Son zamanlarda sıkça duyulan Pegasus casus yazılımının arkasındaki şirket kendini savundu. Şirket yaptığı açıklamada kendilerinin değil, müşterilerin suçlanması gerektiğini savundu.
Pegasus casus yazılımının üreticisi NSO Group, yaptığı açıklamada şirketi suçlamanın sarhoş bir sürücü kaza yaptığında araba üreticisini eleştirmek gibi olduğunu söyledi.
NSO Group, aktivistler, politikacılar ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu potansiyel bir hedef listesinin elde edilmesini ardından uluslararası eleştirilerle karşı karşıya. 50 bin telefon numarasından oluşan listeyle ilgili soruşturmalar başlatıldı.
Pegasus casus yazılımı nedir? İşte bilmeniz gerekenler
Amazon tarafından yasaklanan ve yüklenen telefonu tamamen ele geçiren Pegasus casus yazılımı sizler için araştırdık. İşte ayrıntılar...Pegasus yazılımı suçlulara karşı tasarlandı
NSO Group, yazılımın suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmak üzere tasarlandığını ve yalnızca iyi insan hakları siciline sahip ülkelerdeki askeri, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarına sunulduğunu söyledi.
Ancak Fransız medya kuruluşu Forbidden Stories liderliğindeki bir haber kuruluşu konsorsiyumu, listede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un numarasının bulunduğu ve hedef alınmış olabileceği iddiaları da dahil olmak üzere düzinelerce haber yayınladı.
Pegasus, iPhone‘lara ve Android cihazlara bulaşarak operatörlerin mesajları, fotoğrafları ve e-postaları almasına, kaydetmesine, mikrofonlar ve kameraların gizlice etkinleştirmesine olanak tanıyor.
Bu ayın başlarında NSO Group, yayınladığı şeffaflık raporunda şunları söyledi:
“Kendimizi daha yüksek yüksek bir standartta tutmalı ve kamu güvenliğiyle insan haklarını mahremiyet için endişeyi sağlamak için yönetim ve şeffaflıkla hareket etmeliyiz.”
“Ben yapmadım o’ yaptı” der gibi.. ancak, buna yol açan sizsiniz, bir başkası değil. Ve bu sizin başınızı fena halde ağrıtacak davalar zincirini tetikledi bile.. Bu işten zarar görenler nezdinde, Kim bilir ne tazminatlar ödeyeceksiniz.