Geçtiğimiz günlerde Peak Games‘in tam 1.8 milyar dolara Zynga’ya satışı sadece Türk oyun sektörü için değil, aynı zamanda Zynga için de önemliydi. 13 yıllık tarihindeki en büyük satın almayı gerçekleştiren şirketin bundan önceki en büyük satın alması 560 milyon dolar değerindeydi ki bu 1.8 milyarlık Peak Games satışının üçte biri bile değil.
Zynga CEO’su: Peak Games fantastik bir şirket!
Zynga CEO’su Frank Gibeau neden bu denli yüksek değerli bir satışı gerçekleştirdiklerini açıklarken “Peak Games fantastik bir şirket!’ diyerek söze başladı ve Peak Games’e talip olan tek şirketin kendilerinin olmadığını da ifade etti. Aslında iki şirketin yollarının ilk kez 2017 yılında kesiştiğini ve Peak Games’in bir kısmının 100 milyon dolara Zynga tarafından zaten satın alınmış olduğunu da not düşmemiz gerekir.
Satın alma sonrasında Peak Games ekibine bağımsızlık verileceğini ve çalışmalarını aynen sürdürmelerinin sağlanacağını vurgulayan Gibeau, sadece gerekli olan noktalarda Zynga’nın yardımcı olacağını belirtti. Açıklamaları boyunca Peak Games’i sık sık öven CEO, bu konuda hiç de haksız değil çünkü Zynga’nın günlük aktif kullanıcı sayısı 30 milyonken, Peak Games’in ise sadece iki oyunu günlük 12 milyon kullanıcıya sahip.
Yıllık geliri 600 milyon dolardı
Zynga, daha önce 560 milyon dolara Small Giant Games’in yüzde 88’ini, 250 milyon dolara ise Gram Games’i satın almış ve doğrusu bu satın almalarından epey de karlı çıkmıştı, Gibeau’nun da dediği üzere. Peak Games’in büyüyen potansiyeliyle geçtiğimiz yıl 600 milyon dolara yakın yıllık gelir elde elde ettiğini hesaba kattığımızda, Zynga’nın Peak Games satın almasının parasını yerine koyması belki de iki yılı bile bulmayacak.
Yerli oyunlara ne kadar destek verildi? Bakan açıkladı!
1.8 milyar dolarlık bu satış Zynga için önemli olduğu kadar şüphesiz Türkiye için de önemliydi. Bugün binlerce metrekarelik fabrikaları olan ve Türkiye’nin hemen hemen her evinde bir ürünü bulunan çoğu şirketin değeri Peak Games ile yakın bile değil. Şüphesiz bu devasa satın alma bizlere yazılım sektörüne olan yatırımların önemini bir kez daha vurguluyor.
Zamanında (2005) bana destek verilseydi ben de iyi bir yazılımcı olabilirdim ama hayat şartları… 🙁
ne yani iki yıllık gelire mi satılmış firma!!! iki yılda kendini amorti edecek diyor.. o zaman satma işlemi tam bir ahmaklık olur
iyi oku