Uzay

    Gezgin Mars’tan ses verdi: İşte 16 dakikalık kayıt

    NASA, 7 Mart'ta Jezero Krateri'nde gezginin 90 metrelik sürücüsünün giriş ve iniş (EDL) mikrofonuyla kaydedilen bir ses kaydını yayınladı. Ses, 16 dakikadan oluşuyor.

    NASA, Mars aracı Perseverance’ın 7 Mart‘taki Jezero Krateri‘nde gerçekleştirdiği yolculuğun ses kaydını yayınladı. Aracın giriş ve iniş (EDL) mikrofonuyla elde edilen kayıtta, gezginin tekerleklerine güç veren hareketlilik sisteminin çıkardığı ses yer alıyor. Araç, kırmızı gezegenin yüzeyinde hareket ettikçe çıkan çatırtı sesleri de duyuluyor. Oldukça gürültülü olan kaydın süresi 16 dakika. 

    O kadar gürültülü ki, çekici çağırırsınız

    NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’ndan kıdemli mühendis ve gezgin sürücüsü Vandi Verma kayıtla ilgili “Resimleri gören pek çok insan, tekerleklerin metal olmasını takdir etmiyor. Kayaların üzerinde bu tekerleklerle sürerken, aslında çok gürültülü oluyor” diyor. 

    EDL sisteminin baş mühendisi Dave Gruel ise gezginin sesini şöyle değerlendiriyor: “O kadar gürültülü ki, araba sürerken bu sesleri duysanız kenara çekip bir çekici çağırırsınız.”

    Orijinal ve filtrelenmemiş 16 dakikalık kayıt, gezginin sürüş seslerinin yanı sıra yüksek perdeli bir çizilme sesi de içeriyor. Perseverance’ın mühendislik ekibi hala yüksek perdeli bu sesin nereden geldiğini anlamaya çalışıyor. Ancak birkaç olasılık dile getirdiler. Buna göre, çizilme sesi, hareketlilik sisteminden geliyor alabilir. Ya da gezginin elektronik kutularından birinden gelen elektromanyetik parazitten kaynaklanmış olabilir. Bununla birlikte NASA, sesin bir kısmını filtreleyen 90 saniyelik bir versiyon da yayınladı.

    Perseverance’ın sürüş sesinin yanı sıra, SuperCam’in bir parçası olan bir mikrofon da Mars rüzgarlarının sesini kaydetti.

    Verma, “Dünya ve Mars arasındaki farklılıkları görsel olarak hissediyoruz. Ancak ses tamamen farklı bir boyut. Ses dünya ile Mars arasındaki farkları görmek ve bu ortamı daha yakından deneyimlememizi sağlıyor” diyor. 

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    6 Yorum

    1. Teknoloji Dostu

      Dünyada su kalmadı. Adamların derdi mars olmus

      1. Teknoloji Dostu

        Kanka maksat içme suyu bulmak değil maksat hidrojen bulmak .Su H²O içeriyor ya hani hidrojen içinde hidrojende yakit demek yakitda daha uzun diyarlara gitmek demek hani

      2. Teknoloji Dostu

        Dayı ne diyosun ?

      3. Teknoloji Dostu

        Size kalsa hala magrada yasayip avlanmamiz gerekirdi, birader sen magrana cekilsene.

        1. Teknoloji Dostu

          mağrada yaşayan insanların, şu zamanda yaşayan insnalar gibi derdi yoktu bence. yarını dusunmeden kral gibi yaşıyorlardı. Adam haklı, bırakın uzayı dünyayı yaşanabilir hale getirin.

    Diğer yorumları gör (5) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network