi bir tercih. Ancak çok çevrimiçi oyun oynayan biriyseniz iyi bir oyun bilgisayarı düşünmelisiniz.

Sizler konsol ve PC oyunculuğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Şu an evinizde hangi tercihi kullanıyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.